Je tu jaro a proto nezapomínejme na bylinky
Bylinková kúra
Pro jarní očistu organismu jsou vhodné například máta, bazalka a další. Jasnou hvězdou, která svými účinky ční nad ostatními, je česnek. Byl zařazen na úplnou špičku pyramidy koření a bylinek pro své léčivé, antibakteriální a antivirové účinky. Do jídelníčku je ale také dobré zařadit rozmarýn, zázvor, šalvěj i tymián.
Dobře vám také udělá pleťová maska a budete opravdu krásné. Náš tip - na unavenou špatně prokrvenou pleť se hodí maska z bylin (i pro toho, kdo trpí žilkami). Sušené byliny (březové listy, tymián, přeslička) přelijte vařící vodou a nechte spařit 20 minut. Připravte si dva tři kousky bavlněné látky, které střídavě máčejte v horkém přefiltrovaném nálevu a přikládejte patnáct minut na obličej. U této procedury ležte ve vaně, kterou si napusťte též s bylinami, nejlépe s přesličkou.
Jak správně používat léčivé byliny
Ne všichni bylinky sbírají. Někdo je třeba jen nakupuje. Nákup bylin i bylinných směsí se může stát někdy pěkně tvrdým oříškem. Čeho by jste si měli při nákupu povšimnout a jak s nimi zacházet:
Je potřeba si uvědomit, že bylinky, které pomohly jednomu člověku, nemusí pomoci druhému, i když má stejné příznaky.
Sušené byliny nesnášejí přímé sluneční paprsky a vlhkost. Proto je vhodnější zamířit pro ně raději do lékáren a specializovaných prodejen, kde bývají zaručeny vhodné skladovací podmínky, než na tržiště, ač jsou tu ceny lákavé.
Bylinné směsi se nenakupují do zásoby. Měly by zůstat v původním obalu, nebo je lze přesypat do skleněných dóz, nikdy však do plastových sáčků. Na uložení jsou citlivé zejména siličné drogy, jako heřmánek, pelyněk, řebříček a meduňka.
Sušené bylinky patří v domácnosti na suché, temné místo - vlhkost způsobuje rozvoj plísní a s nimi i nebezpečných mykotoxinů. V jejich blízkosti by neměly být uloženy potraviny, kosmetika či jiné výrobky s výrazným aróma, protože velmi snadno přejímají cizí pachy.
Vždy je třeba respektovat správné dávkování a postup přípravy.
Nálev - sypané i porcované byliny se přelijí vroucí vodou (musí se vařit) a nechají se ustát po předepsanou dobu v zakryté nádobě.
Odvar - bylinky se vloží do neoprýskané nádoby (ne hliníkové), zalijí se studenou vodou, v níž se podle návodu buď jen přivedou k varu, nebo po dobu pěti až deseti minut povaří. Pak se nechají pod pokličkou ustát.
Macerát - připravuje se za studena, obvykle z bylin, které obsahují slizy, jako je například proskurníkový kořen či lněné semínko. Rostlina se nechá ponořená ve studené vodě ustát po předepsanou dobu. Tento postup je velmi citlivý z hlediska mikrobiální závadnosti, proto je u přípravy macerátu nutná úzkostlivá hygiena.
Chce-li si nasbírat a usušit léčivé byliny sami, měli by jste se pro ně vypravit na místa, která jsou co nejméně ekologicky zatížená. Tedy nikoliv k frekventovaným silnicím, na skládky nebo do blízkosti továren - i když po pravdě řečeno, mnohé rostliny, například černý bez, si takové prostředí rády vybírají.
Text: Miluše Daňková
Ilustrace: Václava Arnoštová, Alena Pakostová
* * *
Zobrazit všechny články autorky