VÝSTAVA DÝNÍ: 2. září - 5. října 2008 (září: denně 9 - 19 hodin, říjen: 9 - 17 hodin)
Botanická zahrada hl. města Prahy: venkovní expozice - areál Jih
Bílé ufo, Lakota, Modrý Hubert, Dlouhán z Nice, Zlatý nuget, Aladin, Květa... - to nejsou postavičky z animovaného filmu studia Pixar, ale názvy dýňových odrůd, které Ing. Petr Herynek, dlouholetý spolupracovník Botanické zahrady hl. města Prahy, "přikulil" v těchto dnech do Troje. Jsou jich skoro dvě tisícovky. A jsou okrasné i užitkové. Většina z nich vyrostla "u Herynků", některé na latifundiích Zemědělské univerzity v Praze, jiné u Výzkumného a šlechtitelského ústav zelinářského v Olomouci.
Určitě víte, že: Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Je to jednoletá, teplomilná, liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované. Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměly...
K výstavě: Mezi vystavovanými exponáty najdeme v celé úvodní expozici po celou dobu výstavy tykve všech barev, tvarů, velikostí a chutí... . Nechybí špagetová, fíkolistá, goliáš, cuketa, olejná, turbanová, patizon,... Ve vystavované sbírce nalezneme celou řadu zajímavostí: premiérově se představuje tykev odrůdy Kamo Kamo s výrazným žlutým žebrováním, najdeme zde žlutý patizon Nova se zeleným "okem", taky třeba dýni Metro, kterou můžeme jíst zastudena i upravenou a má úžasnou oříškovo máselnou chuť.
Oproti loňské dýňové výstavě je v té letošní sortiment téměř čtyřnásobný. "Chtěl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aranžmá a barevnou skladbu expozice. Proto je kladen větší důraz na kompozici celé výstavy," prozrazuje "dýňovou" filozofii Petr Herynek, který věří, že se letos budou návštěvníci zahrady ještě více kochat.
Tak se přijďte pokochat!
Doprovodný program: - víkendový prodej dýní - 4. a 5. října: Pracovní dílny pro děti i dospělé v areálu Jih - venkovní expozice:
výroba zvířátek z dýní s využitím podzimních plodů + malování na dýně...
Co byste měli o dýních rozhodně vědět (když už odoláte dýňovým aranžmá v zahradě):
- Účinky na organismus: obsahuje až 90% vody a relativně málo sacharidů. Je bohatá na sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor.
- K tomu má dýňový olej: pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko infarktu myokardu, zpomaluje kornatění tepen a blahodárně působí proti zánětům kůže - pravidelným používáním celkově zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost organismu...
- A dýňová semínka: - jsou výborná pro zdravé vlasy a nehty
A co už brzy v BZ zažijete:
- SEZNAMTE SE S BOTANICKOU ZAHRADOU - Balkonové rostliny: čtvrtek 4. září v 16 hodin (sraz u pokladny venkovní expozice). Provázení s Ing. Alenou Novákovou PhD., kurátorkou sbírky.
- VÝSTAVA MASOŽRAVÝCH ROSTLIN: Motto: Podivný svět; rostliny žerou hmyz, hmyz vypadá jako rostliny: 6. - 14. září, skleník Fata Morgana a okolí, denně 9 - 19 hodin (včetně pondělí!!!)