Kvìty rozkvetlého èerného bezu, cukr, citron, voda
Postup pøípravy
Vodu svaøíme s cukrem. Do sklenice nakrájíme na plátky citron,vlo¾íme
kvìty a zalijeme nálevem.Pová¾eme papírem, který propícháme jehlou.
Necháme kvasit na teplém místì nebo na slunci. Nápoj uchováváme v chladu.
Pomìr surovin - li¹í se mno¾stvím cukru a tím i prokva¹ením:
1. 4 l vody, 12-15 dkg cukru, 1 citron, 8 kvìtù,doba kva¹ení 24 hod.
2. 4 l vody, 32 dkg cukru, 1 citron, 2 l¾íce octa, 3 velké kvìty, doba kva¹ení 2-3 dny. Kvìty nejdøíve klesnou ke dnu. Kdy¾ vystoupí ke hladinì, je kva¹ení ukonèeno.
3. 5 l vody, 50 dkg cukru, 1 citron, 3-5 kvìtù, doba kva¹ení 5-6 dnù. Kvìty nejdøíve klesnou ke dnu. Kdy¾ vystoupí ke hladinì, je kva¹ení ukonèeno.