Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Svatopluk,
zítra Matěj.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Jak připravit tělo na zimu

 
 

V zimě je lidský organismus oslaben, a proto je náchylnější k různým nemocem. Není však třeba myslet na nejhorší. Není ani nutné smiřovat se s tím, že se nám nějaká ta viróza stejně nevyhne. Naopak. Na zimu je možné se připravit. Na posílení imunity lékaři doporučují, aby člověk užíval vitaminy, zejména vitamin C, otužoval se, jedl vyváženou stravu, nepobýval dlouho s nemocnými lidmi a vyhýbal se stresu. Na tělo oslabené stresem totiž nemoci zaútočí snadněji. V zimním období se hůře shazují nadbytečné kilogramy, protože se tělo přirozeně takovému úbytku brání. V chladném počasí se nikomu příliš nechce sportovat ani chodit na výlety. Kilogramy tak přibývají a přibývají.

Proto přinášíme pár rad a triků, jak připravovat chutná, ale méně kalorická jídla.

Svíčková na smetaně, kachna s knedlíkem, vepřová pečeně. To jsou tradiční česká jídla. Chcete-li si udržet ideální váhu a udělat něco pro zdraví, nahrazujte jednotlivé složky jídla jinými. Zdravějšími a méně kalorickými. Česká republika je na jednom z předních míst v Evropě v počtu úmrtí na infarkt. Je to dáno také faktem, že Češi neradi mění své stravovací návyky. Někteří pouze "přešli" z guláše s pivem na hamburger s colou - energetická hodnota ale zůstává stejná. Mladší generace je snáze ovlivnitelná a má snahu se zdravě stravovat. Daleko více ale podléhá nepodloženým a problematickým variantám stravování. Mládež se často stravuje podle vlastního názoru zdravě, ve skutečnosti nedostatečně, bez potřebného zastoupení jednotlivých živin. Neměl by být problém vybrat si zdraví prospěšné potraviny. Do jídelníčku by se  rozhodně měly zařadit ryby, větší množství zeleniny a ovoce. Při výběru tuků je výhodnější dát přednost rostlinným olejům a margarínu před máslem nebo sádlem. Pestrá strava by se měla jíst v přiměřených porcích v pravidelných intervalech během celého dne. Mezi jídly by měla být přestávka tři až čtyři hodiny. Podle dietní sestry není vhodné vynechávat večeři - ta by se měla konzumovat tři hodiny před ulehnutím. Značná část české populace, hlavně muži, mají problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Odborníci proto doporučují, aby se snažili mít vyvážený jídelníček. Pak mohou jíst až šestkrát denně. Potraviny by se měly upravovat hlavně dušením, vařením, pečením, grilováním či opékáním. Není dobré jíst smažená jídla, vnitřnosti, uzeniny, nezapomínat na vitaminy, dostatek vody i dostatek pohybu. Strava s omezením tuků a hojností ovoce a zeleniny je ovšem vhodná i pro ty, kteří mají normální hladinu cholesterolu. Dá se říci, že ji lze doporučit z hlediska prevence jak kardiovaskulárních chorob, tak nádorových onemocnění.

 
   
   
 

Pohoda na kanapi u televize,

 
 

na stole něco malého na "zobání". Tak takhle vypadají večery v nejedné české rodině. Když už se vám nechce jít na procházku či dělat něco jiného, myslete aspoň na výběr chroupavých pochoutek. Popcorn, jablka nebo pomeranč jsou mnohem vhodnější než mastné brambůrky. Ty se sice mnohým mohou zdát chutnější, ale je třeba si uvědomit, že často se u televize jí jen ze zvyku. Po popcornu se netloustne ani se "nezanášejí" žíly.

 
 

Hitem "zdravých" jídelníčků

 
 

je bezesporu zelenina. Tu lze upravit kvašením. V tomhle stavu je potom lehce stravitelná a obsahuje mnoho enzymů, minerálních látek a vitaminů. Do organismu dodává také esenciální aminokyseliny, aniž by "obohacovala" potravu o cholesterol. Další výhodou je nízká energetická hodnota. Příprava je jednoduchá nakrájená zelenina se natlačí do lahve, prosolí mořskou solí a zatíží kamenem. Takto se nechá stát v místnosti. Za dva až tři dny je připravena k jídlu. Důležitým trikem, jak vařit chutná, ale zdravější jídla, je nahrazovat různé ingredience jinými, méně kalorickými. Například do salátů je lepší používat jogurt místo majonézy. Zatímco 100 gramů majonézy má 457 kilokalorií, bílý jogurt jen 92. Do salátu je vhodné dát lžíci oleje, aby se stabilizovaly vitaminy. Při opékání brambor musí být olej na pánvi dobře rozpálený, jinak jej mohou brambory "nasáknout". Zbytečně pak stoupá jejich energetická hodnota. V pestré a vyvážené stravě lze získat dostatek ochranných látek, zejména je-li kombinovaná s otužováním a přiměřenou sportovní aktivitou. Pokud člověk žije a jí nezdravě, žádné "kouzelné tabletky" ho nezachrání musí vždy začít od sebe.

 
 

Jana Marečková

 
 

 


Komentáře
 
 Datum
Jméno
Téma