Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Slavomír,
zítra Zdeněk.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

"Tvá výživa bude tvým lékem"


Název tohoto příspěvku je výrok slavného řeckého lékaře, zakladatele medicíny jako vědeckého oboru – Hippokrata, který žil před 2 500 lety.
Takže dnes se budeme věnovat výživě. Toto téma by mohlo být velmi obsáhlé a také záleží, jakou optikou se na něj budeme dívat. Můj příspěvek je zaměřený na výživu seniorů a já budu ráda, když se opět zapojíte do diskuze a přidáte své reflexe na téma výživa.


Stárnutí je zákonitý a fyziologický proces, kterému se nikdo živý nemůže vyhnout, ale mnoho jeho vnějších znaků může být zpomaleno a život se může dokonce i prodloužit dodržováním rozumné životosprávy.
Otázky vhodné výživy v pokročilém věku jsou velmi různorodé. Za prvé proto, že pojem stáří není jednoznačně vymezen, a hlavně proto, že tento věk bývá poznamenán řadou chorob a zdravotních potíží, zásadně ovlivňující životní styl, a tedy i nutriční potřeby starších lidí
V naší výživě se setkáváme s řadou chyb, u starých osob může být ale jejich dopad závažnější, a proto by se právě na ně mělo zaměřit preventivní úsilí. Domnívám se, že nejefektivnějším, nejjednodušším a nejlevnějším opatřením, které má v rámci prevence nutričních chyb zásadní význam, je včasná, přiměřená a systematická edukace o zdravé výživě. Senior ve svém vlastním prostředí snáze podlehne svým starým návykům, není pod stálým dohledem a někdy ani rodina nechápe důsledky špatné životosprávy.

 

Co je správná výživa
Obecná pravidla říkají, abychom si tím, co jíme a pijeme, neškodili. Při dodržování správné výživy bychom měli:
• Dodržovat vyváženost energetického příjmu a výdeje
• Dbát, aby naše strava byla mnohostranná, často obměňovaná
• Co nejčastěji jíst čerstvě připravená jídla
• Jíst v klidu, pravidelně, ve stejnou dobu
• Přijímat dostatek tekutin, tj. 1,5 – 2,0 l vody denně
• Dávat přednost rostlinným tukům před živočišnými
• Dávat přednost potravinám s nízkým obsahem cukru
• Přijímat přiměřené množství kuchyňské soli, zbytečně nedosolovat
• Kombinovat zdroje rostlinných a živočišných bílkovin
• Denně konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu

 

Základní živiny
Sacharidy
Jsou důležitou součástí všech živých organismů. Jsou to nejsnáze dosažitelné látky pro výrobu energie. Mají metabolické vztahy k většině biochemicky významných látek. Fyziologicky nejdůležitější cukry v těle jsou glukóza a její zásobní forma glykogen, dále fruktóza a galaktóza. Hladina glukózy v krvi se nazývá glykemie, její normální hodnota je 3,3 – 5,5 mmol/l. Hodnota je udržována systémem řídících látek – hormonů. Hlavními jsou inzulin a glukagon.


Význam sacharidů
• Pohotový zdroj energie
• Jediný zdroj energie pro mozek (spotřebuje 25 % glukózy v těle)
• Regulace metabolizmu v játrech (na zásobě glykogenu závisí, zda se začnou utilizovat tuky a bílkoviny)
• Složka některých makromolekul (glykoproteiny)
Sacharidy kryjí u člověka 50 – 80 % energetické potřeby (průměrně 60 %). Průměrná denní doporučená dávka sacharidů je 300 – 420 g. Největším zdrojem v potravě je škrob, v našich podmínkách hlavně z obilnin a brambor, méně z luštěnin.

 

Tuky
V organismu se vyskytují v mnoha podobách. Triglyceridy (triacylglyceroly), volné mastné kyseliny, fosfolipidy, cholesterol.

Význam tuků
• Energetická zásoba (aktivovaná při nedostatku cukru)
• Stavební složka buněk a zvláště jejich membrán (ve formě lipoproteinů, fosfolipidů)
• Ochrany před ztrátami tepla
• Rozpouštědlo pro různé látky (např. vitaminy rozpustné v tucích)
• Mnohé tuky obsahují esenciální mastné kyseliny, nezbytné pro normální funkci matabolizmu (např. kyselina linolová)
• Z cholesterolu se tvoří steroidní hormony
Tuky jsou velmi diskutovanou součástí potravy. V současné době tvoří v našich podmínkách 30 – 40 % denního příjmu energie (měl by být 25 – 30 %), doporučený denní příjem tuků je 70 – 100 g. Je důležité vědět nejen kolik, ale také jaké tuky konzumovat. Zásadní význam mají především nenasycené mastné kyseliny, které si náš organizmus neumí syntetizovat – esenciální mastné kyseliny. Vyskytují se hlavně v rostlinných olejích a v rybím mase. Při jejich nedostatku je porušen růst a vývoj, je snížena celková odolnost a adaptabilita organizmu. Příjem cholesterolu by neměl překračovat 300 – 400 mg za den. Hypercholesterolémie zvyšuje riziko vzniku arteriosklerózy a ischemické choroby srdeční. V posledních letech bylo prokázáno, že vysoký příjem tuků v dietě má kromě negativního vlivu na kardiovaskulární onemocnění také vztah k vyššímu výskytu nádorů (kolorektální karcinom).


