Jak připravit tělo na zimu |
||
Proto přinášíme pár rad a triků,
jak připravovat chutná, ale méně kalorická jídla. Svíčková
na smetaně, kachna s knedlíkem, vepřová pečeně. To
jsou tradiční česká jídla. Chcete-li si udržet ideální
váhu a udělat něco pro zdraví, nahrazujte jednotlivé
složky jídla jinými. Zdravějšími a méně kalorickými.
Česká republika je na jednom z předních míst v
Evropě v počtu úmrtí na infarkt. Je to dáno také
faktem, že Češi neradi mění své stravovací návyky.
Někteří pouze "přešli" z guláše s pivem
na hamburger s colou - energetická hodnota ale zůstává
stejná. Mladší generace je snáze ovlivnitelná a má
snahu se zdravě stravovat. Daleko více ale podléhá
nepodloženým a problematickým variantám stravování.
Mládež se často stravuje podle vlastního názoru
zdravě, ve skutečnosti nedostatečně, bez potřebného
zastoupení jednotlivých živin. Neměl by být problém
vybrat si zdraví prospěšné potraviny. Do jídelníčku
by se rozhodně
měly zařadit ryby, větší množství zeleniny a
ovoce. Při výběru tuků je výhodnější dát přednost
rostlinným olejům a margarínu před máslem nebo sádlem.
Pestrá strava by se měla jíst v přiměřených porcích
v pravidelných intervalech během celého dne. Mezi jídly
by měla být přestávka tři až čtyři hodiny. Podle
dietní sestry není vhodné vynechávat večeři - ta
by se měla konzumovat tři hodiny před ulehnutím. Značná
část české populace, hlavně muži, mají problémy
s vysokou hladinou cholesterolu. Odborníci proto doporučují,
aby se snažili mít vyvážený jídelníček. Pak
mohou jíst až šestkrát denně. Potraviny by se měly
upravovat hlavně dušením, vařením, pečením,
grilováním či opékáním. Není dobré jíst smažená
jídla, vnitřnosti, uzeniny, nezapomínat na vitaminy,
dostatek vody i dostatek pohybu. Strava s omezením tuků
a hojností ovoce a zeleniny je ovšem vhodná i pro ty,
kteří mají normální hladinu cholesterolu. Dá se říci,
že ji lze doporučit z hlediska prevence jak
kardiovaskulárních chorob, tak nádorových onemocnění.
|
||
Pohoda na kanapi u televize, |
||
na stole něco
malého na "zobání". Tak takhle vypadají večery
v nejedné české rodině. Když už se vám nechce jít
na procházku či dělat něco jiného, myslete aspoň
na výběr chroupavých pochoutek. Popcorn, jablka nebo
pomeranč jsou mnohem vhodnější než mastné brambůrky.
Ty se sice mnohým mohou zdát chutnější, ale je třeba
si uvědomit, že často se u televize jí jen ze zvyku.
Po popcornu se netloustne ani se "nezanášejí"
žíly. |
||
Hitem "zdravých" jídelníčků
|
||
je
bezesporu zelenina. Tu lze upravit kvašením. V tomhle
stavu je potom lehce stravitelná a obsahuje mnoho enzymů,
minerálních látek a vitaminů. Do organismu dodává
také esenciální aminokyseliny, aniž by
"obohacovala" potravu o cholesterol. Další výhodou
je nízká energetická hodnota. Příprava je jednoduchá
nakrájená zelenina se natlačí do lahve, prosolí mořskou
solí a zatíží kamenem. Takto se nechá stát v místnosti.
Za dva až tři dny je připravena k jídlu. Důležitým
trikem, jak vařit chutná, ale zdravější jídla, je
nahrazovat různé ingredience jinými, méně kalorickými.
Například do salátů je lepší používat jogurt místo
majonézy. Zatímco 100 gramů majonézy má 457
kilokalorií, bílý jogurt jen 92. Do salátu je vhodné
dát lžíci oleje, aby se stabilizovaly vitaminy. Při
opékání brambor musí být olej na pánvi dobře rozpálený,
jinak jej mohou brambory "nasáknout". Zbytečně
pak stoupá jejich energetická hodnota. V pestré a vyvážené
stravě lze získat dostatek ochranných látek, zejména
je-li kombinovaná
s otužováním a přiměřenou sportovní aktivitou.
Pokud člověk žije a jí nezdravě, žádné
"kouzelné tabletky" ho nezachrání musí vždy
začít od sebe. |
||
Jana Marečková |
||