Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Benedikt,
zítra Tibor.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Dort k výroèí republiky pøipravila Asociace kuchaøù a cukráøù ÈR


V nedìli 28. øíjna pøijeli do prostor Španìlského sálu na Hradì i zástupci Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské republiky, kteøí ji¾ tradiènì pøipravili slavnostní dort k výroèí vzniku samostatného státu, státnímu svátku Èeské republiky.


V den výroèí vzniku samostatného státu, státního svátku Èeské republiky nakrojil prezident Václav Klaus se svou chotí svùj poslední slavnostní dort v prostorách Španìlského sálu na Hradì pøi této pøíle¾itosti. Na úvod spoleèenského setkání s významnými hosty v reprezentaèních prostorách pøedali zástupci AKC ÈR šestipatrového obra.

 

 

Man¾ele Klausovy doprovázela i jejich vnouèata. Poté, co pan prezident Klaus vyslechl blahopøání a jedno patro dortu symbolicky nakrojil, obì dìti upøímnì a pøitom velmi vzornì po¾ádaly pouze o “malý kousek”, “ale urèitì s marcipánovou ozdobou lvíèka”.


Slavnostní dort upoutal svou nejen svým vzhledem, mohutností, ale posléze i chutí; hosté si mohli vybrat – postupnì byla rozkrájena patra - èokoládové, vanilkové, ovocné a mix. Nìkteøí hosté se pøišli s dortem pouze vyfotit, nìkteøí – i pøesto, ¾e ji¾ byli syti, ochutnali “vzoreèek”, aby se poté ke stolu vrátili s ¾ádostí o pøídavek. Zvláštní pozornost si zaslou¾ily marcipánové ozdoby – ty si chtìla na památku odnést vìtšina hostù.


Nìkteøí hosté vidìli práci mistrù kuchaøù AKC ÈR poprvé, mnoho hostù vyhledalo dort na základì kulináøského zá¾itku z l
oòského roku.

Tým pìti šéfcukráøù (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Rù¾ièková) pod vedením šéfkuchaøe Jiøího Krále pøipravoval tento témìø devadesát kilogramù vá¾ící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotøeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolù a 321 lipových vìtvièek a lístkù.


Dort:
• váha 87 kg
• pøíprava 3 dny
• poèet cukráøù na pøípravu 5
• 6 pater, v barvách republiky + základní cukrový podstavec
• ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x èeský lev
• lipové vìtvièky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks
• trikolóra - provázek z marcipánu 25m

 

Suroviny:
• 10kg mouka
• 70ks vejce
• 12kg cukr
• 8kg máslo
• 23l smetana
• 3kg èokoláda tmavá 70% kakaa
• 2kg èokoláda bílá
• 0,5kg ¾elatiny
• 1kg limetek a citrónù
• 30kg modelovací marcipán
• 10kg ovoce - jahody, banány, broskve
• 0,3kg Zlatý a bronzový prach, èervená a modrá potravináøská barva

 

Personál zpracoval a zkonzumoval:
• 70 párù rukavic
• 6 rolí papírového programu
• 66x kávu Expreso s mlékem
• 21x èaj s citronem
• 36l minerální vody a nealko nápojù

 

Pøíprava v restauraci Aureole pod vedením šéfkuchaøe Aureole group a èlena pøedstavenstva AKC ÈR Jiøího Krále, šéfcukráø Tomáš Krofta a cukráøka Zuzana Rù¾ièková

Piškotové korpusy: Vladimír Krofta, šéfcukráø Corinthia Hotel Prague
Dekoraèní ozdoby z marcipánu: pøipravil víceprezident AKC ÈR pro cukráøskou sekci
František Buchal s man¾elkou Jarmilou, firma Dekoraèní ozdoby z cukru s.r.o.



Zuzana Albrechtová, AKC ÈR



Komentáøe
Poslední komentáø: 30.10.2012  16:54
 Datum
Jméno
Téma
 30.10.  16:54 ferbl