Jednou z podstatných úèinných látek nejznámìjších bylinek jsou éterické oleje. Propùjèují jim léèivou sílu i vùni a chu». Aby tyto vonné látky neunikly s horkou párou, mìly by se bylinky spaøit horkou, ale ne pøímo vaøící vodou.
Èajová konvice by mìla být pøikrytá poklièkou. Zatím, co se èaj louhuje, uvolòují se z kvítkù a lístkù úèinné látky: vitamíny, minerály, tøísloviny a hoøèiny.
Nemáte-li vlastní nasbírané bylinky, urèitì si vyberete v lékárnì. A pokud by se vám léèivý èaj zdál pøíliš mdlý nebo hoøký, smíchejte ho s ibiškem nebo s jinou bylinkou èi koøením, které vám chutná. Napøíklad se skoøicí a høebíèkem.
RÙ®E ŠÍPKOVÁ (rosa canina)
DOBA SBÌRU:
korunní plátek - èerven
šípek - øíjen a listopad
Tato keøovitá rostlina, která zdomácnìla v podhùøí a na horách, se vyskytuje všude na okrajích cest, polí a lesù a na pastvinách.
Zpùsob pou¾ití a léèivé úèinky:
Slupka šípku obsahuje cukr, pektin, organické kyseliny, mastný olej, silici, vitamíny A, B, E, P a K a zejména znaèné mno¾ství vitamínu C. Má nasládle kyselou chu». Semeno chutná aromaticky.
Hlavní význam šípkového èaje spoèívá ve velkém obsahu vitamínu C. U¾ívá se i jako diuretikum pøi onemocnìní ledvin a moèového mìchýøe, zvláštì pøi ledvinových kamenech a kamenech v moèovém mìchýøi. Rovnì¾ tak pøi vodnatelnosti, dnì a revmatických onemocnìních, pøi prùjmu a støevním kataru.
Pøíprava èaje - odvar: pøelijte 1 a¾ 2 èajové l¾ièky sušených slupek 1/2 l vroucí vody a dejte povaøit 10 minut.
Pøi ledvinových kamenech èaj - odvar: pøidejte 1 èajovou l¾ièku rozmaèkaných jader do 1 šálku vody a nechte vaøit pùl hodiny. Dennì ráno i veèer vypijte 1 šálek èaje. Kùra trvá 2 - 3 mìsíce.