Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Tomáš,
zítra Gabriela.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

To nejlepší v kuchyni
 
V dnešní době je na trhu spousta rozmanitých druhů olejů. Od obyčejného rafinovaného stolního oleje, přes slunečnicový až po olivový. Nejdražší - olivový olej si mnoho z nás odmítá koupit pro svou vysokou cenu a spokojí se s levnějším. Málokdo si ale uvědomuje klady olivového oleje.
 
Olej vyráběný z oliv je skutečně to nejlepší na trhu s oleji, co můžeme sehnat. Již staří Římané a Řekové věděli, jak je olivový olej skvělý. Starodávné i novodobé jižní národy používali a dodnes používají tento olej snad ke všemu. Za studena je vhodný do salátů, samozřejmě s ním lze smažit, nebo péct sladkosti.
Je typický svou nezaměnitelnou chutí a vůní. Nejlepší je zelenavý olej z prvního lisování. Olivový olej žluté barvy pochází z druhého lisování za tepla a je vhodnější pro teplou kuchyni. Olivový olej je bohatý na nenasycené kyseliny, tím pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Používání tohoto oleje při přípravě pokrmů pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti infekčním chorobám.
 
Olej v kuchyni
Je ceněný hlavně pro svojí lehkou stravitelnost. Proto je ideální pro použití na všechny možné druhy pokrmů připravované s olejem, nebo na oleji. Pro všechny své vlastnosti je olej používán ve středozemní kuchyni a ta je tím pádem považovaná za jednu z nejzdravějších. Na rozdíl od vína olej časem ztrácí na kvalitě. Špatně skladovaný olej v teple, nebo v příliš chladném prostředí velmi rychle ztrácí kvalitu a své výjimečné chuťové vlastnosti. Ideální teplota skladování je okolo 10 stupňů Celsia. Jestliže se nám olej vinou chladu zakalí, necháme jej zahřát na pokojovou teplotu. Rychle se mu vrátí jeho průzračnost.
 
Jak vybrat ten správný
Podle typu zpracování se olej třídí do několika skupin:
 
Extra panenský olej – získává se z prvního lisování za studena z nejlepších oliv. Poznáte ho podle jeho zlatozelené barvy a při ochutnání podle lehce nahořklé chuti. Má vynikající chuť i barvu. Nelze s ním pracovat při teplotách vyšších jak 180 stupňů. Proto je vhodný především do salátů.
 
Olivový olej extra – získává se z druhého lisování za tepla. Má žlutozlatou barvu a vyznačuje se příjemnou chutí. Má v podstatě universální spektrum použití. Využití najde v teplé i studené kuchyni.
 
Olivový olej – získává se smícháním rafinovaného oleje (běžného stolního) s menším množstvím oleje panenského olivového. Ideální je v teplé kuchyni. Snese teploty až kolem 210 stupňů Celsia. Většinou je v obchodech nabízen jako levná varianta olivového oleje extra.
Až budete tedy příště kupovat olej, myslete kromě své peněženky i na své zdraví. V tomto případě za vyšší cenu opravdu kupujete i vyšší kvalitu.
 
Věra Soukupová


Komentáře
Poslední komentář: 14.05.2006  11:46
 Datum
Jméno
Téma
 14.05.  11:46 Svatopluk Pro Gertrudu
 13.05.  09:44 Gertruda pro Gabi
 11.05.  22:14 VěraK
 11.05.  20:01 Svatopluk O oleji
 11.05.  16:15 Gabi pro Gertrudu
 11.05.  12:29 Věra zdraví
 11.05.  10:24 Gertruda
 11.05.  07:53 Janina