Pokud jsme unaveni, nemocni nebo také neš»astní, máme vìtšinou nedostatek vitamínù.
Naše buòky bohu¾el mnohdy èekají na vitamíny marnì, nebo» to, co jíme, má pøíliš nízký obsah vitamínù. Látková výmìna zùstane z tìchto dùvodù mrtvá a my rychle stárneme nebo onemocníme. Bez vitamínù strádají naše buòky stejnì jako kvìtiny, které nezaléváme.
Kdy¾ se ráno podíváte do zrcadla – vypadáte ještì svì¾í, ale pozdì odpoledne jste ji¾ unavení, ochablí, zvadlí? Máte nìkdy pocit, ¾e vypadáte o pìt let starší, ne¾ je tomu ve skuteènosti? Stì¾ujete si obzvláštì za šera a v noci na slabost zraku? Trpíte kromì toho ještì zánìty sliznic?
Potom jste mo¾ná pøípadem pro vitamín A. Nebo jinak øeèeno, strádáte nedostatkem ¾ivotnì dùle¾ité ¾iviny, která ve vašem imunitním systému bojuje proti virùm, bakteriím a jiným pùvodcùm onemocnìní, udr¾uje vaše buòky mladé a zdravé, váš zrak ostrý a vaši kù¾i hebkou.
Pokud jíme dostateèné mno¾ství zelené, ¾luté a èervené zeleniny a zeleného salátu, melounù a merunìk vypadáme lépe, mladistvìji máme více vlasù, kromì toho také dosti podstatnì zlepšujeme funkci našeho imunitního systému.
Avšak odborníci doporuèují jíst tuk se zeleninou, aby se vytvoøil dostatek ¾luèových solí potøebných k pøemìnì karotenu ve vitamín A.
Bez tuku se koncentrace karotenù vùbec nemìní. Pokud je však tuk obsa¾en, zvyšují se koncentrace karotenù v prùbìhu 40 hodin na 2,5 násobek.
Jsou-li karoteny poprvé odštìpeny z pokrmu, promìòují se urychlenì pomocí ¾luèových solí a enzymù ve vitamín A. Na tomto procesu ještì pilnì spolupracují hormony štítné ¾lázy, zinek, ¾elezo a vitamin E. Novì vzniklé molekuly se hbitì protáhnou stìnou støeva a nechají se pohodlnì unášet krevními nebo lymfatickými cévami do jater, ale také k zásobním buòkám v tukové tkáni. Odtud se podle potøeby vydávají opìt do krve, aby nasytily tìlesné buòky.
Karoteny pøedevším ochraòují citlivý brzlík, který je hlavním místem našeho imunitního systému proti volným radikálùm. Tato malá, schopná, za hrudní kostí ulo¾ená ¾láza se s pøibývajícím vìkem scvrkává, a tím je stále ménì úèinná. Vitamín A mù¾e pøi dostateèné hladinì v krvi povzbudit brzlík k opìtnému rùstu a kromì toho zvyšuje poèet bílých krvinek, „strá¾cù“ našeho imunitního systému.
V roce 1967 obdr¾el biochemik Georgie Wald Nobelovu cenu za objev dùle¾ité role vitamínu A pro naše oèi. Vitamin A je toti¾ potøebný pøi ka¾dém svìtelném podrá¾dìní k tvorbì oèního pigmentu – rodopsinu. Je to zajímavé pøedevším pro lidi, kteøí hodnì pracují u obrazovek Pokud chybí vitamín A, dochází neodvratnì k poruchám zraku.
Kdy máme navštívit oèního lékaøe?
Moderní oftalmologové radí navštìvovat lékaøe ze zaèátku týdne, nejlépe v pondìlí. Nyní se toti¾ ví, ¾e ostrost našeho zraku se neustále mìní podle toho, kolik vitamínu A máme v krvi. Mù¾e se stát, ¾e ráno pøeèteme zcela bez problémù èerné èíslice na bílé tabuli, ale odpoledne nejsme schopni rozlišit O do L. S denním malièko vyšším pøísunem vitamínu A bychom potøebu brýlí podstatnì omezili. Jeliko¾ také vrstva sliznice, pøípadnì buòky naší rohovky se bez vitamínu A vysuší a zbytní, nedostatek vitamínu A vyvolá chronickou suchost oka. Také spojivky se rychle vysuší a mù¾e dojít k jejich zánìtùm.
Tìsnì pøed uzávìrkou èlánku, mi man¾el pøivezl právì èerstvì vyšlý èasopis Naše krásná zahrada, èíslo4. Kdybych ten èasopis mìla v ruce døív, dnešní Bylináø by si vypadal trochu jinak, proto¾e, je tam zajímavý èlánek o špenátu a já bych se sna¾ila ho propojit s mým èlánkem o vitamínu A. Ale teï u¾ nic pøepisovat nebudu, tak¾e vám jen krátký úryvek z toho èlánku opíši, souvisí toti¾ také se zdravým díváním se na svìt:-)
…tolik ¾eleza, jako se døíve uvádìlo, špenát sice neobsahuje, nedávno však bylo zjištìno, ¾e obsahuje karotenové barvivo lutein, které je mimoøádnì dùle¾ité pro zdraví oèí. Ve ¾luté skvrnì na oèní sítnici, která je místem s nejvìtší hustotou vysoce citlivých zrakových bunìk, pùsobí lutein jako filtr, který zachycuje škodlivé krátkovlnné svìtelné paprsky. K ochranì oèí staèí, kdy¾ do jídelníèku zaøadíte co mo¾ná nejèastìji špenát, nebo jiné druhy zeleniny bohaté na lutein, jako jsou fazolové lusky nebo brokolice. Pokud právì nepatøí tato zelenina k vaší oblíbené, prospìjete svým oèím potravinovými doplòky, které obsahují lutein. Lutein pomáhá také pøi stresových situacích, pøi pøepracování, intenzivním oslunìní a pøi náhlých poruchách vidìní.