Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Miroslav,
zítra Tomáš.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Všelijakých postních jídel, kopřivových nádivek a očistných bylinkových polévek se jistě v předvelikonočních časopisech najde hodně. Chtěla jsem tedy dnešní Bylinář začít něčím jiným. Sáhla jsem po rodinném stříbře - originálním čtvrtém vydání kuchařky a beletrie M. D. Rettigové z roku 1844. Ráda si v ní čítám pro půvab staré češtiny a představuji si, co by asi ta paní říkala dnešnímu vybavení kuchyně i dnešním mravům. Neboť ona dáma nebyla jen vynikající kuchařka, ale i matka jedenácti dětí, vlastenka a buditelka, která vedla dívky k tomu, aby byly vzorné manželky.

 

"Zvláště a především musí každá mladá hospodyňka na to dohlédati" - radí Rettigová v kapitole

 

O chování se k manželi -

"aby vše, co manžel její nenávidí odstranila, a v tom sobě pouze libovala, co by jej těšilo a jemu se líbilo. Chraňte se mrzutostí, a kdybyste skutečně pravdu měly, ochraniž vás nebe od toho pomyšlení, muži vzdorovati. Když žínka sama jest, nemusí duch její zaháleti, může se bavit přemýšlením, jak by se v domácí práci zdokonalila, aneb čím by manžela svého potěšila.

 

 

Pěkné, že?

Trochu jsem se nechala unést, omlouvám se, ale kniha mě pokaždé okouzlí. Původně jsem z ní chtěla vybrat recept s poetickým názvem  "Míšeninka do žluté polévky", ale po začátku: Vezmi 12 vajec, libru (to je přes půl kila) zpěněného másla, vraz do hrnku, přidej šest žloutků a rozkloktej. jsem to vzdala.

Takže zpátky do našeho století, zpátky k nejkrásnějším svátkům roku, zpátky k Velikonocům.

 

 

 

 

 

Velikonoční svátky mohou být vnímány jako vítání jara a probouzející se přírody. Nebo také jako nejvýznamnější křesťanský svátek vzkříšení Ježíše Krista.

 

Roku 325 římský císař Konstantin Veliký zahajuje Níkajský (nicejský ) koncil, který formuluje a vyhlašuje tzv. Nicaeum, starokřesťanské vyznání víry. Koncil rozhoduje i otázku, kdy mají být slaveny velikonoce. Za termín Zmrtvýchvstání je stanovena první neděle po jarním úplňku.

Židé v tomto období slaví svátek pesach, připomínající vysvobození židovského národa z egyptského područí.

 

V každém případě k těmto svátkům rostliny, květiny i byliny neodmyslitelně patří ve všech kulturách i náboženstvích. Tyto svátky jsou časem, kdy můžete vytvářet velmi zajímavá aranžmá, která vynikají zvláštní krásou a poezií.  A právě pro zachování té poezie Vám nabízím přehled přírodních barev pro velikonoční vejce.

 

 

 

 

 

 

BARVA DRUH ROSTLINY ČÁST ROSTLINY
Žlutá šafrán blizny
Žlutozelená kopřivy kořeny
Žlutohnědá kuchyňská cibule slupka
Karmínová červená řepa kořen
Červená topolovka sušené květy
Modrá oman pravý kořeny
Fialová bez černý sušené plody
Hnědá ořešák sušené listy a plody
Zelená obilí mladá stébla
Černá vrba kořeny

          

   M. Vlachová



Komentáře
Poslední komentář: 11.04.2009  07:56
 Datum
Jméno
Téma
 11.04.  07:56 Magdalena
 10.04.  17:11 Gabi-florka
 10.04.  08:40 jisuch53
 09.04.  20:59 Beatrix Byl Rettig genius?
 09.04.  14:13 denda04
 09.04.  13:30 Jaroslav chvála Rettigovi
 09.04.  13:14 hera
 09.04.  12:51 janina
 09.04.  12:17 Jitka I. Pro Magdalenu
 09.04.  11:14 Karla
 09.04.  08:04 Magdalena Jarce
 09.04.  07:39 Jarka