Z pøibli¾ného poètu asi 70 biliónù tìlesných bunìk, které ka¾dý z nás dennì nosí, neexistuje jediná, která by se obešla bez tohoto vitamínu.
Pøi chybné vý¾ivì trpí dva ze tøí lidí více nebo ménì trvalým nedostatkem riboflavinu – zejména staøí lidé, z nich¾ ka¾dý druhý má pøíliš nízkou hladinu riboflavinu v krvi. Vzácný vitamin je obsa¾en zejména v mléce a mléèných výrobcích, mase, rybách, drùbe¾i, celozrnných produktech a tmavozelené listové zeleninì, popøípadì salátu.
Kdo je vystaven duševnímu nebo tìlesnému stresu, hnìvu a trápení, potøebuje obzvláštì mnoho riboflavinu, který pøednostnì umo¾òuje vyplavování stresových hormonù jako napøíklad adrenalinu.
Pøísní vegetariáni, kteøí vedle masa také zanedbávají mléko a vejce, by mìli krýt po¾adavky na riboflavin sojovými produkty. Podobnì to platí pro všechny lidi, kteøí z jakéhokoliv dùvodu jedí málo. U nich se mù¾e objevit nebezpeèný úbytek vitamínu B2.
První varovné známky nedostatku riboflavinu
- Zarudlý, zanícený jazyk, drobné trhliny v koutcích
úst, rozpraskané rty, šupinatìní kù¾e na nose,
ústech, èele a ušních boltcích,
- pocit pøítomnosti písku pod oèními víèky, pálící,
Tento vitamín je skuteènì obdivuhodný, jeliko¾ má k dispozici ú¾asnou dynamiku. Je prakticky motorem veškerého ¾ivota, neúnavnì roztáèí v tìlesné buòce energii. Kdy¾ se hodnì sportuje nebo tìlesnì pracuje, je spotøebováno velké mno¾ství riboflavinu. Stará se o energii a temperament.
Potraviny nemáme skladovat ve sklenìných nádobách a vystavovat je tak dennímu svìtlu, nebo dokonce slunci. V lahvi mléka ze supermarketu se ztrácí podstatná èást riboflavinu. Stejnì tak jako ze všech ostatních potravin ulo¾ených do skla nebo prùsvitné folie. Potraviny ukládejme do tmavých nádob, platí to zejména pro mléko. Pokud zanecháme sýr, chleba nebo jiné potraviny na svìtle, rozvinou volné radikály svou agresi nastøádanou UV paprsky a spolykají citlivé molekuly riboflavinu.