Vitamin A bojuje ve vašem imunitním systému s viry, bakteriemi a jinými pùvodci chorob, udr¾uje vaše buòky mladé a zdravé, zbystøuje váš zrak a peèuje o vaši kù¾i, aby byla hladká a hebká.
Mnohé poznatky jsou nové. Pøed nìkolika lety bychom o nich nevìdìli, jeliko¾ neexistovaly analyzátory schopné mìøit obsah karotenù v bunìèné tkáni.
Kdy¾ se dnes moderní vìdec vyškolený v molekulární biologii postaví proti starší dámì, která vypadá na 40 rokù, pomyslí na správnou koncentraci karotenù ve tkáni.
Samozøejmì se nedìje nic jiného, ne¾ ¾e se bohatý obsah karotenù v krvi dostává a¾ do bunìk. Ten udr¾uje buòky mladé, jeliko¾ je chrání pøed volnými radikály. Jeliko¾ buòky mohou ve své tkáni nahromadit karoteny jen v pøípadì, kdy krev obsahuje dostateènou koncentraci molekul karotenù, musíme pøijímat více potravy bohaté na karoten.
Karoten je obsa¾en pøedevším ve veškeré tmavozelené, ¾luté a èervené zeleninì, jako je špenát, brokolice, hlávkový salát, karotka, rajèata nebo tykev, nebo v ovoci, napøíklad v meruòkách.
Karoteny jsou barevné látky s obsahem tuku, asi 60% z nich pova¾ujeme za provitaminy (napøíklad beta-karoten), metabolické pøedchùdce vitaminu A.
Témìø hotový vitamin A je obsa¾en v urèitých produktech zvíøat, jako jsou játra, máslo, plnotuèné mléko, sýry, vajíèka, ale pøedevším v rybím tuku. Zvíøata toti¾ ve svém metabolismu pøemìnila karoteny na ji¾ hotový vitamin A. Tento hotový vitamín se pak dostává velmi rychle do krve a do bunìk.
Ovšem ponìkud déle trvá, ne¾ se podaøí z rostlinného karotenu získaný vitamín A dostat na jeho pracovní místo do bunìk. Molekuly karotenu jsou toti¾ tak pevnì vázány ve vlákninì rostlin, ¾e naše za¾ívací š»ávy samotné je nemohou uvolnit ani po nìkolika hodinách.
Pøedevším karotka a všechna tmavozelená zelenina s vysokým obsahem zbytkù musí být dobøe uvaøena nebo dušena a nemìlo by se zapomenout na pøidání tuku, nebo» jinak se vytvoøí pøíliš málo ¾luèových solí potøebných pro metabolismus vitamínu A.
Karoteny a vitamín A jsou pro naše zdraví právì tak dùle¾ité, jako kyslík, který dýcháme. Jako antioxydanty toti¾ nièí volné radikály pøinášející nemoc a smrt.
Profesorka Gladys Blocková z univerzity v Berkeley v Karolínì, jedna ze svìtovì proslulých výzkumnic v oblasti oxydantù prohlásila: „Bez stálého a dostateèného pøívodu antioxidantù, jako jsou karoteny, je ¾ivot nemo¾ný. Oxidací vzniklé škody v bunìèném jádru, bílkovinách a jiných velkých molekulách vedou k pøedèasnému stárnutí a kromì toho k rakovinì, srdeèním onemocnìním, šedému zákalu a poruchám vìdomí.
První varovné signály nedostatku vitamínu A:
Lomivé, pomalu rostoucí nehty a suché, lomivé vlasy a jejich vypadávání
Suchá kù¾e, nechutenství, èasté infekce
Poruchy rùstu a neplodnost
Poruchy vidìní a šeroslepost
Lidé, kteøí hodnì pracují u obrazovky a jejich¾ oèi musí za den reagovat 10.000 krát více na svìtlé a tmavé podnìty, potøebují bezpodmíneènì vitamín A, jeliko¾ naše oèi pøijímají vitamín A pøi ka¾dém svìtelném podrá¾dìní. Vitamín A je velkým nepøítelem optického prùmyslu.