Pøed èasem byl na Seniortipu zajímavý èlánek o bylinkách a o vitamínech, tedy o tìch pøírodních, co jsou obsa¾eny v našich potravinách, v zeleninì, ovoci a tak. V diskuzi, k èlánku pøipojené se pak hovoøilo také o tom, ¾e lze vitamíny pøedávkovat. Autorka èlánku Magdalena slíbila, ¾e o tom nìco napíše, ale doposavad se k tomu nedostala a nebo mi to mo¾ná ušlo (dovolená). Proto¾e jsem si jen tak pro sebe zaèala shánìt informace, chci se o nì s vámi podìlit. Našla jsem pod alarmujícími titulky velmi varovné texty, jak v tisku, tak na internetu. Také jsem vyslechla jednu pøednášku – a všichni odborníci se shodují na tom, ¾e umìlé vitamíny, tedy v kapslích a pilulích je lepší vùbec nebrat. A kdy¾, tak jen na lékaøské doporuèení. Není pochyby, ¾e vitamíny jsou dùle¾itou souèástí potravy a potøebná zbraò proti rùzným nemocem, èi dokonce doká¾í zabránit pøedèasné smrti. Dùle¾ité jsou zejména tak zvané antioxydanty, které prý zachycují v tìle agresivní molekuly kyslíku a tím zabraòují rakovinným onemocnìním a pøedèasnému stárnutí.
Skuteènì jen málo lidí si uvìdomuje, ¾e tyhle spásné elementy je mo¾né pøedávkovat. Našla jsem zprávu o dlouhodobém testu, který probíhal na universitì v Kodani. Vedoucí výzkumu Dr. Goran Beljakovic zkoumal za pomoci 68 studentù celkem 230.000 osob, dobrovolných úèastníkù testu. Dobrovolníci dostávali vitaminy A, E nebo C, Betakarotén a Selen Jedna z kontrolních skupin, která o tom pochopitelnì nemìla tušení, dostávala tak zvané placebo, èili zcela nic nezpùsobující pilulky. Výsledek výzkumu je dost dramatický: z pokusných osob, které dostávaly vitamin A, E nebo Betakarotén, zemøelo znaèné procento, nezávisle na to, zdali dostávali preparáty jednotlivì, nebo v kombinaci s jinými úèinnými látkami. Vitaminy A, D,E a K, které jsou rozpustné jen v tuku, je velmi nebezpeèné brát v koncentrované formì. Ukládají se v lidském tìle v tukových tkáních a mohou po delší dobì poškodit játra, a nebo negativnì ovlivnit srá¾livost krve.
Vitamin A je, zdá se, zvláš» problematický. Mezi dobrovolnými úèastníky testu ze skupiny, která brala rùzné preparáty, obsahující vitamín A se zvýšila úmrtnost o neuvìøitelných 16 % ! Betakarotén zvýšil úmrtnost o 7%. Z pokusných osob, které u¾ívaly vitamín E zemøelo o 4 % víc, ne¾ ve skupinì kontrolní, u¾ívající placebo. Jen Vitamin C a Selen neskrývají zøejmì ¾ádná risika pøedèasné smrti. Selen dokonce mù¾e délku ¾ivota lehce prodlou¾it. Èasopis „Ökotest“ testoval zaèátkem tohoto roku øadu vitamínových preparátù, urèených dìtem. Z 22 testovaných preparátù byla jen tøetina „uspokojivá“ a tøetina dokonce „nedostateèná.“ Hodnocení „dobré“, nebo „velmi dobré“ se ve výsledcích testù neobjevilo vùbec. Vìtšina preparátù obsahovala ještì ke všemu pøíliš mnoho cukru.
Vitamíny nemù¾e naše tìlo sice samo produkovat, ale pøes reklamou vnucovanou dramatickou pøedstavu, ¾e nám vitamíny chybí, nepanuje u lidí v Evropských zemích ¾ádný kritický nedostatek vitamínù. Pøíroda nás lidi uzpùsobila tak, ¾e doká¾eme svojí potøebnou dávku vitamínù velice snadno èerpat z normální potravy. Pokud ovšem je naše strava vyvá¾ená a obsahuje dostatek zeleniny a ovoce. Nedostatky mohou doèasnì nastat u vitamínù skupiny B a K, nebo právì u tìch lidí, kteøí se ¾iví jednostrannì a nemají na svém jídelníèku dostatek zeleniny a ovoce a jiných dùle¾itých potravin, obsahujících napøíklad kalcium, nebo moøských ryb. Mùj man¾el s uspokojením zjistil, ¾e zdravé jsou i sardinky a tuòák v oleji a ještì jiné rybí konservy. A rajèata vaøená jsou také dokonce zdravìjší, ne¾ èerstvá. I ten rajský protlak je o.k. Jen v keèupu je vìtšinou moc cukru, jinak je také v poøádku. Vitamíny v tabletách je mo¾no u¾ívat skuteènì jen po poradì s lékaøem a ne podle reklamy, která na nás naléhá na ka¾dém kroku, v drogeriích i v lékárnách a dokonce nìkdy i v supermarketech. Spolu s èerstvým ovocem a zeleninou dostává naše tìlo souèasnì i uhlohydráty a dùle¾ité vlákniny. Také kombinace s tuky, zejména s „extra vergine“ olivovým olejem, je pro úèinnost nìkterých vitamínù nepostradatelná. ®ádné pilulky a tekutiny z lékárny èi drogerie tomu nemohou konkurovat.
Ale i v pøírodì existují vitamínové bomby. Jsou to pøedevším ovoce a zelenina, zejména v tmavých, intensivních barvách. Napøíklad zralá, temnì zelená brokolice, èervená paprika a opravdu na slunci uzrálá rajèata. Stejnì tak maliny, jahody, ostru¾iny a zejména borùvky. Kuøáci nemají zvýšenou potøebu vitamínù, doèetla jsem se. Man¾el, nahlí¾ející mi pøes rameno, zajásal. Také kuøáci prý mohou svojí potøebu vitamínù èerpat z normální stravy, z obyèejného jídelníèku, ovšem rozumnì sestaveného. Potøebu vitamínù pokryje prý u¾ i jedno jablko dennì navíc. Ovšem u ne pøíliš silných kuøákù. Man¾el zaèal podezøele rychle chroustat jablko. K tomu chroustání jsem mu ještì dodala informaci o tom, ¾e pøíliš velké mno¾ství vitamínu A, získaného z nìjakých pilulí, je pro nìj dost nebezpeèné, proto¾e spolu s nikotinem zatì¾uje jeho srdce a krevní obìh.
Pøesto, ¾e jsou tyhle skuteènosti ka¾dému volnì dostupné v tisku a na internetu, u¾ívá víc ne¾ 15% dospìlých v Evropì i v USA rùzné doplòky vý¾ivy, které mohou mít velmi nepøíznivý vliv na jejich zdravotní stav. I ty domnìle tak zdravé antioxydanty zvyšují riziko úmrtí. Hleïme.
Náš domácí lékaø radí: Èervené, zelené, ¾luté ovoce a zeleninu, nejradìji pìt malých porcí dennì. Kdo nesnáší syrovou zeleninu, mù¾e jí klidnì povaøit èi podusit. Man¾el pøestal být odmítavý k brokolici. Nenamáhala jsem se nadarmo. Mo¾ná, ¾e to i nìkomu z vás pomù¾e pøi sestavování jídelníèku a pøedevším v boji s klasickými výroky, jako: „Nejsem králík“, a nebo „Nejlepší vitamíny B jsou v buøtech“.