Nevím, jak je to v jiných rodinách, ale v naší se ji¾ tøetí generaci na Mikuláše dává dìtem vánoèní kolekce, ovoce a èokoládový Mikuláš. Mikulášem z èokolády se dìti upatlají hned, ovoce lhostejnì odlo¾í a kolekci jim zabaví a posléze dobøe uschovají rodièe. Dìti ji pak vidí a¾ na Štìdrý den. Letos jsem vyhlásila zmìnu. Jednou jsem cosi hledala ve své „ archivní „ krabici, plné všelijakých zajímavých výstøi¾kù a našla tento recept na Perníkovou chaloupku. A proto¾e sklerosa tiše, ale za to vytrvale pracuje u¾ i na mì, mìla jsem recept od léta na oèích, abych náhodou nezapomnìla. Nezapomnìla jsem a tak Vám ho pøedkládám k nahlédnutí, nechcete –li náhodou letos také uva¾ovat o nìèem, jiném, ne¾ je tradièní mikulášská punèocha. Ostatnì ta punèocha mù¾e být ještì k tomu :-)) |
||
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA: |
||
Pøipravíme si: |
||
175g medu, 50g cukru, 50g másla, 300g mouky, 1 èajovou l¾ièku prášku do peèiva, 1 polévkovou l¾íci kakaového prášku, 1 èajovou l¾ièku perníkového koøení, 1 balíèek pomeranèové kùry, 2 bílky, 400-500g práškového cukru, 2 balíèky lékoøicových sukù,2 balíèky rybízového ¾elé, nìkolik barevných bonbonù, tuk a mouku na plech. |
||
Pøíprava: |
||
Med, cukr a máslo za stálého míchání povaøíme. Necháme vychladnout. Smícháme mouku, prášek do peèiva, kakao, koøení a pomeranèovou kùru a vmícháme do medu. Tìsto pøikryjeme a dáme asi na jednu hodinu odpoèinout. Z pevného papíru vystøihneme šablony ( viz nákres). Tìsto rozválíme na mouèené pracovní ploše na ½ cm silný plát. Pøilo¾íme šablony, tìsto podle nich vykrojíme. Pøitom tøi díly na domek a dva díly na komín vykrojíme dvakrát. V pøedním dílu domu vykrojíme dveøe a okna. Ze zbylého tìsta formièkou vypichujeme jedlièky. Pøipravené èásti polo¾íme na vymaštìný a pomouèený plech. Peèeme 10-15 minut v pøedehøáté troubì. Necháme vychladnout. Bílek našleháme dotuha. Vmícháme do nìj tolik práškového cukru, aby vznikla tuhá poleva. Naplníme do zdobícího sáèku. Okraje èástí chaloupky potøeme polevou a chaloupku sestavíme. Necháme zaschnout. Pøilepíme komín. Chaloupku a jedlièky zdobíme polevou a sladkostmi. |
||
Doba pøípravy asi tøi hodiny. |
||
Magdalena Vlachová |
||