Šalvěj lékařská
(Salvu officinalis)
Šalvěj lékařská, lidově-babské ucho, je vytrvalá rostlina původem ve Středomoří. Neměla by chybět na žádné bylinné zahrádce. Rodové jméno Salvia pochází z latinského "salvare", což znamená léčit, a už sám tento název vyjadřuje, jak byla dříve tato bylina vysoce ceněna.
V herbáři je psáno, že tomu, kdo sní ráno tři lístky šalvěje se solí, ten den neuškodí jed ani špatný vzduch. Další - Macerův - herbář uvádí: "Proč od nemoci člověk umírá, když na zahrádce šalvěj má?"
Šalvěj byla znakem moudrosti a tradovalo se, že oživuje ve stáří slábnoucí paměť. Proti uhranutí lidé u sebe nosili zvířecí roh naplněný šalvějovou mastí a staří Řekové ji užívali proti hadímu uštknutí. Římané ji považovali za posvátnou a sklízeli ji zvláštními noži, které nesměly být ze železa, aby šalvěj nereagovala se solemi, které jsou v kovu obsaženy.
Šalvěj lékařská povzbuzuje chuť k jídlu a odstraňuje poruchy ve střevech. Čaj z ní je vhodný při zánětech dutiny ústní, při zánětu mandlí, bolestech v krku či hnisání dásní. Na šalvějový čaj nám stačí jedna lžička řezané natě, kterou přelijeme asi 1/4 l vřelé vody. Čaj pijeme vlažný, až dva šálky denně. Tímto čajem můžeme i kloktat nebo jej přikládat na postižená místa jako obklad. Při nechutenství, žaludečním kataru či průjmu užíváme třikrát denně na špičku nože prášku z drcených listů. Žvýkáním čerstvých listů šalvěje zabráníme zápachu z úst. Při nervových onemocněních je doporučována sedací koupel, kterou si připravíme ze dvou hrstí řezané natě, kterou dáme na noc louhovat asi do 1 litru studené vody. Druhý den směs zahřejeme a přecezený výtažek přidáme ke koupeli.
Kdo už má problémy s pamětí, měl by měli užívat šalvějový olej. Podle vědeckých výzkumů prý extrakt z této léčivky posiluje paměť.
Tým vědců testoval skupinu lidí. Některým dal kapsle se šalvějovým olejem a jiným se slunečnicovým. Ti první měli soustavně mnohem lepší výsledky v testu na zapamatování si série slov. Výsledky testu ale závisely na množství podaného oleje - paměť zlepšovaly střední, nikoli nízké či vysoké dávky oleje. O léčivých účincích šalvěje se zmiňuje mnoho historických textů, které zkoumají vědci. Podle výzkumu to dokazuje, jak cenné jsou práce starých bylinkářů a že by neměly být ignorovány jen proto, že byly napsány před staletími. Zatím ale není třeba příliš jásat, neboť výzkum stále pokračuje testováním. Podle dosavadních testů šalvěj výrazně zlepšuje paměť krátkodobou, na paměť dlouhodobou její účinky prokázány nebyly. Bylina se v současné době testuje i jako možný lék proti Alzheimerově chorobě.
Léčivé vlastnosti šalvěje jsou využívány již od starověku ale její charakteristická nahořklá chuť a vůně obohatí jako koření řadu jídel. Šalvěj je silně aromatické koření. Dobromila Rettigová ji doporučovala na skopové či do mletých mas. Často se na šalvěji upravovaly i ryby.
Na dochucování pokrmů si můžeme připravit šalvějový ocet:
láhev naplníme šalvějovými květy a zalijeme octem. Láhev necháme stát asi 14 dnů na slunném místě a je hotovo.
Ke sběru jsou vhodné listy i nať, které se sbírají těsně před rozkvětem. Kvůli silné vůni ji skladujeme odděleně od ostatních potravin. Jako koření se používá hlavně v jižní Evropě a Orientu.
Pěstovat ji lze na zahradě jako trvalku. Hodí se na sušší slunná místa, na svahy, skalky i na obrubník. Její stříbřité listy jsou jemně chlupaté, stonek dřevnatí a po čase z ní vyroste malý keříček. Svědčí jí lehčí výživná půda s dostatkem vápníku. Na zimu potřebuje přikrývku z chvojí, aby ji mráz nespálil. Na jaře je vhodné výhony asi o třetinu sestřihnout. Vyséváme ji v březnu či dubnu. Rozmnožovat lze dělením starších výhonků. Uřízneme asi šest centimetrů dlouhý vrcholový výhonek s několika listy (asi pět) a zapíchneme do hlíny. Pro lepší zakořenění můžeme přikrýt průhledným kelímkem. Když už je rostlinka vzrostlejší lze nať sklízet i třikrát do roka. Pěstovat ji můžeme i doma v květináči - můžeme ji tak mít čerstvou celou zimu.
Kuře s česnekem a šalvějí po toskánsku
1 kuře, 2 dl olivového oleje, 8 stroužků česneku, hrst šalvějových listů, 1/8 1 bílého vína, 5 rajčat
Na oleji se dozlatova opeče kuře rozdělené na osm až deset dílů, na plátky pokrájený česnek a nasekané listy šalvěje. Poté se přidá víno, nakrájená rajčata a vše se dusí pod pokličkou půl hodiny. Jako příloha je nejvhodnější bílý chléb či těstoviny.
A ještě perličku na závěr. Lidem a mouchám, jak známo, nevoní stejné věci. Například hmyz odpuzuje právě šalvěj lékařská.
Text:Miluše Daňková
Ilustrace: Alena Pakostová, Václava Arnoštová
Další články autorky: