Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Bohdan,
zítra Ev¾en.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Máte rádi jablka? A co o nich víte?
 
Jablko povzbudivì pùsobí na nervovou soustavu, mno¾stvím minerálù a vitamínù celkovì posiluje organismus. Dovoleno je i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánìtlivé, mikrobiální a krvetvorné úèinky. Existuje hodnì druhù jablek s rùzným obsahem vitamínù a minerálních látek. Z lidové medicíny je známo, ¾e zelená jablka léèí i zastaralé katary ¾aludku.
 
Vnitøní pou¾ití:

REGENERACE  A  DETOXIKACE - ka¾dé ráno a veèer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetøena, pak i se slupkou).
 
PRÙJEM – bìhem dvou dní jíst strouhaná jablka, mno¾ství má být pøimìøené vìku.
 
ZÁCPA – kyselá jablka povzbuzují èinnost støev.
 
CHØIPKA  A  NACHLAZENÍ – pøejde rychleji, jestli¾e jako jediný pokrm za 2 – 3 dny zkonzumujete pøibli¾nì l kg syrových strouhaných jablek dennì.
 
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU – látky obsa¾ené v jablku sni¾ují hladinu cholesterolu.
 
HOREÈKA – nastrouhané jablko a š»áva z nìj úèinnì srá¾í teplotu.
 
BRONCHITIDY,  REVMATISMUS, ®ALUDEÈNÍ  PROBLÉMY – ka¾dý den pít jakékoliv mno¾ství odvaru ze dvou nebo tøí jablek vaøených v 1 litru vody – vaøíme 15 minut. Odvar z rozmaèkaných jableèných slupek v pomìru 1 l¾ièka na 1 sklenici vaøící vody, necháme vylouhovat 1/2  hodiny. Dennì vypít 4-6 sklenic.
 
PÉÈE O ZUBY - jablko zkonzumované po veèeøi èistí a bìlí chrup, pøed pou¾itím zubní pasty a kartáèku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranìní zubního plaku.
 
KAŠEL – odvar z jabloòových kvìtù (30 g na 1 lt vody) uklidòuje a zmíròuje záchvaty kašle.
 
JABLEÈNÝ  OCET – sni¾uje nadváhu, spaluje tuky a potlaèuje pocit hladu.
 

Vnìjší pùsobení:

POPÁLENINY,  OMRZLINY,  DLOUHO  SE  HOJÍCÍ  RÁNY  A  JIZVY – u¾ívá se èerstvá kašièka z jablek.
 
TRHLINY  NA  PRSNÍCH  BRADAVKÁCH  A  ÚSTECH – u¾ívá se smìs èerstvé kašièky s máslem.
 
PÉÈE O PLE«
- èerstvá jableèná š»áva pou¾ívaná ke zvlhèování posiluje a regeneruje poko¾ku tváøe, prsou a šíje.
 
 
RECEPT   NA   Š«ASTNÝ   ®IVOT:
Poøádnou porci zdraví promícháme s velikou dávkou radosti ze ¾ivota.
Pøidáme optimismus, velké balení štìstí a nezapomeneme na kousíèek humoru.
Podáváme s dobrou náladou a vychutnáváme se sklenièkou dobrého vína.
 
Miluše Daòková
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky
 
 

Komentáøe
Poslední komentáø: 22.10.2024  10:29
 Datum
Jméno
Téma
 22.10.  10:29 Vladimír Køi¾
 20.10.  21:00 Jaroslava