Poměrně velké procento lidí, kteří navštíví interní oddělení, vyslechne po řadě vyšetření diagnózu, která zní: funkční porucha trávicího traktu. Většina lékařů považuje tento verdikt za konečný a doporučí pacientovi, aby sám vysledoval, které potraviny jeho obtíže způsobují, a vypustil je z jídelníčku. Pacientovi se to však "svépomocí" podaří jen málokdy.
Většina z nich musí proto dlouhá léta snášet negativní reakce těla na některé složky potravy, aniž mají šanci tyto své "nepřátele" poznat a vyvarovat se jich. Zarážející na tom je fakt, že jejich trápení je zcela zbytečné. Funkční porucha trávicího traktu zahrnuje široké spektrum potíží, které se projevují takovými příznaky, jako je pocit plnosti, nechutenství, nadýmání, střídání průjmů se zácpou apod. Způsobů, jimiž může lékař pacientovi s touto diagnózou pomoci, je několik. V prvé řadě je to povzbuzení činnosti trávicího traktu, který může mít v důsledku poruchy funkce slinivky, žlučových cest, tvorby kyseliny solné v žaludku apod. oslabenou schopnost trávení. Tohoto povzbuzení lze dosáhnout především podáváním hořčin rostlinného původu, a to buď ve formě tinktur nebo čajových směsí, tvořených z bylinek, jako je kořen pampelišky, čekanky či hořce žlutého, dále z řebříčku, rozrazilu, listu jablečníku apod. Někdy pomůže podávání léků ovlivňujících pohyby hladké svaloviny tenkého nebo tlustého střeva a odstraňujících také nepříjemné nadýmání.
Význam střevní mikroflóry
Druhým způsobem, jak mohou lékaři těmto pacientům pomoci, je upozornit je na význam tzv. ekologie mikroflóry ve střevě. V této části našeho těla působí asi 400 bakteriálních druhů, z nichž některé, tzv. sacharolytické bakterie, jsou velmi cenné. Pokud však dojde k narušení skladby střevních bakterií, může se to projevit negativně na našem zdravotním stavu. Měli bychom si uvědomit také to, že střevo vytváří velikou plochu a dochází v něm ke střetu vnitřku těla s tím, co nás obklopuje. Tento střet či konflikt nastává nejen jako důsledek nepravidelné či nevyvážené stravy, chemických příměsí, převahy volných cukrů a nedostatku vlákniny, ale i podání některých léků, především antibiotik. Tyto poruchy mohou zapříčinit nejen špatné vstřebávání vápníku, stopových prvků či vitamínu B12, ale mohou vyvolat třeba i vředovou chorobu. Proto musíme o prostředí ve střevech neboli o zdravou střevní mikroflóru více pečovat. Pomocníkem nám k tomu mohou být například tzv. neocukry. Jedná se o cukry, které sice organismus nevstřebává, které však tvoří výživu pro zmíněné sacharolytické bakterie. Neocukry můžeme užívat buď v podobě přípravků, jako je laktuloza či laktitol, nebo jako součást některých potravin, např. ovesných vloček, medu, banánů, celozrnné rýže apod. Lékař by měl ovšem pacientovi trpícímu funkční poruchou trávení doporučit také vyšetření na potravinové alergeny, které umožní z relativně malého množství krve odhalit kolem stovky alergenů. I když nejčastěji je mezi alergeny zastoupeno kravské mléko, nemusí podle jít vždy o skutečnou alergii, ale může se jednat o prostou nesnášenlivost.
Střevní alergie jsou záludné
Ne vždy se projevují pouze problematickým trávením, tj. nadýmáním, průjmy, ale i vzdálenými projevy, jako jsou např. ekzémy, rýma, únava, teploty, nepravidelná srdeční akce. Tyto alergie jsou konkrétním důkazem toho, že lékař by měl léčit svého pacienta tzv. celostně. To neznamená nic jiného než to, co považovali za samozřejmé již lékaři čínští, indičtí či tibetští: že totiž v lidském těle vše souvisí se vším. Reakce organismu jsou mnohdy zdánlivě nepochopitelné, a tak se poruchy trávení projevují zcela jinak, než bychom čekali. K dalším problémům patří například i plísňová onemocnění kůže, která bývají někdy důsledkem přemnožení plísní a kvasinek ve střevě. Kožní lékaři se ovšem většinou zaměřují pouze na postižení kůže, zatímco vlastní původ onemocnění zůstává neodhalený, a tudíž neléčený. K objasnění funkční poruchy trávicího traktu může sloužit i vyšetření pomocí elektroakupunktury, které pomůže pacientovi určit potraviny, jež musí ze svého jídelníčku vyloučit. Celá záležitost je velmi složitá, a nelze opominout ani velice důležitý fakt, že funkční poruchy trávicího traktu bývají také často ovlivněné psychikou. Úkolem lékaře je, aby ke zjištění skutečné příčiny těchto poruch využil všech možností, které mu současná medicína nabízí.