Pivovarští potrefenci, aneb  prùmyslové dìdictví 
 
 Rozhovor s Tomášem Vodochodským, sbìratelem historických pivovarských strojù a pøedmìtù, zakladatelem  Prvního Èeského Pivovarského Klubu, spolumajitelem novì vzniklého pivovarnického muzea a archivu v pivovaøe v Kostelci nad Èernými lesy a pøedevším hledaèem pokladù v prùmyslovém dìdictví.
Rozhovor s Tomášem Vodochodským, sbìratelem historických pivovarských strojù a pøedmìtù, zakladatelem  Prvního Èeského Pivovarského Klubu, spolumajitelem novì vzniklého pivovarnického muzea a archivu v pivovaøe v Kostelci nad Èernými lesy a pøedevším hledaèem pokladù v prùmyslovém dìdictví. 
Pane Vodochodský, podle vyjmenovaných i nejmenovaných iniciativ by se o Vás dalo øíci, ¾e jste v dnešním svìtì nìco jako renesanèní èlovìk. Máte ještì další zájmy a  záliby ?
Pivovarnictví mám nejen jako koníèek, ale dokonce jsem absolvoval  jedinou školu pivovarství uèící. Je to tak silná záliba, ¾e na jiné krom dobrého jídla pøi pivovarských konáních není èasu mnoho. V souèasné dobì se sna¾íme zmapovat co nejširší èást našeho území, kde se pivovary vyskytovaly. Kdysi jich v zemích èeských a moravských bylo hodnì pøes tisíc. Náš archiv nyní obsahuje ji¾ na 60 000 fotografií pivovarù ji¾ zcela zaniklých nebo ještì smutnì stojících a chátrajících. Je smutné, ¾e obor tolik typický pro naše zemì, pro Èechy zvláštì, tolik spjatý s historií a kulturou regionù, spìje k „okleštìní“ na velkokapacitní  produkci pøevá¾nì ji¾ unifikovaného moku, vyrobeného v pivovarech pod zahranièním velením.
 
 Ale nemáte pocit, ¾e na záchranu pivovarských památek je Vás málo ?
Jsme obklopeni lidmi, kteøí mají stejné zájmy a cíle. Nemusí to být jen záchrana specifického i ndustriálního dìdictví jako jsou pivovárky, ale prùmyslového dìdictví  všeobecnì. V dobì pøipojení ÈR k zemím EU je stále aktuálnìjší otázka péèe o  dìdictví kulturní, prùmyslové a stavební památky. Sama EU vìnuje této oblasti znaènou pozornost i finanèní prostøedky. Sdílení spoleèných zkušeností o mo¾nostech efektivního èerpání dostupných finanèních zdrojù, a» ji¾ jde o prostøedky soukromé, státní nebo evropské, je cestou, jak zachytit stopy výrobních èinností,zanikajících v dùsledku zmìn ve spoleènosti vùbec. Útlumy prùmyslu, radikální zmìny typické produkce v krajích atp. V naší republice  je  i Výzkumné centrum prùmyslového dìdictví, institut Industriálního dìdictví, existuje Kulatý stùl EU, Unesco, Technické památky zemí Visegradské ètyøky a tak vidíte, ¾e nás je sice dost, ale pøesto málo.
ndustriálního dìdictví jako jsou pivovárky, ale prùmyslového dìdictví  všeobecnì. V dobì pøipojení ÈR k zemím EU je stále aktuálnìjší otázka péèe o  dìdictví kulturní, prùmyslové a stavební památky. Sama EU vìnuje této oblasti znaènou pozornost i finanèní prostøedky. Sdílení spoleèných zkušeností o mo¾nostech efektivního èerpání dostupných finanèních zdrojù, a» ji¾ jde o prostøedky soukromé, státní nebo evropské, je cestou, jak zachytit stopy výrobních èinností,zanikajících v dùsledku zmìn ve spoleènosti vùbec. Útlumy prùmyslu, radikální zmìny typické produkce v krajích atp. V naší republice  je  i Výzkumné centrum prùmyslového dìdictví, institut Industriálního dìdictví, existuje Kulatý stùl EU, Unesco, Technické památky zemí Visegradské ètyøky a tak vidíte, ¾e nás je sice dost, ale pøesto málo. 
 
