Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Zdeněk,
zítra Milena.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 
Než se pustím do psaní o vitamínu B, dovolte malé ohlédnutí za vitamínem A, a vašimi ohlasy na něj. Také bych vám ráda ukázala půvabné obrázky Vlasty Vrlové, která kývla na mojí prosbu, aby několik dalších dílů Bylinář ilustrovala.
 
O vitamínu A je dobré si zhruba pamatovat toto:
Vitamin A bojuje v imunitním systému s viry, bakteriemi a jinými původci chorob, udržuje vaše buňky mladé a zdravé, zbystřuje zrak a pečuje o vaši kůži, aby byla hladká a hebká.
 
Karoten je obsažen především ve veškeré tmavozelené, žluté a červené zelenině, jako je špenát, brokolice, hlávkový salát, karotka, rajčata nebo tykev, nebo v ovoci, například v meruňkách.
Karoteny jsou barevné látky s obsahem tuku, asi 60% z nich považujeme za provitaminy (například beta-karoten), metabolické předchůdce vitaminu A.
 
Téměř hotový vitamin A je obsažen v určitých produktech zvířat, jako jsou játra, máslo, plnotučné mléko, sýry, vajíčka, ale především v rybím tuku. Zvířata totiž ve svém metabolismu přeměnila karoteny na již hotový vitamin A.
 
První varovné signály nedostatku vitamínu A
-  Lomivé, pomalu rostoucí nehty a suché, lomivé vlasy a jejich vypadávání
-  Suchá kůže, nechutenství, časté infekce
-  Poruchy růstu a neplodnost
-  Poruchy vidění a šeroslepost
 
 
Velkou radost jsem měla z vašich ohlasů.
Doporučení odborníků, připravovat zeleninu s tuky, aby se vytvořil dostatek žlučových solí potřebných k přeměně karotenu ve vitamín A, doplnila Ludmila T. vlastní zkušeností:
Vitamin A je rozpustný v tucích. Proto mrkev používáme víc ve formě salátu, do kterého přidáváme lžičku kvalitního oleje. Pár mrkví mám vždy připraveno na chroupání a kdo jde kolem, kousek si „uloupne“. Při přípravě zeleninové polévky nakrájenou kořenovou zeleninu krátce osmahnu na trošce másla nebo 100% tuku. Zeleninu s vysokým obsahem celulozy vařím tak, aby byla měkká na skus. Do masových vývarů přidáváme nastrouhanou mrkev těsně před podáváním, jen jí necháme krátce prohřát. Na vaření využíváme tlakové hrnce – šetří čas i energii.
 
Věra K. píše:
Zelenina v dušené úpravě je podstatně lépe stravitelnější než syrová, která může u lidí s nemocným trávicím traktem dělat problémy. Tělo si řekne, zda tu či onu zeleninu má jíst syrovou či ne. Faktem je, že řada vitaminů se teplenou úpravou ničí, proto je lepší příprava v páře. Pokud ale člověk nemá problémy, má se hodně orientovat na syrovou zeleninu - nejlépe saláty a zálivku s trochou olivového oleje. Ten olej - nejen pro obsah zdravých látek, ale hlavně pro usnadnění vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, které by se jinak nevstřebaly - a áčko patří mezi ně. Rozhodně je lepší konsumovat vitaminy v přirozeném stavu, protože nemůže dojít k předávkování.
Mnoho vitaminů obsahují také klíčky - a naklíčené mungo, čočka a pod. / samozřejmě klíčíme plody koupené v koutku zdravé výživy, ne v semenářství :-)- patří k zdravým lahůdkám. Hotové klíčky prodávané v supermarketech byl měla strach koupit
 
