Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Tibor,
zítra Sáva.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Tip pro zdraví

Máme pro vás nìkolik tipù, jak posílit organismus unavený dlouhou zimou a prodìlanými chøipkami.  V¹echny citrusové plody jsou zdravé - to ví snad ka¾dý. Sníte-li jeden grapefruit, pokryjete tím celou denní potøebu vitamínu C.  Málo je v¹ak známé, ¾e tím nejzdravìj¹ím je to, co vyhazujeme: jadérka grapefruitù. Extrakt z nich má dokonce silnìj¹í antioxidaèní úèinek ne¾ vitamín E.  Pro toho, kdo grepy zrovna nemusí, máme tip. Mù¾e si koupit v lékárnì extrakt z grapefruitových jadérek v podobì kapek s názvem Citrogrep.

Co je Citrogrep

Na poèátku tohoto zji¹tìní byla náhoda. To kdy¾ si jeden pozorný zahrádkáø v¹iml, ¾e grapefruitová jadérka vyhozená na kompostu neshnila. A proto¾e nad¹ený zahrádkáø byl zároveò lékaø a nositel Einsteinovy ceny, imunolog a specialista na výzkum pøírodních léèebných prostøedkù, pustil se do bádání. A výsledek byl pozoruhodný. V jadérkách tohoto bì¾ného citrusu objevil látku s antibiotickými úèinky.

Pøesto¾e se ¹iroké spektrum pou¾ití neustále zkoumá, s urèitostí lze tvrdit, ¾e extrakt z jadérek povzbudí normální obranné schopnosti èlovìka. Výta¾ek z grepových jader má vysoký obsah bioflavonoidù, které ulehèují trávení, oèis»ují organismus, posilují odolnost, pøedcházejí infekcím a zápalùm, zlep¹ují krevní obìh. Doká¾í také zachytávat volné kyslíkové radikály a úèinek tìchto pøirozených antioxidantù je výraznì lep¹í ne¾ u chemických.  Extrakt se získává ve velkých prùmyslových zaøízeních mletím a válcováním. Extrakt obsahuje flavonoidy, které jsou hoøké, a proto se øedí vodou, èajem z máty nebo pomeranèovou ¹»ávou. Hoøké substance posilují játra a støeva, krevní obìh a jsou pou¾ívány jako prostøedky oèis»ující krev, rozpou¹tìjí  "zlý" cholesterol a mají omlazující úèinek. Ovlivòují také trávení, zvy¹ují odolnost a pøedcházejí vápenatìní cév.  Preventivní tøicetidenní oèistná kúra je vhodná pro osoby, které jsou spokojené se stavem svého zdraví, ale pøesto chtìjí posilnit a oèistit svoje tìlo od ¹kodlivých látek. V tomto pøípadì se u¾ívá 10 - 15 kapek extraktu dennì první dva týdny, 15 - 20 kapek 3. týden a 20 - 30 kapek ve 4. týdnu. Intenzívní tøímìsíèní oèistnou kúru doporuèují odborníci pøi plísòových chorobách, ale také pøi ohro¾ení infarktem, mrtvicí, pøi oèním zákalu, pøi stavech chorobné únavy a napøíklad také pøi alergiích. V tìchto pøípadech je nutné u¾ívat 10 a¾ 20 kapek 2 - 3krát dennì.

V¾dy si peèlivì proètìte pøíbalový leták nebo se poraïte s lékárníkem. Pøi oèistné kúøe je tøeba jíst vìt¹í mno¾ství vlákniny (celozrnné peèivo) a o nìco více pít. Usnadní se tak vyplavování ¹kodlivých látek. Støevùm prospìjí zakysané mléèné výrobky, kyselé zelí apod.

 

Tìlo oslabují nejen viry, ale i prudké zmìny teplot. Náhlé zmìny  teplot jsou rájem pro mno¾ení virù a bakterií, a tudí¾ stoupá poèet pacientù s chøipkou a jinými respiraèními onemocnìními. Prudké výkyvy teplot jsou pro organismus velkou zátì¾í. I zdravé tìlo se s ní obtí¾nì vyrovnává a oslabuje ho: Kdy¾ pak zaútoèí viry z ovzdu¹í, èlovìk snadno podlehne respiraènímu onemocnìní. Jak se mù¾eme chránit? Nejlep¹í zpùsob, jak se dr¾et v kondici, je mimo jiné jíst hodnì ovoce a zeleniny, která je zdrojem vitaminu C. Hodnì ho obsahují jak je vý¹e psáno citrusy. Ale i  kyselé zelí, dále kiwi, papriky a podobnì. Odborníci v tomto roèním období doporuèují doplòovat vitamin C i prostøednictvím vitaminových pøípravkù. Jíst je tøeba pøimìøenì, ¾ádné pøejídání. Dùle¾itý je také pohyb, a to dennì. Procházka na èerstvém vzduchu imunitní systém tìla utu¾í. Pro pøípad nemoci je pak dobré mít doma v zásobì hlavnì léky proti teplotì, bolestem a ka¹li, abychom jako pacienti mohli co nejdøív zahájit domácí samoléèbu a ne jít stát frontu do lékárny.