V posametové dobì zaèaly zanikat èetné industriální stavby,továrny a právì pivovary.  Kdy jste zaèal organizovat akce na záchranu alespoò nìèeho ?
V¾dycky  jsem tì¾ce nesl, kdy¾ se mìl vyhodit nebo znièit stroj, který nesl punc tradice, rukodìlnosti, dovednosti. Moji rodièe pracovali v nìkolika pivovarech a vím, jak nová technologie byla nutná, ale  likvidovat všechno stylem ¾elezného šrotu byla škoda. Matka byla kdysi povìøena likvidací laboratoøí ve zrušených cukrovarech. Vyprávìla,jak jí srdce krvácelo, kdy¾ museli na valník z okna házet pøístroje, které  dnes u¾ nikdo nevyrobí, a na burzách by Vám za nì utrhali ruce. O exponátu pro muzeum ani nemluvì.
 Zaèali jsme  po roce 1995 jako potrefenci jezdit všude, kde se schylovalo k ukonèení výroby. Samo mapování zabere nemálo èasu, ale nìkteré stavby se nám ještì podaøilo zachytit v dobách nejvìtší slávy,nebo alespoò ještì majestátnì stojící,nìkteré ji¾ zasa¾ené bouráním, èi zcela zaniklé.  O pivovarech a  pivovárcích vyšly publikace  od autorù, kterým  vzdávám hold. Tøeba Pavel Jákl zpracoval Encyklopedii pivovarù Èech. Moravy a Slezska a rád vzpomínám na doprovod na jeho cestách a spoluúèastenství v pøítmí hostincù a hospùdek, kde jsme pøetøásali dojmy z provedených rekognoskací.
 
 Zalo¾il jste spoleènost „Dej Bùh štìstí“ s cílem navodit opìt starobylost konání. Daøí se ?
Zalo¾il jste spoleènost „Dej Bùh štìstí“ s cílem navodit opìt starobylost konání. Daøí se ?Jistì je Vám známo,¾e „Dej Bùh štìstí“ je pivovarský pozdrav, podobnì jako horníci mìli Zdaø Bùh! Spoleènost jsme nazvali právì z tìchto dùvodù. Jsou chvíle, kdy padne na èlovìka smutek, ¾e nìkteré stavby, po staletí vyrábìjící pivo, spìjí k záhubì. Zøejmì jim Bùh moc štìstí nepøál. Doufáme, ¾e ho to tak trochu trklo a nám do Kostelce nadìlí štìstí o to víc.
 
Dal jste si za úkol z trosek bývalého pivovaru, s historicky a památkovì chránìnými objekty,udìlat opìt  „nìco“. Co konkretnì ?
Chceme v Kostelci nad Èernými lesy vybudovat muzeum a archiv pivovarnictví. Na ploše .jpg) zhruba 4 000 m2 by mìly být rozmístìny exponáty z pivovarské historické technologie. Bude zde ukázka chladících kompresorù z 30 let minulého století, bude zabudován parní stroj firmy Novák a Jahn. Pro návštìvníky bude k dispozici právì vznikající infocentrum regionu,které jim pøiblí¾í okolní oblasti. Ve vlastním areálu budou 2 minipivovary a restaurace ve stylu první republiky. Právì probíhá jednání s podobnými nadšenci, kteøí by mìli u nás v pivovaøe umístìn archiv moderního umìní. Rýsuje se i spolupráce se sbìrateli historických rozhlasových pøijímaèù, kteøí projevili zájem o umístìní èásti sbírky právì do prostor pivovaru.
zhruba 4 000 m2 by mìly být rozmístìny exponáty z pivovarské historické technologie. Bude zde ukázka chladících kompresorù z 30 let minulého století, bude zabudován parní stroj firmy Novák a Jahn. Pro návštìvníky bude k dispozici právì vznikající infocentrum regionu,které jim pøiblí¾í okolní oblasti. Ve vlastním areálu budou 2 minipivovary a restaurace ve stylu první republiky. Právì probíhá jednání s podobnými nadšenci, kteøí by mìli u nás v pivovaøe umístìn archiv moderního umìní. Rýsuje se i spolupráce se sbìrateli historických rozhlasových pøijímaèù, kteøí projevili zájem o umístìní èásti sbírky právì do prostor pivovaru. 
Pivovar je z roku 1840 a jeho souèástí je dodnes polygonální mlat, umístìný ve støedu areálu. Je to zaøízení, kdysi slou¾ící k mletí obilí, dnes se nám jej daøí postupnì opravovat a zejména unikátní trámoví je v souèasné dobì ji¾ k  nahlédnutí.
 
