Niacin - vitamín B3 působí příznivě na nervy
Když trpíte kožními nemocemi, jste nervózní a podráždění, když současně k tomu máte průjem, potom vám zpravidla chybí vitamín B3. Rychlost, se kterou může vitamin B3 - niacin léčit potíže a nemoci je úžasná a je srovnatelná s tempem, které má vitamín C. Škoda, že příroda nedokáže hovořit. Jinak by nás často zapřísahala a upozorňovala na svojí léčebnou sílu. Léky přírody jsou stopové prvky, minerály, bílkoviny a především vitamíny.
Ve kterých potravinách je obsažen niacin?
Niacin je hlavně v libovém mase, v játrech, rybách, drůbeži a stejně tak ve vejcích a v malém množství v mléce a v zelenině, celozrnném obilí a kukuřici.
Žádný jiný vitamín se neodváží přiblížit v metabolismu tak blízko k duši, jako niacin. V tom spočívá fascinující kouzlo tohoto vitamínu.
Teď se omlouvám, pokud budu další věty formulovat neodborně. Toto sice také opisuji z knihy, ale vlastními slovy, protože text je dost komplikovaný, tak se ho snažím přetlumočit do lidské a ne vědecké podoby. Hlavně pro sebe, abych pochopila. Takže :
Náš metabolismus vytváří v našem těle z bílkovinné substance zvané tryptofan nervy dráždící serotonin. Serotonin ovládá náš spánek a náladu.
Jelikož je niacin absolutně nepostradatelný pro reprodukci energie v našich tělesných buňkách, v případě nedostatku niacinu je tryptofan přeměňován v niacin, nikoliv v serotonin. To vede přirozeně k nedostatku serotoninu a tím k poruchám spánku, poklesu koncentrace, ke sklíčenosti, pocitům strachu, nervovým příznakům až hluboké depresi, halucinacím, nebo dokonce k schizofrenii.
Takže shrnu vlastními slovy:
Pokud máme nedostatek vitamínu B3, který je obsažen hlavně v libovém mase, játrech, rybách a drůbeži,(a v mléce a zelenině v menší míře), tělo si vytvoří niacin na úkor serotoninu. Protože pokud příroda stojí před rozhodnutím, jestli žít nevyspalý a naštvaný a chabrus na nervy, či dokonce duševně nemocný, tak je to lepší, než umřít šťastný. Tedy já nevím, ale zas tak moc bych s tou přírodou nesouhlasila.
První varovné příznaky při nedostatku niacinu:
Únava, bolesti hlavy, poruchy spánku, depresivní nálady, roztržitost
Svalová slabost, nechutenství, zvracení
Změny na kůži, kožní onemocnění
Zápach z úst, popraskání rtů, citlivé dásně
Pivovarské kvasnice, důležitý dodavatel niacinu.
Kdo by chtěl dodatečně nabízet vlastním nervům a svalům více výživných látek, měl by si v lékárně nebo obchodu s biopotravinami obstarat pivovarské kvasnice. Obsahují nejen mnoho niacinu a riboflavinu, ale také ostatní B vitamíny, jako je stopový prvek chrom v kombinaci, která je důležitá pro vyrovnanou hladinu cukru v krvi.
Niacin také rozšiřuje cévy, což pro člověka se zúženými cévami může zlepšit prokrvení a odstranit poruchy krevního oběhu. Schopnost niacinu rozšiřovat cévy může také pomoci lidem, kteří trpí záchvaty migrény.
Nadměrná spotřeba cukru, sladkostí nebo sladkých nápojů vede ke ztrátám niacinu v těle. Niacin nemůže být ukládán, nadbytky jsou vylučovány močí, takže se musíme starat o jeho stálý přísun.
Niacin je důležitý pro:
Buněčné dýchání a energii, krevní oběh, činnost srdce,
Metabolismus cukrů, tůků a bílkovin, kontrolu cholesterolu
Látkovou výměnu v mozku, stav nálady, spánek
Svalstvo, vazivovou tkáň, produkci žaludečních kyselin, činnost žaludku a střev
Obzvláště bohaté na niacin jsou:
Pivovarské kvasnice, burské ořechy, játra, tuňák, drůbež, sušené broskve, srdce, losos, celozrnné obilí, mandle, houby, zelený hrášek, vepřové maso.
Magdalena Vlachová