Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Oldřich,
zítra Lenka.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

O perníku a koření
Voňavá a chutná výstava v trojské botanické zahradě
 
O PERNÍKU A KOŘENÍ
17. 11. – 2. 12. 2007, otevřeno denně od 9.00 do 16.00 hodin.
Botanická zahrada hl. města Prahy – výstavní sál. Vstupné se neplatí!
 
Letošní výstava je více zaměřena na koření - nejrůznější druhy budou i v prodeji.
-  Zdobení perníčků „naživo“ v podání paní Dany Holmanové -  každý víkend předvede
    zdobení cukrovou polevou. Dospělí i děti si mohou svůj perníček vyzdobit a odnést.
-  Výstavu doplní i trocha historie, ukázky zdobeného perníku od zkušených perníkářek,
    Pardubický perník, staré  nástroje nezbytné k pečení a zdobení.
 
Určitě víte, že:
Perníkem se označuje medové pečivo od doby, kdy se jeho chuť začala upravovat pepřem. Latinsky pepř = piper,odtud bývají perníkáři označováni jako artopiperisté. Podle pepře v medovém těstě je také v němčině perník pojmenován Pfefferkuchen.
Perník byl považován i za lék při potížích žaludečních a střevních.
Chuť dodávalo perníku různé koření, domácí i cizokrajné. Nikdy se jím nešetřilo, ať to byla skořice, fenykl, anýz či exotičtější  badyán, kardamom či koriandr. Každý perníkář v tom měl svoje tajemství.
V jednom záznamu je psáno, že jakýsi perníkář dával do těsta devadesátero koření, používal anýz, pepř, koriandr, bez, mateřídoušku, kozí pysk, levanduli, majoránku, rozmarýn, pelyněk, řimbavu, routu, angeliku, hořký lupen atd. a navíc ještě, že tento perníkář šťávou česnekovou a cibulovou „každou vrstvu šišek ve škatuli kropil“...
 
Perníkářství prošlo složitým vývojem. Vrcholem perníkářského řemesla je období výroby perníků v dřevěných vyřezávaných formách přibližně v 16. století.Výroba těchto perníků je velmi náročná už proto, že vyřezávání dřevěné formy je samo o sobě uměleckým dílem.
Těsto se původně připravovalo dlouhou dobu dopředu, několik měsíců a často i let se pak nechávalo odležet. Říkalo se, že nejlepší perníky na svatbu byly z těsta, zadělaného v den narození nevěsty.
 
Důvodem, proč perníky pekli muži - řemeslníci, byla značná fyzická náročnost přípravy surovin, jejichž váha se počítala na desítky kilogramů a které se musely prosívat, cedit, zahřívat, mísit…
 
První zmínka o prodeji perníků na našem území je z roku 1335 a váže se k městu Turnov.
Zpočátku byly pro české perníkáře vzorem výrobky z norimberských perníkářských dílen.Od nich postupně přebírali zkušenosti a kopírovali perníkové pečivo i výrobci z dalších královských a poddanských měst a městeček. Záhy se začali sdružovat do cechů, nejprve společných s pekaři, mlynáři, krupaři, koláčníky a dalšími.Teprve ze 16. a 17. století existují doklady o ojedinělých samostatných cechovních organizacích perníkářů, a to hlavně z velkých měst, kde jich bylo dost na to, aby mohli cech založit...
 
Právě probíhá:
Od 1. listopadu do 31. března 2008 vstup do venkovních expozic ZDARMA.
do  25. listopadu (út až ne 9 - 16 h):VÝSTAVA SUKULENTŮ aneb Představujeme boubelky rostlinné říše
Připravujeme:
13. - 28. prosince (denně 9 – 16 h): Voňavé Vánoce. Vánoční premiéra... Zahrada 24. prosince otevřena 9 – 13 hodin: VSTUP ZDARMA i do skleníku Fata Morgana.
Od 30. listopadu do 2. ledna 2008 (denně 10 až 17 h): TAJEMNÉ POSTAVY ADVENTU, která se koná ve výstavním skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze 2, Na Slupi 16. 24. 12. a 31. 12. bude otevřeno jen do 16 hodin, 24. 12. proběhne Podkovičkový den - tzn., kdo přinese jakoukoliv podkovu, bude mít vstup na výstavu volný!
 
Marcela Uhlíková, BZ Praha
 
FOTO:  perníkové formy dnes a kdysi


Komentáře
Poslední komentář: 21.11.2007  11:52
 Datum
Jméno
Téma
 21.11.  11:52 Karel NL perník, zejména pardubický
 18.11.  15:27 kmet