Lze takový zámìr financovat ? Z èeho ? 
Jak jsem zmínil, existují rùzné programy u nás i v EU, dají se získat nìkteré granty. Ale to musíte zapomenout na volno, na dovolenou, vytváøet harmonogram podle nejvìtší potøebnosti, jak který grant získat, a hlavnì musíte mít kamarády  kteøí  pøijdou nezištnì pøilo¾it ruku k dílu.
 
Je podpora vlády  na záchranu prùmyslového dìdictví ?
Jsou regiony, kde se daøí získat podporu, naopak  jsou oblasti, kde je o tyto stavby nezájem, proto¾e  mnohdy pøeká¾í v potencionální výstavbì obchodních center. Otázka je, jak tato centra budou vypadat za 100 let a bude-li zájem je památkovì chránit. Nemyslím, ¾e budova ze 4 velkých plechù si zaslou¾í nìjaké uchování.
mnohdy pøeká¾í v potencionální výstavbì obchodních center. Otázka je, jak tato centra budou vypadat za 100 let a bude-li zájem je památkovì chránit. Nemyslím, ¾e budova ze 4 velkých plechù si zaslou¾í nìjaké uchování. 
 
V novinách i na internetu èteme o mnoha rùzných sbìratelských akcích, burzách, blešárnách. Chodíte na nì ?
Na burzách je sice hodnì k vidìní, ale tento artikl pro nás není ji¾ aktuální. Jsou to drobnosti. Náš cíl je pøedevším historie staveb a strojního zaøízení.
 
Hodnì se poøádají  rùzné pivovarské slavnosti a soutì¾e v pití piva. Máte je rád ?
 
Sami u nás v pivovaøe takové soutì¾e poøádáme. Je to pøíjemné a veselé zpestøení pøi slavnostech piva. Kdy¾ je akce dobøe zorganizovaná,vèetnì bezpeènosti hostù, je spokojenost všestranná. Máme  zejména rádi návštìvníky, kteøí ocení naše piveèko, nabízené na slavnosti.
zejména rádi návštìvníky, kteøí ocení naše piveèko, nabízené na slavnosti. 
 
Proè jste zalo¾il První Èeský pivovarský Klub ?
Pøed 4 lety jsme dali dohromady partu nadšencù -“potrefencù“ kteøí zašlou technologii a slávu pamatují a ctí. Konáme  1x do roka výjezdní zasedání, kde se sejdou spøíznìné duše, majitelé a sládci ryze èeských pivovarù a minipivovarù, kteøí nepodlehli globalizaci a vsadili mnohdy veškeré rodinné jmìní do záchrany èi vzniku  tohoto oboru.
Podle Vašeho jména si lidé domyslí spojitost s Vaším bratrem, Ivanem Vodochodským. Toho známe z TV jako kuchaøe, moderátora a muzikálového herce. Bratr nikdy neinklinoval k pivovarství ?
Dìtství jsme pro¾ili témìø výhradnì v pivovarech, rádi si spolu popijeme, oblast našeho    podnikání je sice odlišná, ale ne tak vzdálená. K dobrému pivu patøí pøeci i dobré jídlo a veselá píseò.
Dìkujeme Vám za rozhovor a „ Dej Bùh štìstí“.
 
                                                                              Tomáše Vodochodského zpovídala Eva Marková