Nevím, jak je to v jiných rodinách, ale v naší se již třetí generaci na Mikuláše dává dětem vánoční kolekce, ovoce a čokoládový Mikuláš. Mikulášem z čokolády se děti upatlají hned, ovoce lhostejně odloží a kolekci jim zabaví a posléze dobře uschovají rodiče. Děti ji pak vidí až na Štědrý den. Letos jsem vyhlásila změnu. Jednou jsem cosi hledala ve své „ archivní „ krabici, plné všelijakých zajímavých výstřižků a našla tento recept na Perníkovou chaloupku. A protože sklerosa tiše, ale za to vytrvale pracuje už i na mě, měla jsem recept od léta na očích, abych náhodou nezapomněla. Nezapomněla jsem a tak Vám ho předkládám k nahlédnutí, nechcete –li náhodou letos také uvažovat o něčem, jiném, než je tradiční mikulášská punčocha. Ostatně ta punčocha může být ještě k tomu :-)) |
||
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA: |
||
Připravíme si: |
||
175g medu, 50g cukru, 50g másla, 300g mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, 1 polévkovou lžíci kakaového prášku, 1 čajovou lžičku perníkového koření, 1 balíček pomerančové kůry, 2 bílky, 400-500g práškového cukru, 2 balíčky lékořicových suků,2 balíčky rybízového želé, několik barevných bonbonů, tuk a mouku na plech. |
||
Příprava: |
||
Med, cukr a máslo za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout. Smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, koření a pomerančovou kůru a vmícháme do medu. Těsto přikryjeme a dáme asi na jednu hodinu odpočinout. Z pevného papíru vystřihneme šablony ( viz nákres). Těsto rozválíme na moučené pracovní ploše na ½ cm silný plát. Přiložíme šablony, těsto podle nich vykrojíme. Přitom tři díly na domek a dva díly na komín vykrojíme dvakrát. V předním dílu domu vykrojíme dveře a okna. Ze zbylého těsta formičkou vypichujeme jedličky. Připravené části položíme na vymaštěný a pomoučený plech. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě. Necháme vychladnout. Bílek našleháme dotuha. Vmícháme do něj tolik práškového cukru, aby vznikla tuhá poleva. Naplníme do zdobícího sáčku. Okraje částí chaloupky potřeme polevou a chaloupku sestavíme. Necháme zaschnout. Přilepíme komín. Chaloupku a jedličky zdobíme polevou a sladkostmi. |
||
Doba přípravy asi tři hodiny. |
||
Magdalena Vlachová |
||