Elixíry ¾ivota - Kombucha
Mo¾ná jste u¾ zaslechli nìco o kombuše, èajové houbì. Mo¾ná se o ní chcete dozvìdìt nìco víc a právì po vás je tento další elixír.
Kombucha je lahodný a zároveò léèivý nápoj. Je to lehce fermentovaný èajový nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi kyseliny mléèné. Je to ¾ivý nápoj s pøírodním zakalením, jeho¾ barva a chu» se proto podrobují pøírodnímu kolísání. Pøípadné usazeniny jsou známkou ¾ivého nápoje a nejsou na závadu.
Co je vlastnì kombucha
Kombucha se øíká houbì pocházející z východní Asie, kde její blahodárné úèinky byly známy ji¾ v dynastii Tsin (221 let p.n.l.). Nejedná se o bì¾nou houbu, jak jí známe, nýbr¾ o symbiotický útvar tvoøený nìkolika druhy kvasinek a bakterií, jejich¾ vzájemné sou¾ití je obìma druhùm prospìšné.
Èaj z kombuchy má prastarou historií s prokázanými léèivými vlastnostmi a s širokou škálou blahodárných úèinkù. Kdo kombuchu pùvodnì objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit, se neví. Nicménì kombucha je hojnì rozšíøena v Èínì, Japonsku, Rusku, v Evropì a také v Americe. S jejím pojmenováním v cizí øeèi nebudete mít problém, je to stále „kombucha“. A» u¾ to byli Japonci, Èíòané nebo Rusové, kdo poprvé nápoj pøipravil a objevil je pro budoucí generace, mù¾eme jim být vdìèni za tento blahodárný a léèivý elixír.
Se vznikem kombuchy se tradují rùzné povìsti:
- Ve staré Èínì se ctila èajová houba jako bo¾ský dar. Mìla peèovat o dlouhý ¾ivot plný kouzel. Za èasù dynastie Han – pøed 2 000 lety se z ní vyrábìl lahodný nápoj.
- V Japonsku byla kombucha známá ji¾ 400 let po Kristu. Císaø Enkyo trpìl ¾aludeèními bolestmi. Dozvìdìl se o jednom putujícím lékaøi – Korejci – jménem Kombu, který ovládal zvláštní léèebné síly. Doktor Kombu císaøi pøedepsal jediný lék – zkvašený nápoj. Po nìkolika dnech se císaøi daøilo mnohem lépe a od té doby se nápoj nazývá kombutcha (tscha znamená japonsky èaj).
- Z Ruska pochází pøíbìh o cestovatelce, které bylo nápadné chování lidí v jedné oblasti, kteøí oplývali vitalitou a radostí ze ¾ivota. Vypadali skvìle, nemìli vrásek a byli dobré mysli. Tajemství rádi sdìlili. V èaji mìli houbu a tohoto èaje vypili dennì nejménì 2 sklenice. I zde šlo samozøejmì o Kombuchu!
Zázraèný elixír
Nápoj pøipravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléèného kvašení. Mù¾e být proto náhradou mléèných výrobkù pro lidi trpící alergií na mléènou bílkovinu. Tomuto tisíciletí starému nápoji jsou pøisuzovány skuteèné zázraky. Ale nejenom to – chu» kombuchy je lahodná, o¾ivující a osvì¾ující. Její nasládlá chu» je dána tøtinovým cukrem, který se do èaje pøidává nikoli pro slazení èaje, ale pro vý¾ivu kombuchy.
Nìkteré významné úèinky pro lidské zdraví:
- pomáhá vstøebávat vý¾ivné látky a tím zlepšuje funkci støev
díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilù (bakterie kyseliny mléèné) vede kombucha k udr¾ování støevní flóry a podporuje pøirozené obranné síly organismu
- obsahuje kvasinky, které èistí a prospívají pleti
- pro svoje výrazné úèinky pøi ko¾ních poruchách je pou¾ívána jako masá¾ní roztok pøi celulitidì
- odstraòuje z tìla jedovaté látky, tì¾ké kovy a nikotin, odbourává alkohol a pomáhá játrùm díky kyselinì glukoronové
- je oblíbeným prostøedkem ke sní¾ení tìlesné hmotnosti (k tomuto úèelu je doporuèováno pít ji 3x dennì, v¾dy pøed jídlem)
- je slazena tøtinovým cukrem, který díky obsahu melasy dodává nápoji dùle¾ité minerální látky jako jsou napø. vápník, hoøèík, draslík a ¾elezo
Chu» kombuchy lze pøirovnat k chuti vinného støiku èi sektu.
Doporuèuje se pít 2 dcl nalaèno a pøes den v neomezeném mno¾ství, ale v¾dy pøed jídlem! Kombucha nemá ¾ádné vedlejší úèinky a je vhodná pro dìti od 3 let jako náhrada za sladké limonády.
Lenka Látalová