Bílkoviny
Bílkoviny tvoří základní stavební strukturu všech buněk, jsou součástí regulačních mechanismů (enzymů, hormonů), obrany organismu (protilátek) a jsou také nouzovým zdrojem energie, který je aktivován při delším hladovění. Potřeba bílkovin je za fyziologických podmínek u seniorů oproti mladším osobám lehce zvýšena, zatím však chybí dostatek srovnávacích studií.
Nadměrný přívod bílkovin ve stravě vede k některým orgánovým funkčním změnám (zvýšení krevního tlaku, zatížení ledvin a jater). Nedostatek bílkovin ve stravě se často vyskytuje současně s nedostatečným přívodem energie.

Význam bílkovin
• Základní stavební struktura všech buněk
• Součást regulačních mechanizmů (enzymy, hormony)
• Obrany organizmu (protilátky)
• Zdroj energie (nouzový, při delším hladovění)

 

Vitamíny
Vitaminy jsou biokatalyzátory, což znamená, že jsou důležité pro přeměnu základních látek (cukrů, tuků, bílkovin). Jsou nepostradatelné pro zachování a ochranu života. Člověk je závislý na příjmu vitaminů z živočišné a rostlinné stravy.
Pouze vitamin K je syntetizován střevními bakteriemi (Escherichia coli) v tlustém střevě, vitamin A může být vytvářen z karotenových prekurzorů a vitamin D se vytváří fotochemickou reakcí z provitaminů v kůži vlivem ultrafialového světla.
Při nedostatku některého z vitaminů vzniká jeho hypovitaminóza, při jeho úplném chybění mluvíme o avitaminóze. Hypervitaminóza je v našich podmínkách většinou problémem terapeutickým při předávkování a týká se pouze vitaminů rozpustných v tucích (A, D).

 

Tekutiny
Ve výživě starých lidí se příjem tekutin velmi podceňuje. Nedostatečný příjem tekutin ve stáří vede k celé řadě zdravotních problémů. Staří lidé ztrácí pocit žízně, subjektivní potřeba příjmu tekutin se tak snižuje prakticky k nule. Objektivní potřeba tekutin zůstává prakticky stejná po celý život. Staří lidé někdy vědomě snižují příjem tekutin, často je pro ně velkým problémem použití toalety při zhoršené mobilitě.
Množství tekutin přijatých ve stáří by se mělo pohybovat v rozmezí 1500 - 2000 ml za den. V některých případech je příjem tekutin u starších osob omezen, např. při onemocnění srdce. Může být naopak doporučeno přijímání tekutin ve větším množství, např. při diabetes mellitus, Cronově chorobě, při tvorbě kamenů v močovém systému.

 

Specifika výživy seniorů
Dát univerzální doporučení a obecně platný recept na zdravou výživu ve stáří je velmi obtížné. Doporučení se nutně musí lišit dle věku, fyzické aktivity, stavu výživy a zdravotního stavu každého člověka. Starší lidé většinou trpí různými chronickými chorobami (např. diabetem, osteoporózou, onemocněním srdce a cév, nedostatečností ledvin či žlučníkovými obtížemi). V takových případech je třeba dodržovat zásady příslušné diety. Z uvedeného vyplývá, že je možné poskytnout pouze rámcová doporučení. Konkrétní rady „ušité přesně na míru“ může zajistit ošetřující lékař seniora nebo odborník ve specializované poradně.

 

Energetická hodnota stravy seniorů
Energetická potřeba v pokročilejším věku je snížená a to zejména u lidí, kteří mají málo fyzické aktivity (snížená tělesná aktivita podstatně přispívá ke snížení energetických nároků oproti mladším osobám o 2 % za desetiletí), ale kvalita stravy nesmí být horší než u osob středního věku. V některých ohledech by měla být dokonce kvalitnější, vzhledem k tomu, že s postupujícím věkem vstřebávání živin a jejich využitelnost klesá. Znamená to tedy pečlivější výběr potravin než u osob, které jsou schopny konzumovat větší objem stravy.

 

Obecné zásady správné výživy zdravých seniorů
Zásady správné výživy zdravých seniorů se příliš neliší od zásad, které by měli dodržovat lidé mladšího věku. Vyplývají ze známé pyramidy správné výživy, která je praktickým vodítkem pro výběr potravin i vhodný počet porcí. Ve výživě mladší populace se setkáváme z řadou chyb, u starých osob může být, ale dopad těchto chyb závažnější, a proto by se právě na ně mělo zaměřit preventivní úsilí.
Při výběru potravin a jejich technologické přípravě je třeba rovněž přihlédnout k různým chorobám a neduhům, které staré lidi postihují (špatný chrup, gastrointestinální potíže, snížená chuť k jídlu, nedostatek pohybu).


