Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Miriam,
zítra Libìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jak pøipravit tìlo na zimu
V zimì je lidský organismus oslaben, a proto je náchylnìjší k rùzným nemocem. Není však tøeba myslet na nejhorší. Není ani nutné smiøovat se s tím, ¾e se nám nìjaká ta viróza stejnì nevyhne. Naopak. Na zimu je mo¾né se pøipravit. Na posílení imunity lékaøi doporuèují, aby èlovìk u¾íval vitaminy, zejména vitamin C, otu¾oval se, jedl vyvá¾enou stravu, nepobýval dlouho s nemocnými lidmi a vyhýbal se stresu. Na tìlo oslabené stresem toti¾ nemoci zaútoèí snadnìji. V zimním období se hùøe shazují nadbyteèné kilogramy, proto¾e se tìlo pøirozenì takovému úbytku brání. V chladném poèasí se nikomu pøíliš nechce sportovat ani chodit na výlety. Kilogramy tak pøibývají a pøibývají.
Proto pøinášíme pár rad a trikù, jak pøipravovat chutná, ale ménì kalorická jídla. Svíèková na smetanì, kachna s knedlíkem, vepøová peèenì, to jsou tradièní èeská jídla. Chcete-li si udr¾et ideální váhu a udìlat nìco pro zdraví, nahrazujte jednotlivé slo¾ky jídla jinými. Zdravìjšími a ménì kalorickými. Èeská republika je na jednom z pøedních míst v Evropì v poètu úmrtí na infarkt. Je to dáno také faktem, ¾e Èeši neradi mìní své stravovací návyky. Nìkteøí pouze "pøešli" z guláše s pivem na hamburger s colou - energetická hodnota ale zùstává stejná. Mladší generace je snáze ovlivnitelná a má snahu se zdravì stravovat. Daleko více ale podléhá nepodlo¾eným a problematickým variantám stravování. Mláde¾ se èasto stravuje podle vlastního názoru zdravì, ve skuteènosti nedostateènì, bez potøebného zastoupení jednotlivých ¾ivin. Nemìl by být problém vybrat si zdraví prospìšné potraviny. Do jídelníèku by se  rozhodnì mìly zaøadit ryby, vìtší mno¾ství zeleniny a ovoce. Pøi výbìru tukù je výhodnìjší dát pøednost rostlinným olejùm a margarínu pøed máslem nebo sádlem. Pestrá strava by se mìla jíst v pøimìøených porcích v pravidelných intervalech bìhem celého dne. Mezi jídly by mìla být pøestávka tøi a¾ ètyøi hodiny. Podle dietní sestry není vhodné vynechávat veèeøi - ta by se mìla konzumovat tøi hodiny pøed ulehnutím. Znaèná èást èeské populace, hlavnì mu¾i, mají problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Odborníci proto doporuèují, aby se sna¾ili mít vyvá¾ený jídelníèek. Pak mohou jíst a¾ šestkrát dennì. Potraviny by se mìly upravovat hlavnì dušením, vaøením, peèením, grilováním èi opékáním. Není dobré jíst sma¾ená jídla, vnitønosti, uzeniny, nezapomínat na vitaminy, dostatek vody i dostatek pohybu. Strava s omezením tukù a hojností ovoce a zeleniny je ovšem vhodná i pro ty, kteøí mají normální hladinu cholesterolu. Dá se øíci, ¾e ji lze doporuèit z hlediska prevence jak kardiovaskulárních chorob, tak nádorových onemocnìní.
Pohoda na kanapi u televize,
na stole nìco malého na "zobání". Tak takhle vypadají veèery v nejedné èeské rodinì. Kdy¾ u¾ se vám nechce jít na procházku èi dìlat nìco jiného, myslete aspoò na výbìr chroupavých pochoutek. Popcorn, jablka nebo pomeranè jsou mnohem vhodnìjší ne¾ mastné brambùrky. Ty se sice mnohým mohou zdát chutnìjší, ale je tøeba si uvìdomit, ¾e èasto se u televize jí jen ze zvyku. Po popcornu se netloustne ani se "nezanášejí" ¾íly.
Hitem "zdravých" jídelníèkù
je bezesporu zelenina. Tu lze upravit kvašením. V tomhle stavu je potom lehce stravitelná a obsahuje mnoho enzymù, minerálních látek a vitaminù. Do organismu dodává také esenciální aminokyseliny, ani¾ by "obohacovala" potravu o cholesterol. Další výhodou je nízká energetická hodnota. Pøíprava je jednoduchá nakrájená zelenina se natlaèí do lahve, prosolí moøskou solí a zatí¾í kamenem. Takto se nechá stát v místnosti. Za dva a¾ tøi dny je pøipravena k jídlu. Dùle¾itým trikem, jak vaøit chutná, ale zdravìjší jídla, je nahrazovat rùzné ingredience jinými, ménì kalorickými. Napøíklad do salátù je lepší pou¾ívat jogurt místo majonézy. Zatímco 100 gramù majonézy má 457 kilokalorií, bílý jogurt jen 92. Do salátu je vhodné dát l¾íci oleje, aby se stabilizovaly vitaminy. Pøi opékání brambor musí být olej na pánvi dobøe rozpálený, jinak jej mohou brambory "nasáknout". Zbyteènì pak stoupá jejich energetická hodnota. V pestré a vyvá¾ené stravì lze získat dostatek ochranných látek, zejména je-li kombinovaná s otu¾ováním a pøimìøenou sportovní aktivitou. Pokud èlovìk ¾ije a jí nezdravì, ¾ádné "kouzelné tabletky" ho nezachrání musí v¾dy zaèít od sebe.
Jana Smutná
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 24.10.2005  10:01
 Datum
Jméno
Téma
 24.10.  10:01 Evita vysoký vìk
 22.10.  18:00 Milena dìkuji
 21.10.  18:18 Hana osud
 20.10.  20:16 Vìra NL pro Pavla
 20.10.  07:24 Igor jen aby
 19.10.  19:33 Helena tak èi tak
 19.10.  16:51 Dana pøíprava na zimu
 19.10.  15:05 Michala poèas
 19.10.  09:34 Pavel no