Med uctívaly u¾ mnohé starovìké národy jako dar nebes a obìtovaly ho svým bohùm.
LÉÈIVÁ JÍDLA
Léèivých úèinkù medu vyu¾ívá lidstvo u¾ nìkolik tisíc let. ®e právem, to potvrzují i nejmodernìjší lékaøské výzkumy. Med tvoøí základ mnoha dalších lékù a také se uplatòuje v pøírodním stavu jako léèivo. Éterické oleje a pryskyøièné látky prokazují neocenitelné slu¾by srdci a krevnímu obìhu. Mají stimulující vliv na nervový systém. Med rovnì¾ zvyšuje obrané síly organismu. Kyseliny v jednotlivých druzích medu nejen rozhodují o jeho chuti, ale také povzbuzují chu» k jídlu a podporují trávení.
MED
je bohatý pøedevším na provitamín A a na vitamíny skupiny B. Obsahuje vitamin C,D,H,K a P. Najdeme v nìm a¾ tøináct druhù aminokyselin a velké mno¾ství enzymù.Souèástí medu je snad celá Mendìlejevova tabulka prvkù. Obsahuje vápník, hoøèík, fosfor, draslík, sodík, chlór, mangan, baryum, nikl, støíbro, zinek, wolfram, iridium, palladium, køemík, chrom, kobalt, vanad, arsen, stroncium, titan, platinu, ¾elezo, jód, síru.
Vèelí med je ze sedmdesáti procent tvoøen hroznovým cukrem - glukózou a ovocným cukrem -fruktózou. Trávení tìchto jednoduchých cukrù na rozdíl od cukru øepného, nezatì¾uje lidský organismus.
ZPÙSOB POU®ITÍ A LÉÈIVÉ ÚÈINKY:
Med významnì podporuje práci srdeèního svalu a proto se pravidelnì podává napøíklad pøi slábnutí obìhové èinnosti, angínì pectoris, pøi srdeèní neuróze a arytmii.
Konzumace medu rozšiøuje krevní cévy a pomáhá pøi léèbì vysokého krevního tlaku. Proto¾e med podporuje krvetvorbu, doporuèuje se pøi chudokrevnosti. Díky cholinu, který sni¾uje výskyt ne¾ádoucích tukù v játrech a napomáhá odtékání ¾luèe, se vèelí med u¾ívá jako pomocný lék pøi jaterních poruchách.
Med je úèinný pøi onemocnìní ¾aludku, støev, ledvin a moèového ústrojí.
Jedna l¾ièka medu pøed spaním pomù¾e k dobrému usínání.
Med s citrónovou š»ávou je vynikající kloktadlo a ulehèuje odkašlávání.
Nápoj ze dvou l¾ièek medu a sklenice jableèného moštu podporuje váznoucí krevní obìh a podstatnì zlepšuje stav støevní mikroflóry.
Med s citrónovou š»ávou je vynikající kloktadlo a ulehèuje odkašlávání
Kdy¾ po nadmìrném po¾ití alkoholu sníme 125 g medu, pomù¾e k rychlému vystøízlivìní.
A na konec recept na výborné horké mléko s medem:
1/2 l mléka svaøíme se špetkou skoøice, mletého zázvoru, strouhaného muškátového oøíšku a na špièku no¾e másla. Po zchladnutí na 60°C pøidáme jednu l¾íci medu.