Letí to, letí. Je to neuvěřitelné, ale už to budou tři roky, kdy jsem v Bylináři psala recepty na různá ovocná vína. A protože se vystřídalo na stránkách dost návštěvníků, myslím že nebude na škodu recepty napsat znova. Ten starý Bylinář již není k nalezení ani v archivu a pamatuji se, že tehdy měla ta ovocná vína a likéry docela kladný ohlas. Nabídku původních receptů jsem rozšířila o nové, které se mi dostaly během času do ruky a tak doufám, že si ten svůj vyberete.
Višňovka
1 kg višní, 5 lžic malinové šťávy nebo sirupu, 300 ml koňaku, 3 hřebíčky, 250 g cukru, 250 ml cukru, 250 ml vody
Višně přebereme, opereme necháme okapat, otrháme stopky, vypeckujeme a narovnáme do třílitrové láhve, přidáme hřebíček a ovoce zalijeme sirupem, poté koňakem. Láhev uzavřeme a postavíme na teplé místo. Po 4 týdnech dáme do kastrolu cukr a na mírném ohni zkaramelizujeme, zalijeme vodou a za stálého vaření rozmícháme a necháme vychladnout. Studeným roztokem zalijeme višně s koňakem a necháme ještě dva dny stát. Potom likér přecedíme do láhve a zazátkujeme. Višně můžeme použít do koktejlů, pohárů a podobně.
Rybízové víno
Na 5 litrů vína potřebujeme 2,5 kg rybízu, 2,70 litrů vody, 90 dkg cukru. Na zkvašení potřebujeme kvasinky Champagne nebo Malaga
Můžeme vyrábět z rybízu červeného, bílého i černého, avšak nejchutnější je z červeného s přídavkem 10-15% černého rybízu, který dodá vínu krásnou barvu, plnější chuť i vůni. Rybíz můžeme dobře lisovat na mlýnku na ovoce i se stopkami. Šťávy je víc i když je poněkud natrpklá a kromě toho na dně nádoby po vykvašení zůstává hodně usazenin. Rybíz rozmačkáme a necháme 1-3 dny kvasit. Několikrát denně promícháme, pak propasírujeme nebo prolisujeme na strojku a dáme do lahve. Zalijeme vychladlou svařenou vodou s cukrem a láhev převážeme celofánem, který několikrát propíchneme.
Malinové víno
Na 5 litrů vína potřebujeme 5 kg malin, 1litr vody a 80 dkg cukru
Víno můžeme vyrábět jak z lesních, tak zahradních malin nebo ostružin. Plody rozdrtíme a necháme 2-5 dnů kvasit. Občas zamícháme. Vylisujeme na strojku nebo přes řídký cedník a pak ještě přecedíme přes husté plátno. Zalijeme svařenou vodou s cukrem a dáme do lahve, převážeme celofánem, propíchneme a uložíme v místnosti, kde teplota neklesne pod 12°C. Když je kvašení u konce, tak opatrně, abychom nezvířili sedlinu u dna stáčíme do lahví.
Borůvkové víno
má stejný rozpis i postup jako víno malinové:
Na 5 litrů vína potřebujeme 5 kg borůvek, 1 litr vody a 80 dkg cukru
Borůvkové víno vyniká krásnou barvou a příjemnou chutí. Při přípravě můžeme použít 2gr fosforečnanu amonného, abychom urychlili kvašení. Jestli má víno příliš výraznou chuť můžeme k němu přidat malý podíl vína rybízového nebo višňového.
Šípkový likér
Zralé šípky přešlé mrazem opereme, necháme okapat, rozpůlíme, rozmačkáme vařečkou a vložíme do pětilitrové láhve. Zasypeme cukrem a zalijeme lihem. Láhev uzavřeme zátkou, postavíme na teplé místo a každý den s ní zatřeseme. Po deseti dnech likér přecedíme a nalijeme do lahví a uzavřeme.
Šípkové víno a trnkové víno se dělá stejně
1,5 litrů zralých, mírně namrzlých šípků, 1,5 kilo cukru, 3 litry vody
Zralé šípky opereme, zbavíme stopek a dáme do pětilitrové láhve. Zaléváme převařeným a prochladlým roztokem cukru s vodou. Otvor láhve uzavřeme pergamenovým papírem, dobře povážeme a do pergamenu uděláme jehlou několik dírek. Víno necháme kvasit v teplé místnosti až tři měsíce. Teprve, když všechny šípky spadnou na dno a víno je pěkně čisté, opatrně je pomocí hadičky stáčíme do připravených lahví. Víno necháme v klidu uležet.
Magdalena Vlachová