Na to Míla napsala, že jí potěšila informace, že kombinace tuku a zeleniny je v pořádku: Já totiž dušenou zeleninu moc ráda ,ale hlodal ve mně červ pochybnosti, jestli bych tu zeleninu neměla chroustat jen ve stavu syrovém. Teď už bude dušička v peří!
Také mám zeleninu moc ráda, a také jsem se jako Míla snažila jíst vše syrové, přírodní a bez zálivky. Neboť to bylo další doporučení ohledně štíhlé linie, uváděné v různých brožurkách zaměřených na zdravou výživu, kde se psalo o tom, že saláty by se měly jíst bez zálivky. Pokud tou zálivkou jsou míněny umělohmotné dresinky, které lze koupit v supermarketech, tak s tím docela souhlasím, ale doma vyrobená zálivka například z olivového oleje, ve kterém nechávám louhovat stroužky česneku, je něco jiného.
 
Také Josef.r. přidal svojí zkušenost a navíc recept na chutné chlebíčky. Protože mám celer ráda, už jsem strouhala a zapékala a musím říci, že je to opravdu výborná večeře:
Já mám rád zeleninu od dětství. Dodnes jím hlávkový salát (ledový, ne hedvábný) vlastní výroby jako králík. Jen to opláchnu a chroustám. A ostatní také. Vynikající je nastrouhaný celer se sýrem a na chleba trochu zapéci do grilu a k tomu zelený nebo mátově-kopřivový, či bezinkový čaj s medem a citronem Pošušňání. A ten tuk určitě na "ekonomiku" maxima zisku vitamínů z pozřeného objemu má. Ale protože nesnáším olej jen tak na jídle do salátů, stejně jako dresinky(=odporné), tak to kombinuji sem tam s pozřením kousíčku pomazánkového másla (choceňské, ne ty náhražky) a ještě nejraději s tučnější kysanou smetanou a to na každou zeleninu.
 
Karla shrnula svojí zkušenost jednou větou, ale velmi výstižnou:
Tuk a zelenina - myslím si, že jsi měla na mysli máslo, neboť zelenina trochu orestovaná na másle je velmi chutná a je z ní i výborná polévka. Od dětství nosím brýle a vzpomínám si, že lékař mi vždy vřele doporučoval jíst čerstvé máslo a mrkev.
 
A na závěr Věra NL.:
Je hezké, že zdůrazňujete to, že se vitamíny mají získávat z čerstvých potravin. Tady bylo v poslední době skutečně několik případů předávkování vitaminy, ale pozor, těmi v pilulkách, zejména lékaři nedoporučují ty tak zvaně kombinované. Takže raději tu mrkev a špenát. Co se týká těch vitamínů v pilulích, říká se o nich v odborných kruzích ( ne v těch, které je produkují a prodávají:-))) toto: Každý člověk, tedy jeho tělíčko, potřebuje jiné vitamíny a proto je nebezpečí, že se v tom konglomerátu některý vitamín prostě předávkuje. Bez obav se může brát jen vitamín C. Ten se prostě vylučuje močí. Ale jiné se usazují v ledvinách a v játrech a tak. Takže, jen když víte od lékaře, že Vám něco chybí, či že nemáte nic, co by polykání určitého vitamínu či elementu zhoršovalo, tak je můžete brát, tedy jen tu skupinu pro vás vhodnou.
 
Tak a to je o vitamínu A od mne i od vás všechno. Příště už se pustíme do vitamínů řady B komlex. Zajímavostí kolem těchto vitamínu je tolik, že opět pokryjí několik kapitol.
 
Magdalena Vlachová
Související články:
Bylinář- vitamín A
Bylinář-karoten
Bylinář - vitamíny
 
 


Komentáře
Poslední komentář: 22.06.2007  09:06
 Datum
Jméno
Téma
 22.06.  09:06 VlastaV
 20.06.  20:53 Magdalena
 20.06.  19:56 Zdena
 20.06.  14:29 Bobo :-)))
 20.06.  10:54 emach všem, kdo se podíleli
 20.06.  10:50 Růžena Chvála vitamínům
 20.06.  08:50 wiki
 20.06.  08:47 Lenka
 20.06.  08:01 denda04