Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ingrid,
zítra Otýlie.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 
 

Nevím, jak je to v jiných rodinách, ale v naší se již třetí generaci na Mikuláše dává dětem vánoční kolekce, ovoce a čokoládový Mikuláš.

Mikulášem z čokolády se děti upatlají hned, ovoce lhostejně odloží a kolekci jim zabaví a posléze dobře uschovají rodiče. Děti ji pak vidí až na Štědrý den.

Letos jsem vyhlásila změnu. Jednou jsem cosi hledala ve své „ archivní „ krabici, plné všelijakých zajímavých výstřižků a našla tento recept na Perníkovou chaloupku. A protože sklerosa tiše, ale za to vytrvale pracuje už i na mě, měla jsem recept od léta na očích, abych náhodou nezapomněla.

Nezapomněla jsem a tak Vám ho předkládám k nahlédnutí, nechcete –li náhodou letos také uvažovat o něčem, jiném, než je tradiční mikulášská punčocha. Ostatně ta punčocha může být ještě k tomu :-))

 
   
   
   
 

PERNÍKOVÁ CHALOUPKA:

 
 

Připravíme si:

 
 

175g medu, 50g cukru, 50g másla, 300g mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, 1 polévkovou lžíci kakaového prášku, 1 čajovou lžičku perníkového koření, 1 balíček pomerančové kůry, 2 bílky, 400-500g práškového cukru, 2 balíčky lékořicových suků,2 balíčky rybízového želé, několik barevných bonbonů, tuk a mouku na plech.

 
 

Příprava:

 
 

Med, cukr a máslo za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout. Smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, koření a pomerančovou kůru a vmícháme do medu. Těsto přikryjeme a dáme asi na jednu hodinu odpočinout. Z pevného papíru vystřihneme šablony ( viz nákres). Těsto rozválíme na moučené pracovní ploše na ½ cm silný plát. Přiložíme šablony, těsto podle nich vykrojíme. Přitom tři díly na domek a dva díly na komín vykrojíme dvakrát.

V předním dílu domu vykrojíme dveře a okna. Ze zbylého těsta formičkou vypichujeme jedličky. Připravené části položíme na vymaštěný a pomoučený plech. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě. Necháme vychladnout. Bílek našleháme dotuha. Vmícháme do něj tolik práškového cukru, aby vznikla tuhá poleva. Naplníme do zdobícího sáčku. Okraje částí chaloupky potřeme polevou a chaloupku sestavíme. Necháme zaschnout. Přilepíme komín. 

Chaloupku a jedličky zdobíme polevou a sladkostmi.

 
   
 

Doba přípravy asi tři hodiny.

 
 

Magdalena Vlachová

 
 

 


Komentáře
 
 Datum
Jméno
Téma