Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Běla,
zítra Slavomír.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Bylinky proti jarní únavě


Dokud je člověk zdráv a necítí žádné potíže, zpravidla se k nějaké širší prevenci a ochraně svého zdraví nepřinutí. Teprve když se objeví potíže, je ochoten něco udělat, něco obětovat. Bývá tomu hlavně na jaře, kdy bývá jeho organismus po dlouhém zimním období oslabený a navíc je vystavený útokům různých druhů chřipek. Teprve v tomto okamžiku, kdy je doslova jako mátoha, člověku dojde, že jeho organismu se nedostávají vitaminy. Co obvykle udělá? Zajde do první lékárny a za nekřesťanské peníze si nakoupí vitaminové tablety, přičemž ho většinou nenapadne, že moudrá matka příroda má pro nás nachystané bylinky, které nám pomohou „postavit se na nohy“. Stačí se prostě kolem sebe jen porozhlédnout a sbírat. A nestojí nás to ani korunu.


Kopřiva

Nemusíme chodit příliš daleko, prakticky všude se setkáte s kopřivou dvoudomou. Odborníky je pokládána za nejužitečnější rostlinu v naší přírodě. Mladé listy kopřivy, které se objevují brzy zjara, obsahují mnohé cenné látky, které se lidskému organismu po zimě nedostávají. Jako by rostlinka vyrostla právě proto, aby člověku nabídla novou sílu a odolnost. Byly v ní totiž zjištěny mnohé karotiny, vitamin B 2, fytoncidní látky, sirné a jiné sloučeniny, působící například na snížení hladiny cukru v krvi.


Natrháme si několik mladých vrcholků kopřivy s listy. Rychle je propereme, umeleme na mlýnku a smícháme se stejným dílem vody. Necháme půl hodiny ustát, přecedíme přes hustší síto. To, co nám zůstane na sítu, udusíme jako špenát. Šťávu scedíme přes čajové sítko a pijeme po douškách. Obsahuje hodně chlorofylu, železa vázaného na organické látky, které pomáhá při tvorbě červených krvinek, a řadu vitaminů. Kaši z kopřiv nejíme nikdy syrovou, ale vždy podušenou. Kopřiva totiž obsahuje jedovatou bílkovinu, která se však dušením rozloží. Nemáme-li chuť dělat hned špenát, můžeme kaši uložit do chladničky, kde vydrží třeba i dva dny.

Je to osvědčený recept hodně používaný na východě národy, které žijí mnohem zdravěji než my, a proto se také u nich degenerativní změny stárnutí projevují později, než je běžné.


Příště si představíme další jarní bylinku - Česnek medvědí


Text:Miluše Daňková

Ilustrace: Václava Arnoštová

 

 

 

Další články autorky:

Co praví herbář

Síla stromů

Šalvěj lékařská

Další bylináře



Komentáře
Poslední komentář: 28.05.2010  13:48
 Datum
Jméno
Téma
 28.05.  13:48 Klára
 28.05.  11:54 Kopřiva.
 27.05.  21:18 Pavel
 27.05.  19:32 Majka
 27.05.  12:57 Pavla
 27.05.  11:54 Lenka
 27.05.  09:32 KarlaA