Pøes to, nebo právì proto, ¾e jsou jablka tak bì¾ným ovocem, zapomíná se èasto na jejich léèivé vlastnosti.
LÉÈIVÁ JÍDLA
Dnes je jako otec lékaøství znám Hipokrates, avšak ve støedovìké Evropì patøilo po staletí èestné místo Galenovi, lékaøi ze 2.století. Galen a jeho stoupenci roztøídili na horké èi studené, suché èi vlhké nejen to, èemu øíkáme "byliny", ale rovnì¾ pokrmy.
Soudilo se, ¾e pøijímání potravy má pøímý vliv na ètyøi š»ávy: krev, hlen, ¾lutou ¾luè a èernou ¾luè. Tyto teorie pozdìji v sedmém století rozšíøil arabský lékaø Avicena a dnes galenské teorie stále dominují medicínì v muslimském svìtì a v Indii.
JABLKA
Pìstují se ji¾ z dob Øímské øíše. Èerstvá jablka proèiš»ují organismus. Zvláštì, pokud se konzumují ráno.
Jsou dobrým zdrojem vitamínù (A, B1,C) a minerálù.
Také obsahují lehce stravitelné pøírodní cukry a vysoce cenìný pektin.
Z dietetického hlediska tì¾ko najdeme ovoce, které by mohlo s jablkem soupeøit
ZPÙSOB POU®ITÍ A LÉÈIVÉ ÚÈINKY:
Syrová jablka - jezte veèer proti zácpì.
Dušená jablka - u¾ívejte proti prùjmu a støevním infekcím. Mají té¾
uklidòující úèinek pøi ¾aludeèních vøedech.
Èaj ze sušených slupek a køí¾al - pijte pøi revmatických bolestech a jako diuretikum pøi onemocnìních moèového traktu.
Pøíprava èaje: do pùl litru vody dejte vaøit hrst sušeného ovoce, povaøte a stáhnìte z ohnì. Nechte pùl hodiny stát. Mù¾ete dochutit medem a citrónovou š»ávou.
UPOZORNÌNÍ: Jablka jsou "chladné" ovoce, proto konzumace vìtšího mno¾ství jablek na nachlazený ¾aludek mù¾e vést k za¾ívacím potí¾ím a plynatosti.
Magdalena Vlachová
Èisticí kúra s jablky
Zpùsob, jak si proèistit tìlo. Pomocníkem vám bude „obyèejné jablko“ - váš organismus nejen vyèistí, ale ubude vám i nìjaké to kilo.
Èisticí kúra podle bylináøe J. Zentricha:
1. den - hladovka ve formì jableèného dne, snìzte za den cca 12 jablek, mo¾no i více, pijte vodu minerální - lépe bez bublinek, pozor - ne tìsnì pøed a po snìzení jablek. Kupte si v prodejnách zdravé vý¾ivy èi v lékárnì èisticí èaj a ten u¾ívejte 3x dennì. Veèer si udìlejte oèistný klystýr (zakoupíme v zdravotních potøebách) z vla¾né vody.
2. den - jezte jen chléb a vodu. Tmavý chléb jíst 5x dennì (nesníst, proboha, kilogram!), pít vodu bez bublinek èi minerálku a èisticí èaj, opìt 3x dennì. Veèer klystýr.
3. den - hladovka, pøi ní¾ pijte pìtkrát dennì 1,5 dcl. zeleninové š»ávy z koøenové zeleniny, základ je mrkev. Nemù¾ete-li si dìlat š»ávu èerstvou, která je nejlepší (dodá tìlu minerály a enzymy), je mo¾no ji zakoupit té¾ v prodejnách zdravé vý¾ivy hotovou. Èerstvou si udìlejte ráno a veèer doma, zakoupenou popíjejte v práci. Tøíkrát dennì èisticí èaj, vodu a veèer ukonèete klystýrem. Pozor, klystýr si aplikujte poblí¾ toalety...
4. den - lehká strava bez mléèných, masných výrobkù a bez vajec. Napøíklad ráno zeleninovou polévku èi kaši na slano, k obìdu rý¾i se zeleninou, ke svaèinì müsli s oøíšky, veèer tøeba peèené brambory se zeleninou. Pijte vodu a èisticí èaj dle návodu. Bez klystýru.
5. den - opìt jako 4. den.
6. den - jako den 3.
7. den - opakujeme den 2.
8. den - se opakuje den 1.
Po této kúøe jezte ještì tøi dny opatrnì, radìji bez masa (pouze rybu). Bìhem kúry se nedìste mírného prùjmu (mù¾ete pou¾ívat ¾ivoèišné uhlí) a rùzných pupínkù na oblièeji èi tìle. Je to dùkaz, ¾e tìlo se èistí. Po kúøe u¾ívejte jogurtové kapsle. Je samozøejmé, ¾e v dobì èištìní organismu nepijete kávu, alkohol ani èaj. Ze své skliznì jablek si vyrobte ocet. Ji¾ jsme nìkolikrát zveøejnili návod na výrobu jableèného octa, ovšem váš dopisový zájem o nìj svìdèí o tom, ¾e kdy¾ ho dnes ještì jednou zopakujeme, uvítáte to... Domácí výroba octa: do pìtilitrové sklenìné láhve dáme tøi kila jablek, která neloupeme, pouze zbavíme stopek a bubákù, krájíme na mìsíèky. Zalijeme pøevaøenou vychladlou vodou po okraj. Láhev pøevá¾eme tenkým plátýnkem. Mù¾eme pøidat kousek kùrky chleba pro lepší kvašení. Láhev ponecháme v pokojové teplotì, škraloup není na závadu. Obèas mù¾eme promíchat døevìnou vaøeèkou. Asi po pìti týdnech vyplavou jablka nahoru. Tekutinu pøelijeme pøes plátýnko do jiné nádoby a necháme asi deset dní dokvasit. Slijeme do lahví a ulo¾íme na dnì chladnièky. Chcete-li mít ocet jemnìjší, pøidejte asi 200 gramù cukru na poèátku kvašení (rozpus»te jej v teplé vodì). Poté jej mù¾ete pou¾ívat i do zálivek salátù.
Pou¾ití jableèného octa:
* dvì l¾íce jableèného octa a jednu l¾íci medu doplòte vodou ve sklenici a pijte na laèno v dobì chøipek, ale i jindy. Výborná je tøínedìlní pitná kúra.
* do octa ohøátého na teplotu lidského tìla namoète èistý bavlnìný hadøík, omotejte s ním krk pøi zaèínajícím pocitu »knedlíku v krku«, pøes nìj dejte igelit a suchý ruèník. Opakujte tøikrát (ne více). Nelekejte se mravenèení, které ucítíte.
* koupel nohou v jableèném octu èi potírání (musí být pravidelné a¾ 20 dní) vás zbaví potivosti, zápachu i ko¾ní plísnì.
* odpoèívejte v koupeli, do které pøidáte ètvrt litru jableèného octu, zlepší se vám vzhled poko¾ky, pomù¾e té¾ v prevenci proti infekèním chorobám èi proti svìdìní.
* ohøátým jableèným octem potírejte dìtem pøi teplotì plosky nohou a zápìstí, mù¾ete té¾ udìlat zábal.
* jableèný ocet se pøidává i do stravy zvíøatùm, kdy¾ napø. okusují kùru stromù. Chybí jim draslík. Tento pøírodní produkt pou¾ijeme všude, kde je potøeba zvýšit vypaøování, podpoøit krevní obìh a obnovit mírnì kyselou reakci poko¾ky.
Vybrala Lenka Látalová