Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Sáva,
zítra Leopold.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Kdy¾ duben, tak jedinì s narozeninama

 

U nás doma, na koho jsem se podívala, ten mìl v dubnu narozeniny. Druhé vánoce. Já byla druhý Je¾íšek, proto¾e jsem jako jediná narozeniny v dubnu nemìla. Pozdìji se k dubnovému slavení pøipojila se svými narozeninami i Kristýna a tak to zaèalo: 18., 19., 22, (24. svátek mu¾e), 27. Podle takového nadìlení musel vypadat i dort, aby byl pro všechny, jen svíèky se dávaly buï tomu mladšímu, nebo se svíèky po sfouknutí vymìnily s jiným poètem pro dalšího oslavence, èi jen tomu s kulatinami a úplnì nakonec pak dortù více, to kdy¾ se s kulatinami sešli 2, jako vloni. Byla to jedna patnáctka a jedna ètyøicítka. Zkrátka byla to honièka. Letos byl dort jeden, od Hájka, s nìkolika druhy oøíškù a byl moc a moc dobrý. Byl u¾ bez svíèek. Dìti i Kristýna u¾ mají narozeniny s dvouciferným èíslem a kulaté se neurodily.

 

Ty nejslavnìjší narozeniny jsou ovšem ty první, s dortem s jednou svíèkou. Dìtinky ochotnì buší do šlehaèky, kterou si následnì rozmazávají kolem pusy, na parádní svetøík a hodobo¾ový ubrus. Dojatí tatínkové cvakají fotku za fotkou a dmou se pýchou, jakého mají šikovného potomka.

 

Kdysi jsme dorty pekly samy, my dvì s babèou Bo¾enkou. Velikou parádou bylo zdobení z peèených oblouèkù na obrácené formì tzv. jelení høbet a dort pak vypadal jako královská koruna. Pozdìji jsme vymýšlely rùzné tvary a kombinace, které vyvrcholily dortem v podobì klobouèku pro tøíletou Kristýnu. S peèením byl v¾dycky élent, proto¾e se dort jeden den upekl, druhý den se opatrnì proøezal, namazal krémem a ozdobil. Mnohdy se musel všelijak dolepit umnými odøezy piškotu, to aby nebyl nahnutý k jedné stranì, nebo kdy¾ se pøi peèení vyboulil do nevhodného tvaru. I kdy¾ nìkdy dort vykazoval stopy amatérského zdobení, v¾dycky byl ale moc dobrý (nezbyl ani kousek), na rozdíl od nìkterých kupovaných. Jednou se témìø nedal jíst, jak byl korpus starý a tvrdý, opravdu pøipomínal polystyrén, ze kterých jsou vyrobeny dorty u fotografa.

 

Velké umìní je udìlat dortový korpus tak, aby piškot nebyl dusivý, ale krásnì vláèný. Na to je spousta fíglù. Hodnì receptù na správnì dobré a neošizené dorty nabízí moje osvìdèená kuchaøská kniha - Sandtnerka. Ale je to jako se vším. Po všelijakém experimentování nakonec èlovìk plácá jeden stejný a osvìdèený recept.

 

Stejnì si myslím, ¾e nejdobøejší dorty, dìlaly naše babièky, prvorepublikoví cukráøi a¾ tak do zaèátku šedesátých let. I kdy¾ dorty bývaly jednoduchého tvaru, o to více byly parádnì zdobené. Nezbytnou ozdobnou teèkou byly tøešnièky a odsud tedy úsloví o tzv. nezbytné pøidané hodnotì – tøešnièka na dortu. Ale i tehdejší cukráøi mìli fantazii a vytáhli se, kdy¾ byla pøíle¾itost, jako tøeba na svatbách. Všelijaká srdce, knihy, patrové dorty, potrava i pro oko. Pamatuji, ¾e v padesátých letech probíhala jednou za rok nìjaká soutì¾ cukráøù a u Juliše (jestli se nepletu) za výlohou byly vystaveny ty nejzdaøilejší kousky. Byla to opravdu krásná podívaná, proto¾e se jednalo tøeba o vymodelování celého domku s èástí krajinky a lidí, vè. špalku na sekání døeva a sekyrky.

 

Recepty na dorty a krémy se pøedávaly z generace na generaci, ale tak jak šel èas, vymýšlely se nové a nové technologie, a¾ se z cukráøství stal pøímo umìlecký smìr v modelování. Krémy jsou povìtšinou z tukù, tzv. lehké, to abychom se ošulili, ¾e tak moc po nich nepøibereme. Jen¾e já si myslím, ¾e se akorát šulíme v dobré chuti. A» je to z másla nebo z tuku, stejnì se z toho pøibere, kdy¾ se pak nehýbáme, ale to u¾ je jiná kapitola, které se øíká pohyb døíve a nyní. Zde se dá mluvit o tom, ¾e ne v¾dy nové postupy a materiály znamená pokrok lidstva. Slyšela jsem, ¾e podle slavného cukráøe pana Myšáka peèe a prodává dorty v Hraštici u Dobøíše paní, co se u nìj vyuèila a ty recepty po nìm zdìdila. Nikdy jsem nerozumìla groteskám, kde herci po sobì házeli dorty, nepøišlo mi to vtipné, ale co nadìlat, nìkomu holt není shùry dáno a tøeba pojedl málo vtipné kaše.

 

Jak šel èas, støídaly se tváøe na narozeninových fotografiích, postupnì ubývaly a zase nové pøibývaly, naše dìti u¾ mají své dìti, zase ony, peèou nebo jim kupují narozeninové dorty, snad tenhle kolobìh milé tradice, nevyhyne.

 

 

 

Dortík pro sportovní dámy

Naïa Dubcová

Další èlánky autorky:

KUJEBINA

Tatraplán pro Stalina

Zlehka o nábytku

Kam zmizel kamerový systém

Dotýkané vìci

Sladká dívka

Mu¾i na rozcestí

Kam a¾ jsem se dostala od sklenièek na koøení

Co bych pro své tìlo neudìlala?

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 27.04.2010  16:12
 Datum
Jméno
Téma
 27.04.  16:12 jisuch53
 27.04.  08:20 wiki
 27.04.  06:35 zdenekJ
 27.04.  06:04 NaïaD
 27.04.  05:34 KarlaA
 26.04.  14:31 imraL
 26.04.  10:05 janina
 26.04.  07:25 Jarka