Jahodník obecný |
||
"Nezdravé a vředovité nohy mají se vymývati a vyčisťovati vodou jahodovou. Odvar z byliny držený v ústech utvrzuje dásně, posiluje viklavé zuby, hojí hnisání úst a zahání zapáchající dech.. Přikládání utlučeného jahodníku hojí rány" (Mattioli) Listy jahodníku (Folium fragariaf) obsahují třísloviny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky. Působí močopudně, regulují tvorbu žluče, staví průjmy a hojí rány. Velmi léčivé jsou plody planých i pěstovaných jahodníků. Slavný švédský botanik Karel Linné se prý jimi vyléčil z dlouholeté dny. Jahody obsahují četné cukry, organické kyseliny a vitamíny A a C. Jíme je čerstvé, vyzrálé, neslazené při cukrovce, překyselení žaludku, chudokrevnosti, revmatismu, na pročistění krve, proti žlučovým, ledvinových a močovým kamenům. Slazené s mlékem nebo smetanou na posílení nervů, srdce a při nedostatku vitamínu C. Čaj (odvar) 2 lžičky řezaného, sušeného listu (případně květu a kořene) na půl litru vody, 10 minut povaříme a necháme 15 minut ustát. Lidové léčitelství doporučuje 2 šálky denně při chorobách jater a ledvin, při revmatismu, horečnatých onemocnění a na pročistění krve; zevně při zánětu v dutině ústní. Jahodník v kosmeticeŠťáva z plodů kulturních zahradních jahod se přidává do pleťových krémů s regeneračními a tonizujícími účinky. Z jahodové dřeně se připravují pleťové masky. Pro nálev, kterým se čistí pleť a stahují póry, se sbírají listy lesních jahod - především mladé listy sbíráme v době květu a sušíme. Nálev připravíme tak, že 50 g drogy spaříme 200 ml vřelé vody a necháme 30 minut vyluhovat. |
||
Pokud máte chuť na něco dobrého, jeden z receptů je k dispozici: (klikněte na odkaz) | ||
Animace Magdalena Vlachová |
||
Text Olga Hrubá | ||