Máte rádi mák? Chcete se o nìm dozvìdìt zajímavosti, které tøeba neznáte?
Tady jsou. Pøed dvìma lety vznikl ve spolupráci s odborníky èlánek, který vyšel v mìsíèníku Doba seniorù.
Èeský modrý mák je znaèkou kvality
Aj tak tak, sejí mák… Nikde jinde na svìtì není mák tak oblíbený jako u nás, je to naše „modré zlato“. ÈR je nejvìtším pìstitelem a exportérem máku, ale pozor, pouze Èeského modrého máku.
Toto chránìné zemìpisné oznaèení naše zemì dostala po více ne¾ 5letém usilování mnoha odborníkù zejména ze spolku Èeský modrý mák, ale i z Potravináøské komory ÈR, Ministerstva zemìdìlství i Èeské zemìdìlské univerzity v únoru 2021. Název zaruèuje prokazatelný pùvod máku a jeho skuteènou kvalitu. Je to cenné oznaèení, které chrání náš mák pøed pøípadným falšováním a také zvyšuje jeho atraktivitu pro spotøebitele.
Èeši jsou milovníci máku
Èím je náš mák tak unikátní? Svým vzhledem, chutí a vùní, kterými se výraznì odlišuje od mákù technických. Ty se ve svìtì pìstují pro vysoký obsah alkaloidù. Ten „náš“ je potravinou Èechy vyhledávanou do buchet, koláèù, závinù, na posypání švestkových knedlíkù. Nejen dìti milují nudle, škubánky èi šišky s mákem a makované housky zná ka¾dý z nás. Nebojte, v semínkách této potraviny se opium vyskytuje v témìø nulové hodnotì, kdo by chtìl mít stoprocentní jistotu, mù¾e je opláchnout ve slabé kyselinì citronové a osušit.
Kromì nás mají peèení výrobkù s mákem oblíbené i další slovanské zemì, ale také blízcí sousedi Slovanù - Bavorsko, Rakousko, Maïarsko, Rumunsko ale šíøí se i dál. Jsou ale také zemì, kde je mák zakázán, je znám pouze jako zdroj alkaloidù. Mezi nejznámìjší alkaloidy máku setého patøí morfin a kodein.
Technický, nebo také farmaceutický mák, je nìco zcela jiného ne¾ náš Èeský modrý mák. Pìstuje se k získání morfinu z makovic, maková zrníèka jsou tam „navíc“, jsou jakýmsi odpadem, tak¾e na jejich kvalitu se vùbec nedbá. Ale stala se levnou a nekvalitní náhra¾kou v zemích, kde mák vyu¾ívají v kuchyni. U nás se vùbec nepìstuje.
Spolek pro milovníky máku
Spolek Èeský modrý mák vznikl jako sdru¾ení odborníkù, pìstitelù, zpracovatelù a obchodníkù s mákem v roce 2001. Jeho hlavním úkolem je dbát o dobrou povìst typického èeského máku ve svìtì. Svým èlenùm poskytuje poradenskou èinnost, sna¾í se o ochranu spotøebitelù a dùraz klade i na striktní dodr¾ování zákonù a naøízení pro legální pìstování máku.
Pøed èím je vlastnì potøeba chránit spotøebitele? Mák patøí k nejvíc falšovaným a panèovaným potravinám u nás. Smíchání kvalitního máku s mákem technickým sni¾uje jeho kvalitu, a to èasto bez sní¾ení ceny… a znamená poškození jeho povìsti a dobrého jména i na zahranièních trzích.
Spolek spolu s Èeskou zemìdìlskou univerzitou organizuje vydávání Makového obèasníku, spolupoøádá ka¾doroèní Makové slavnosti na zámku v Ploskovicích. Tady jsou k vidìní i velmi netradièní makové pokrmy, rùzné delikatesy, ale i makový olej, kosmetika èi makový nápoj, který je ji¾ dnes velmi oblíbený mezi vegany a prý, a¾ se „rozjede“ jeho výroba a spotøeba, zcela nahradí mléko. Samozøejmostí jsou pøednášky, semináøe, besedy o zdravé stravì a rùzné další akce k propagaci této potraviny.
Spolku Èeský modrý mák udìlil v roce 2019 na slavnostním shromá¾dìní „Den protidrogové brigády“ øeditel Národní protidrogové centrály Pamìtní plaketu za aktivní pøínos v boji proti drogové kriminalitì.
Mák obsahuje mnoho minerálù
Èeský modrý mák je velmi zdravý. Výzkumy ukázaly, ¾e je v nìm tolik minerálù, ¾e ho lze bez pøehánìní nazvat „superpotravinou“. Jen pro pøedstavu- obsahuje 3x více ¾eleza ne¾ špenát, 2,5x více draslíku ne¾ banán, a to nejlepší nakonec- 12x více vápníku ne¾ mléko. Neobsahuje ¾ádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje pamì», vy¾ivuje kosti, vlasy i nehty, pomáhá od stresu. Více ne¾ 80% máku vyvá¾íme, za mák se utr¾í více penìz ne¾ za vývoz chmele. Jde o velmi cenìný exportní artikl.
U nás je zaregistrováno témìø 1000 pìstitelù máku, pøibli¾nì pìtina z nich jsou èlenové spolku. Osevní plochy ka¾dým rokem pøibývají. Jde toti¾ o zajímavou tr¾ní plodinu, její pìstování je ale spojené s mnoha riziky, pøedevším co se týká vláhy. Našimi nejvìtšími konkurenty v pìstování jsou Turci.
Jak se nenapálit?
V obchodech se vyskytuje i mák nejasného pùvodu. Proto¾e mù¾e být a èasto i je panèovaný, nejlépe je kupovat ten s cechovní normou nebo chránìným zemìpisným oznaèením. Nejjistìjší je nákup pøímo u pìstitele, novì vznikající „maková mapa“ vás zavede k tomu, který je vašemu bydlišti nejblí¾e. Tam je kvalita zaruèena.
Èeský modrý mák si propagaci mezi širokou veøejností urèitì zaslou¾í. Tento náš makový poklad ocení spíše starší konzumenti, kteøí umìjí ocenit špièkovou kvalitu a dobøe vìdí, jak má vypadat, chutnat èi vonìt, tìm mladým je to tøeba ukázat. Oni jednou budou zárukou toho, ¾e se èeský mák ve svìtì neztratí. Tìm, kteøí vynalo¾ili velké úsilí na to, aby Èeský modrý mák se ctí uspìl na domácích i zahranièních trzích, patøí dík.
Eva Procházková s odborným dohledem Ing. Vlastimila Mikšíka, Ph.D.