Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Zdeněk,
zítra Milena.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 
Koprová omáčka. Podle mého „domácího průzkumu“ je málokterá omáčka tak stejnou měrou oblíbená jako nenáviděná. Moji známí jsou rozděleni na dva nesmiřitelné tábory. Jeden by se projedl koprovkou až k hluboké obezitě, druhému už jen z pouhé vůně kopru naskákají pupínky. Já se přiznám, že patřím k té první skupině. Koprovou omáčku mám tak ráda, že jí z pudu sebezáchovy vařím jen dvakrát do roka. Smetanovou a hustě krémovou, lžíce v ní stojí. Ani maso nemusí být, to by jen rušilo moje chuťové buňky z extáze.
 
Příprava a pojídání takové krmě je pochopitelně rituál. Tedy pouze pro mě. Manžel koprovku nejí, zbytek rodiny se na ní tváří lhostejně a tak si jí vařím jen když jsem sama doma. Když jí uvařím, vezmu si hluboký talíř, ten jeden poslední co mám po babičce, která ho měla ještě po své babičce. Je na něm dekor stolistých růžiček a je nádherně starodávný. Tak tento talíř, určený jen pro vzácné okamžiky naplním horkou omáčkou, přidám knedlíky a zasněně pozoruji, jak pomalu, velmi pomalu v té husté omáčce klesají ke dnu. Jemně zamíchám, jen tak zlehka a něžně, jako bych ošplouchla miminkovskou prdélku při koupání a čekám, až omáčka prostoupí všemi póry knedlíku. A pak přijde ten okamžik! Skrčím nohy pod sebe do hlubokého ušáku, v levé ruce talíř s tou božskou manou a v pravé obrovskou lžíci, co se s ní v prodejnách lahůdek nabírá vlašák na váhu, přimhouřím oči a kdyby vedle mě projela kuchyní lokomotiva, nenechám se vyrušit.
                     
KOPR
Na mnoha záhonech se nedaří petrželi, pažitce ani jiným bylinkám. Příčinou jsou nejčastěji půdní houby nebo životní škůdci v půdě – například háďátka, která napadají mladé rostlinky. Pro potřebnou změnu stanoviště, se v takovém případě nabízejí nejen plochy v užitkové zahradě, ale také květinové záhony. Nasázejte proto bylinky mezi květiny. Daří se jim tu obvykle lépe a při tom se sklízejí stejně snadno jako na zeleninovém záhonu. Například kvetoucí pažitka, není o nic méně dekorativní než většina okrasných rostlin, které vykvétají kolem ní. Naopak na zeleninový či bylinkový záhon vysázejte letničky určené k řezu. Dříve byl tento postup běžný na starých venkovských zahradách. Do květinového záhonu na plné slunce se hodí také kopr. Je vhodnou jednoletou rostlinou, která užitečně zaplní prázdná místa a která navíc láká včely a jiný užitečný hmyz..
 
Staří Egypťané měli kopr za hojivou drogu a Řekové věděli, že kopr utiší škytavku. Během středověku to byla jedna z bylin svatojánské noci, která byla ceněna jako ochrana před očarováním. Kouzelníci používali kopr při svých čárech, zatímco obyčejní smrtelníci jej přidávali do vína, aby zvýšili vášeň. První usedlíci v  Severní Americe užívali kopr pod názvem „semínko pro shromáždění“, protože kopr byl podáván dětem ke žvýkání během dlouhých církevních obřadů.
 
Semena obsahují silice, vápník, fosfor a jiné minerální látky. Sbírají se až tehdy, kdy vrcholy zhnědnou. Celá rostlina se pak pověsí „vzhůru nohama“ nad kus látky a semena vypadají.
Podávají se pro dobré trávení a proti nadýmání. Také se používají v neslané dietě vzhledem k bohatému obsahu  minerálních solí.
 
Koprový ocet:
Jako základ použijte vinný nebo jablečný ocet. Čerstvě natrhaný kopr nasekejte a vložte do čisté láhve. Zalijte teplým, ne však horkým octem a zazátkujte, nejlépe korkovou zátkou. Láhev postavte na parapet na dva týdny a každý den lahví zatřepejte. Po dvou týdnech ochutnejte, Chcete-li mít ocet výraznější chuti, přeceďte a celý proces opakujte. Hotový ocet přeceďte a přidejte do láhve čerstvou snítku kopru. Používejte do salátů, marinád, ale hlavně do omáček.
Magdalena Vlachová
                                                                                            


Komentáře
Poslední komentář: 07.06.2009  08:07
 Datum
Jméno
Téma
 07.06.  08:07 Magdalena
 06.06.  20:53 Elte
 05.06.  23:00 Mila
 05.06.  22:39 Jelena
 05.06.  22:07 LIA
 05.06.  18:22 imraL
 05.06.  17:36 Bobo :-)))
 05.06.  16:09 Beatrix
 05.06.  15:08 Kopřiva.
 05.06.  13:44 petris42 Kopru není nikdy dost
 05.06.  09:05 jisuch53
 05.06.  08:11 wiki
 05.06.  07:58 imraL
 05.06.  07:03 Vlastimila jejda