Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek 1. svátek vánoèní,
zítra ©tìpán.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
SeniorTip kuchaøka
Zpìt na výpis kategorie
Obecné informace
Název receptu:
rady do kuchynì - nezaøadtilené, nepostradatelné!
Autor:
Dagmar Jaro¹ová
Datum vlo¾ení:
15.10.2005

Ingredience
cokoliv vaøíte, cokoli peèete, u v¹c¨ho se dají najít drobné fintièky, jak jídlo nezkazit, nezmr¹it, naopak - jak ho vylep¹it.

Postup pøípravy
Chyby, které dìláme:
Tì¾ké lívance, bez pórù,lepící se - stává se to tehdy, kdy¾ nenecháme kvásek dobøe vzejít a tìsto vykynout.
Pou¾ijeme -li okoralé nebo namrzlé kvasnice - tìsto nekyne.

Dáme-li o polévky (vývaru) pøíli¹ mnoho mrkve, polévka je pak sladká.
Kdy¾ zaléváme jí¹ku vaøící vodou, tvoøí se nám ¾molky, které se tì¾ko rozmíchávají a rozvaøují. Takovou jí¹ku musíme i pasírovat.

Kdy¾ v polévce ¾loutek vaøíme, srazí se. ®loutek dáváme a¾ do hotové polévky.

Dìláme-li ha¹é z hovìzího masa, a dusíme ho pøímo na cibulce a na tuku, je pak suché, kouskovité a není tak jemné. Proto je lep¹í udìlat krémovou omáèku a do ní pøidat maso. Pou¾ijeme-li pøíli¹ tuèné maso, ha¹é pak není chutné, vyprý¹tí z nìho tuk. Je-li ha¹é øídké, nevypadá chutnì. Zahustíme je vejcem nebo trochou strouhané housky,

Opékáme-li housky a pøepálíme tuk, je to nejen nezdravé, ale také nechutné. brrrrr Pøíli¹ tuku také není vhodné. Dobrý je opékaè topinek nasucho.
©penát - vaøíme èerstvý ¹penát v malém mno¾ství vody, èím¾ ztrácí krásnou zelenou barvu. Proto vaøíme ¹penát ve vìt¹ím mno¾ství vody a hrnec zpoèátku nepøikrýváme policí.
Vynecháváme mléko. Do ¹penátu pøidáváme mléko nejen pro zjemnìní chuti zeleniny, ale i proto, abychom neutralizovali úèinek kyseliny ¹»avelové, a nebyli ochuzeni o vápník. ©penát dlouho dusíme - a pak ztrácí zelenou arvu a je nevzhledý.


Hodnoceni (prùmìrná známka je: 1.55)
       

Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma