Světlo svíček
Proč kupujeme svíčky? Někdo má svíčky prostě rád, jsou barevné, některé pěkně voní a je dobře, když je můžeme vhodně užít. Já je zapaluji nějak stále častěji a to převážně, když v kalendáři dojdu k výročí úmrtí někoho blízkého. Je to alespoň malá vzpomínka, kterou si ti, kteří nám byli blízcí od nás zaslouží.
Před několika dny jsem právě opět zapalovala svíčku, jako vždy když je výročí úmrtí jedné krajanky mojí velmi blízké přítelkyně. Byla to právě ona, která mi nikdy nezapomněla připomenout, že bude Advent a nyní, když zapaluji tu svíčku, jakoby se ptala – nezapomněla jsi?
Ne, opravdu ne a opět budou Vánoce, ty nejkrásnější svátky v roce, sejde se celá rodina, ne pro dárky, ne pro všechno to dobré na stole, ale hlavně, aby si připomněli proč se tyto svátky stále světí a nikdy světit nepřestanou. Však i ti nejmladší brzy pochopí, že nejde jen o ty dárečky a dobroty, ale to záleží jen na nás, rodičích a prarodičích. Jako již prababička to vím, věřte mi.
Vždyť také všechny koledy nám to krásně vyprávějí.
A tak to opravdu je. Začíná to tím adventním věncem, ozdobeným vánočním stromkem a nakonec všemi těmi dárky a všemi dobrotami. Všechno již voní vánočním cukrovím a tu vůni jen podpoří rybí polévka, smažená ryba, bramborový salát, jablečný závin a vánočka.
Tak jsem Vánoce prožívala v dětství, později také s mladší sestřičkou. Kdo se netěšil na Vánoce?
Já jsem se také těšila, opravdu těšila, jen musím přiznat, že na rybí polévku ani trochu. Určitě ji moji rodiče uměli velmi dobře uvařit, vařili rádi oba, ale pro mne byla nevím přesně proč téměř trestem.
Přežila jsem to ve zdraví až do Austrálie. Tady jsem snad asi po roce objevila v obchodech rybí jikry a mlíčí. To mě nadchlo – podívejme se, rybí polévka může být přece bez kapří hlavy a masa a přesto bude rybí ! Ale jak ji udělat?
Takhle prosím Nakrouháme ne příliš najemno mrkev, petržel, celer a osmažíme na másle. Do horké zeleniny pomalu opatrně vmícháme pokrájené jikry a mlíčí. Když je to obdělané zalijeme vše vařící vodou, ještě necháme trochu povařit, hlavně když ještě přidáme uvařené a pokrájené krevety. Potom polévku zahustíme máslovou jíškou a posypeme nastrouhanou citrónovou kůrou. Přiklopíme a necháme ještě odpočinout.
Možná mi nebudete věřit, ale téměř padesát let to vařím, posledních dvacet let dokonce již v devítilitrovém hrnci, větší bych asi nezvládla. Rodina se nám rozrostla a nejenom ta polévka, ale i český bramborový salát jim všem moc chutná. Tak babička prababička vaří a jak ráda.
(Mimo jiné, tu mojí rybí polévku najdete v knížce paní Jiřiny Bohdalové „Hádej kam půjdeme na flám“.)
Ty nejkrásnější svátky v roce jsou za dveřmi a neznamenají jenom výměnu dárků a přejídání dobrotami a proto přeji všem ty přicházející pravé Vánoce plné radosti a lásky.