 

Nìco o vitamínech  

Krvácení dásní, nìkdy dokonce vypadávání zubù, malátnost, modøiny, bolesti svalù a kloubù. To v¹echno jsou kurdìje neboli skorbut. Dùsledek dlouhodobého nedostatku vitamínu C. Známe je z filmù a kní¾ek o námoønících, cestovatelích a také vojácích. Byli pova¾ovány za nepøítele Caesarových armád i za pøíèinu Napoleonových neúspìchù v Egyptì. Èas od èasu postihly i obyvatele Evropy, to ve chvílích, kdy byla ¹patná úroda.

Pøíznaky lékaøi znali, ale nevìdìli, jak své pacienty vyléèit. Nikoho nenapadlo, ¾e øe¹ení je pomìrnì jednoduché. Pøi¹el na nì a¾ v polovinì 18. století anglický lodní lékaø James Lind. Dvanácti lidem trpícím kurdìjemi naordinoval podobnou stravu. Èást nemocných ov¹em navíc dostávala jableèné víno, èást ocet a èást ji¾ní ovoce. Uzdravili se pouze ti, co jedli ovoce. Pøitom staèily dva pomeranèe a jeden citrón dennì. Tímto zji¹tìním se øídil napøíklad i moøeplavec James Cook, jen¾ vsadil na kyselé zelí.

Lék byl známý, ale pøíèina nemoci ne. Ta byla odhalena a¾ zhruba o století pozdìji, kdy¾ se v Nizozemské kolonii v dne¹ní Indonésii roz¹íøila nemoc zvaná beri-beri. Nemocní byli slabí, mìli srdeèní a za¾ívací potí¾e a ochrnuly jim dolní konèetiny. Byla ustavena komise, jejím¾ èlenem se stal i lékaø vìzení v Batávii (dnes Jakarta) Christiaan Eijkman. Ten se jednoho dne díval z okna a zaujalo ho hejno slepic na dvoøe. Pohybovaly se stejnì divnì jako vìzòové, kteøí onemocnìli beri-beri. Pøitom slepice jedly to samé co vìzni - odpadky z kuchynì. Základem jejich stravy byla rý¾e. Jak se ukázalo, podstatné bylo, ¾e ¹lo o rý¾i loupanou. Pøitom správci se domnívali, ¾e svým "svìøencùm" spí¹e prospívá, proto¾e loupaná rý¾e byla dra¾¹í. Právì ve slupkách se v¹ak skrývá vitamín B, jeho¾ nedostatek zpùsoboval potí¾e. Doktor Eijkman své zji¹tìní - ani¾ by popsal je¹tì pøímo vitamín - publikoval. Velký ohlas ale nemìl. Nikdo nevìøil, ¾e by nedostatek takové "drobnosti" mohl mít zásadní vliv.

K objevu se v roce 1911 vrátil mladý biochemik Kazimierz Funk a z rý¾ových slupek pøipravil látku, kterou nazval vitamín B; "vita" podle latinského ¾ivot, "amin" podle aminové skupiny, kterou prá¹ek obsahuje, "B" pak proto, aby se nepletl s látkou podobné kategorie, kterou krátce pøedtím objevil v mléce Funkùv kolega Frederick Hopkins a kterou nazval rùstový faktor A, dnes nazývaný vitamín A. Význam vitamínù zaèal být uznáván. Pøitom ten, jeho¾ nedostatek se táhl celou historií lidstva - vitamín C, pøi¹el na øadu a¾ koncem 20. let, kdy maïarského biochemika Alberta Szent-Györgyiho napadlo zkoumat, proè rozkrojené jablko èasem tmavne. Dlouho hledaný vitamín C byl koneènì objeven.

 

Marie Kalinová

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 06.04.2005  09:29
 Datum
Jméno
Téma
 06.04.  09:29 Janina grepy
 06.04.  07:46 Marcela ¾e by?