Když si tak čtu na internetových stránkách českých novin, překvapuje mne, že české celebrity, pro které není nic dost drahé, ještě neobjevily nejdražší kávu na světě. Za kilo se platí kolem 800 $ nebo 1500 švýcarských franků. Tato káva se objevila na trhu poměrně nedávno a je považována za něco zcela mimořádného. Onu poměrně vysokou cenu způsobuje neobvyklý způsob sklizně. Nejvíce se jí prodává v Indonesii, Číně, Americe, také v Austrálii a na Filipínách. Je zajímavé, jak se názory na chuť této kávy různí. Mezitím, co jedni tvrdí, že je její chuť nedostižná, jiní prý na ní nic zvláštního nenalézají a považují vše za humbuk. Tato výjimečná káva je v jihovýchodní Asii velice oblíbena. Má různá jména: v Indonésii je nazývána „Kopi Luwak“, ve Vietnamu, který je druhým největším producentem této kávy, se jmenuje „Weasel Coffe“ a na Filipinách je to „Coffee Alamid“. Přičítají se jí i různé zázračné vlastnosti, kupříkladu má pomáhat ke zvýšení potence. Většinou se neprodává úplně stoprocentně čistá, je míchána s normální kávou a cena se pohybuje podle prostě podle toho, kolik vzácných zrnek té drahé kávy je přimícháno. Trochu mi to připomíná slavičí paštiku. Znáte ten recept? No přece, do této paštiky se dává vždy jeden slavík na jednoho koně.
Káva připravená z těchto zrnek je prý velice silná a má zcela neobyčejnou chuť. Tvrdí to Agus Susanto, majitel několika specialisovaných kaváren v Djakartě, nazvaných po této kávě „Kopi Luwak“.
Možná, že bych vám už měl konečně vysvětlit, proč je tato pochoutka tak drahá.. Je to všechno zaviněno obtížným, náročným a dost nepříjemným sběrem zrnek. Luwak, do češtiny z indonézštiny přeloženo, znamená cibetka. Což je taková divná kočkovitá šelmička. Cibetky žijí v jihovýchodní Asii a v některých oblastech se živí jenom vegetářsky (Filipiny). Většinou pojídají zralé kávové plody, dužinu strávějí a nestrávená tvrdá zrna opustí cibetku přirozenou cestou. Takže domorodci se pak prostě hrabou v jejich trusu a vybírají nestrávená zrna. Zajímavé by bylo, kdo to jen, proboha, první přišel s tím nápadem vybírat z lejna kávová zrnka? Možná někdo, kdo zjistil, že je to pohodlnější, než pracně trhat bobule z keře.
Ta z lejna vybraná zrnka prý mají zpočátku penetrantní pach, který mnohé lidi odrazuje. Ale po několikerém vyprání a po upražení prý teprve dostanou onu prazvláštní chuť, za kterou se tolik platí.
Na obrázku vlevo vidíte „výrobce“ této lahůdky, mezitím co nahoře je majitel kavárny pan Agus Susanto pochutnávající si na už „vyprané“ a upražené kávě. Vpravo pak jedno vzácné balení Coffee Alamid. Labužníci tvrdí, že nejlepší káva je právě z filipinských zrn, protože cibetky tam jedí jenom rostlinou stravu.
V Číně mají momentálně trochu problém, velká epidemie SARS prý byla možná způsobena právě cibetkami, tedy – jejich konsumováním. Ne toho kafe, ale zvířátek. Číňané je totiž považují za delikatesu. Ale ona v sobě některá nosí virus SARS. Ze strachu z rozšíření této nebezpečné epidemie nařídila čínská vláda likvidaci cibetek. Podle výzkumů ale v jiných zemích jihovýchodní Asie cibetky tento virus v sobě nemají. Takže si můžete dát bez obav tu drahou kávu, když vám jí nějaká celebrita náhodou nabídne. Jen ne tu z Číny.
Ale bylo by to krásné, kdyby se na různých zájezdech, pořádaných třeba do GOTTLANDU dávaly na památku maličkaté koflíčky této kávy. Možná s památečním hrnkem, který hraje příslušnou melodii.
Popřípadě by mohly různé celebrity pro tuto vzácnou lahůdku lobovat. Nebo jí samy vyrábět?
Pak by to bylo opravdu světové. Jenže v Česku naštěstí nerostou kávové keře.
Ale vy si dejte klidně svoji ranní kávu. Jen kdyby náhodu přijel nějaký mohovitý kamarád z Vídně a hlásil, že má docela, ale docela neobyčejné kafe, které tam draho koupil, tak pozor. Radši to odmítněte. Vídeň je totiž v Evropě zatím jediné místo, kde se tato specialita dostane.