• Strava má být co nejvíce pestrá, s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná, s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat.
• Z technologické přípravy pokrmů preferujeme vaření a dušení bez osmahnutí na tuku, pečené a smažené pokrmy by měly být omezeny na minimum.
• Při sklonu k nadváze vynecháme ve stravě cukr, omezíme pečivo z bílé mouky. Nejlepší přílohou jsou brambory, doplníme tmavý chléb. Ve stáří se také snižuje glukózová tolerance, proto konzumujeme více složitých sacharidů obsažených v celozrnných výrobcích.
• Je na místě spotřebovat více zeleniny než je u nás zvykem, nejlépe syrové. Čerstvým nebo kandovaným ovocem, pudinky, vyráběnými z odtučněného mléka můžeme nahradit dezerty a sladkosti.
• S ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíme pomalu, stravu rozdělíme do většího počtu (optimum 5-6) malých porcí.
• Senior by se neměl přejídat, ale ani hladovět. Doporučujeme naposledy jíst a pít dvě hodiny před ulehnutím ke spánku.
• Dbáme, aby denní příjem tekutin činil alespoň 2 litry
• Při přípravě stravy důsledně dbáme na prevenci alimentárních nákaz. Zatímco u zdravého mladého člověka salmonelóza proběhne většinou bez následků, starší člověk je ohrožen rychlou dehydratací a z toho plynoucími komplikacemi, které mohou ohrozit seniora na životě. Zásady hygieny je třeba dodržovat zejména při manipulaci se syrovým masem, drůbeží a vejci a tyto potraviny konzumovat až po důkladném tepelném opracování.


Závěr

Všichni lidé chtějí žít dlouho a stejně tak dlouho chtějí být zdraví a soběstační, proto by si měli uvědomit přímý vztah mezi výživou a zdravotním stavem. Každý z nás by měl pečovat o své zdraví a nést za něj plnou odpovědnost, měl by být schopen přijmout své stáří a měl by přirozeně udržovat svou soběstačnost. Je důležité vědět, že požadavky na energii se ve stáří snižují, ale potřeba živin pro obnovu a posílení kondice neklesá. Také potřeba tekutin je stejná jako v mládí.
Výživa neuspokojuje pouze trávicí ústrojí, příjem potravy je u člověka spojen také s potřebami psycho-sociálními, s pozitivním emocionálním laděním, s nároky na osoby a prostředí, kde chceme poobědvat. U člověka hraje důležitou roli také estetičnost podávané stravy.
Chutné, vkusně podávané jídlo a pití tedy přinášejí člověku, mimo doplnění energetických zásob organismu, také velký požitek.

 

Použité zdroje:
MULLEROVÁ, D., Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. 1. vyd. Praha: Triton nakladatelství, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
PAVLÍČKOVÁ, J., Změny výživy u starší populace. Sestra. Praha: Strategie. ISSN 1210-0404. 2000, roč. 10, č. 6.
ROKYTA, R., et al. Fyziologie. 1. vyd. Praha: ISV nakl., 2000. 359 s. ISBN 80-85866-45-5.
TRACHTOVÁ, E., et al., Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 2. vyd. Brno:NCO NZO, 2004. 186 s. ISBN 80-7013 324-4.
TUMOVÁ, L., Výživa ve stáří. Sestra. Praha: Strategie. ISSN 1210-0404. 2007, roč. 17, č. 1.

Dagmar Dvořáčková

Poz. redakce:

Dagmar Dvořáčková publikuje na  SeniorTipu. Pracuje jako odborný asistent na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a zároveň má dlouholetou praxi jako zdravotní sestra a jako sociální pracovnice v domově pro seniory. Zabývá se problematikou seniorů a působí jako externí supervizor v zařízeních poskytujících sociální péči různým cílovým skupinám (děti, dospělí, senioři) . 

Pokračujeme tématickými  články. Věříme, že vás zaujmou, a že najdeme také okruhy témat ke společné diskusi.  V oddílu diskuse je k tématickým článkům založena diskuse. Budeme rádi, když se do ní aktivně zapojíte a dáte najevo, že vás téma zajímá, podělíte se s problémy, které se vás týkají, jejich řešením, ale také se zkušenostmi, případně se připojíte s dalšími názory.  

 

Další články autorky:

Nejste v tom sami

Bez spánku žít nejde

Sociální izolace

Močová inkontinence



Komentáře
Poslední komentář: 23.02.2020  12:37
 Datum
Jméno
Téma
 23.02.  12:37 Tereza
 21.02.  10:38 Lenka
 19.02.  10:42 Tereza
 17.02.  10:19 Lenka
 09.10.  08:41 Dáša Tvá výživa bude tvým lékem