Vitamin A bojuje ve vašem imunitním systému s viry, bakteriemi a jinými původci chorob, udržuje vaše buňky mladé a zdravé, zbystřuje váš zrak a pečuje o vaši kůži, aby byla hladká a hebká.
Mnohé poznatky jsou nové. Před několika lety bychom o nich nevěděli, jelikož neexistovaly analyzátory schopné měřit obsah karotenů v buněčné tkáni.
Když se dnes moderní vědec vyškolený v molekulární biologii postaví proti starší dámě, která vypadá na 40 roků, pomyslí na správnou koncentraci karotenů ve tkáni.
Samozřejmě se neděje nic jiného, než že se bohatý obsah karotenů v krvi dostává až do buněk. Ten udržuje buňky mladé, jelikož je chrání před volnými radikály. Jelikož buňky mohou ve své tkáni nahromadit karoteny jen v případě, kdy krev obsahuje dostatečnou koncentraci molekul karotenů, musíme přijímat více potravy bohaté na karoten.
Karoten je obsažen především ve veškeré tmavozelené, žluté a červené zelenině, jako je špenát, brokolice, hlávkový salát, karotka, rajčata nebo tykev, nebo v ovoci, například v meruňkách.
Karoteny jsou barevné látky s obsahem tuku, asi 60% z nich považujeme za provitaminy (například beta-karoten), metabolické předchůdce vitaminu A.
Téměř hotový vitamin A je obsažen v určitých produktech zvířat, jako jsou játra, máslo, plnotučné mléko, sýry, vajíčka, ale především v rybím tuku. Zvířata totiž ve svém metabolismu přeměnila karoteny na již hotový vitamin A. Tento hotový vitamín se pak dostává velmi rychle do krve a do buněk.
Ovšem poněkud déle trvá, než se podaří z rostlinného karotenu získaný vitamín A dostat na jeho pracovní místo do buněk. Molekuly karotenu jsou totiž tak pevně vázány ve vláknině rostlin, že naše zažívací šťávy samotné je nemohou uvolnit ani po několika hodinách.
Především karotka a všechna tmavozelená zelenina s vysokým obsahem zbytků musí být dobře uvařena nebo dušena a nemělo by se zapomenout na přidání tuku, neboť jinak se vytvoří příliš málo žlučových solí potřebných pro metabolismus vitamínu A.
Karoteny a vitamín A jsou pro naše zdraví právě tak důležité, jako kyslík, který dýcháme. Jako antioxydanty totiž ničí volné radikály přinášející nemoc a smrt.
Profesorka Gladys Blocková z univerzity v Berkeley v Karolíně, jedna ze světově proslulých výzkumnic v oblasti oxydantů prohlásila: „Bez stálého a dostatečného přívodu antioxidantů, jako jsou karoteny, je život nemožný. Oxidací vzniklé škody v buněčném jádru, bílkovinách a jiných velkých molekulách vedou k předčasnému stárnutí a kromě toho k rakovině, srdečním onemocněním, šedému zákalu a poruchám vědomí.
První varovné signály nedostatku vitamínu A:
Lomivé, pomalu rostoucí nehty a suché, lomivé vlasy a jejich vypadávání
Suchá kůže, nechutenství, časté infekce
Poruchy růstu a neplodnost
Poruchy vidění a šeroslepost
Lidé, kteří hodně pracují u obrazovky a jejichž oči musí za den reagovat 10.000 krát více na světlé a tmavé podněty, potřebují bezpodmínečně vitamín A, jelikož naše oči přijímají vitamín A při každém světelném podráždění. Vitamín A je velkým nepřítelem optického průmyslu.