O síle èesneku se ví i to, ¾e se uplatnila v èerné magii, kde s úspìchem zahánìla upíry a jiné nekalé ¾ivly.
LÉÈIVÁ JÍDLA
Dnešní øazení rostlin do kategorií jako jsou byliny, zelenina, ovoce a dokonce "plevel", je vynález poslední doby. Do 17. století byly zelí, mrkev, cibule, okurky a další všechno kuchyòské byliny, stejnì jako mìsíèek nebo majoránka.
Alkaloidy èi saponiny nejsou obsa¾eny pouze v rostlinách, které oznaèujeme jako bylinky. Ovoce a zelenina mohou být také léèivé. Nebo pøi nadmìrném po¾ití i škodlivé.
ÈESNEK SETÝ allium sativum
Èesnek je uznáván ji¾ nejménì 5.000 let a dlouho jsou také známy jeho úèinky pøi sni¾ování hladiny cholesterolu v krvi. Dokonce i ortodoxní medicína uznává, ¾e tato rostlina sni¾uje u kardiakù riziko dalšího infarktu. Pou¾ívá se rovnì¾ jako stimulans pro imunitní systém a jako antibiotikum. Té¾ napomáhá pøi regulaci hladiny cukru v krvi a mù¾e být u¾iteèný pøi pozdìjším nástupu diabetes.
STROU®KY mají široké pou¾ití pøi poruchách trávení, nebo plísòových infekcích. Sni¾ují riziko trombozy, rozšiøují periferní cévy, sni¾ují krevní tlak.
ZPÙSOB POU®ITÍ A LÉÈIVÉ ÚÈINKY:
- Èerstvými strou¾ky potøete akné nebo je rozmaèkejte a pou¾ijte na bradavice nebo k odstranìní kuøích ok.
- Pøi støevních parazitech ponoøte pøes noc do vody nebo mléka 3 - 4 strou¾ky èesneku a pøíští den vypijte.
- Š»ávu z èesneku pijte pøi poruchách za¾ívání a infekcích nebo pøi boji s aterosklerozou.