Kdy¾ jsem chtìla kreslit obrázek, který by mìl souvislost s fenyklem a pøi tom to byla univerzální ilustrace, nemohla jsem na nic kloudného pøijít. Listovala jsem v knihách i èasopisech, ale nic mì nenapadlo.
Kdysi pøed lety jsme doma hrávali ¾olíky, a kdy¾ mi nepadala karta, v¾dycky jsem vstala a tøikrát obešla stùl. Po tomto fyzickém úkonu se karta vìtšinou obrátila a hromádka desetníkù na stole opìt nabývala na objemu. Vzpomnìla jsem si pøi hledání námìtu na obrázek na tento zaruèenì úspìšný postup, vstala a tøikrát obešla køeslo. Výsledek se dostavil. Sice nenajdete na obrázku ani fenyklové zrnko, zato mì dokonale inspiroval ten nepoøádek, co jsem kolem sebe udìlala. Tak¾e to vlastnì souvislost s fenyklem má také.
Fenykl je zelenina, koøení i léèivka. Je velmi podobný kopru a zplanìlý se nalézá na rumištích poblí¾ ¾eleznièních náspù.Celá rostlina je jedlá. Fenykl znali ji¾ staøí Egyp»ané, Øekové i Øímané. Øímanky si pøipravovaly salát z lodyh, listù, kvìtù a olivového oleje. Vìøily, ¾e pomáhá k udr¾ení štíhlé postavy. Ve støedovìku se hojnì pìstoval v klášterních zahradách, proto¾e mniši ¾výkali plody jako prostøedek proti kruèení v bøiše pøi bohoslu¾bách.
SBÍRANÉ ÈÁSTI: Plod
DOBA SBÌRU: Srpen a záøí
Vy¾aduje propustné, vápenité pùdy a plné slunce pro dozrání semen.
ZPÙSOB POU®ITÍ A LÉÈIVÉ ÚÈINKY:
Pøíprava èaje: 1 èajovou l¾ièku semene pøelijte 1 sklenicí vroucí vody a nechte na plotnì bez varu louhovat deset minut. Dìtem mù¾ete osladit medem.
Pro dospìlé je dávka semen a¾ trojnásobná. Pøi poruchách trávení, nadýmání, èaj neslaïte.
V kosmetice pou¾íváme vývar na oèní koupele nebo na obklady zmíròující zánìty. Semena se ¾výkají pro aromatizaci dechu.
JAK CHUTNÁ FENYKL
Sladký fenykl je jemná pochoutková zelenina, oblíbená pøedevším v Itálii. Dá se však úspìšnì pìstovat i u nás. Vybìlené lodyhy se pøidávají do salátù nebo se dusí na cibulce. Èerstvé listy fenyklu se pøidávají do rybích omáèek. Pìstuje se také forma s purpurovì zbarvenými listy, která je velmi atraktivní na záhonech, zvláštì blízko cest, kde upoutá pozornost svojí vùní.
FENYKLOVÝ SALÁT S POMERANÈEM
Nejdøív si pøipravte zálivku. Nechte 30 minut ustát.
Zálivka: 110ml olivového oleje, š»áva z jednoho velkého pomeranèe, 1l¾ièka francouzské hoøèice, sùl a pepø.
Na salát potøebujeme: 1 hlízu fenyklu nakrájenou na tenké prou¾ky, jeden hlávkový salát a drobnì nasekanou na» øeøichy.
Osobnì jsem salát nezkoušela, já moc fenyklovou vùni nemusím, ale zaujal mne recept na zálivku. Mohu potvrdit, ¾e kombinace hoøèice s pomeranèem je vynikající.