Jahodník obecný |
||
Listy jahodníku (Folium fragariaf) obsahují třísloviny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky. Působí močopudně, regulují tvorbu žluče, staví průjmy a hojí rány. Velmi léčivé jsou plody planých i pěstovaných
jahodníků. Slavný švédský botanik Karel Linné se
prý jimi vyléčil z dlouholeté dny. Jahody Jíme je čerstvé, vyzrálé, neslazené při cukrovce, překyselení žaludku, chudokrevnosti, revmatismu, na pročistění krve, proti žlučovým, ledvinových a močovým kamenům. Slazené s mlékem nebo smetanou na posílení nervů, srdce a při nedostatku vitamínu C. Čaj (odvar) 2 lžičky řezaného, sušeného listu (případně květu a kořene) na půl litru vody, 10 minut povaříme a necháme 15 minut ustát. Lidové léčitelství doporučuje 2 šálky denně při chorobách jater a ledvin, při revmatismu, horečnatých onemocnění a na pročistění krve; zevně při zánětu v dutině ústní. Jahodník v kosmetice
|
||
Pokud máte chuť na něco dobrého, jeden z receptů je k dispozici: (klikněte na odkaz) | ||
Animace Magdalena Vlachová |
||
Text Olga Hrubá | ||
![]() |