Snídani v trávě, slavný francouzský obraz, zná každý. Nebo skoro každý. V praxi si takovéto posnídání v přírodě, samozřejmě bez oné nahaté dámy, dopřál našinec naposledy na některém z pionýrských táborů anebo jako divoký tramp… Jídlo v přírodě má prostě svoje kouzlo. A tak se po letech nostalgicky vzpomíná i na ty napůl studené a na povrchu spálené špekáčky, opékané na kusu klacku nad ohněm.
Jídlo v přírodě má svou tradici
Nic proti opékání špekáčků u večerního táboráku, ale doba se přece jenom trochu změnila. A tak člověk hledá i jiné způsoby, jak strávit příjemně čas venku v přírodě s něčím dobrým k zakousnutí a napití. Ve Španělsku jsem slyšela zajímavý příběh jistého milionáře. Když zadával projektantovi úkol postavit mu dům, do kterého se odstěhuje na odpočinek, měl pouze jedno jediné přání. Přál si, aby alespoň 300 dní v roce mohl snídat venku na verandě. No řekněte, nelíbilo by se vám to také?
Tisíce let platí, že ten, kdo si může dovolit trochu toho pohodlí a spokojenosti, dopřeje si i jídlo v přírodě. Nevím, jak těmto hostinám říkali staří Řekové, vím však, jaké divočiny při nich prováděli. Římané, hlavně ti bohatí, to s jídlem přeháněli, ale i každý solidní měšťan nebo obchodník měl u domu své patio, místo, kde se jedlo, odpočívalo a kde se dojednávali společenské i obchodní záležitosti. Prostě, spojení příjemného s užitečným.
Ostatně, i v chladné Anglii jsou po staletí pořádány vyhlášené zahradní slavnosti - party - a v USA je takováto party přímo domácím folklórem. V Německu, Rakousku, Francii atd., všude kolem nás si lidé dopřávají krásy jídla v přírodě a soukromí.
Chceme-li si také my těchto radostí a odpočinku užít, musíme se nejprve pořádně připravit. Pokud si zrovna nechceme hrát na Jánošíka a přeskakovat vatru, musíme zapomenout na všechny táboráky a skautská ohniště.
Měli bychom si pořídit krb nebo barbecue anebo něco podobného
Pořiďte si barbecue
V prvé řadě musíme najít v zahradě to pravé místo. Potřebujeme, aby bylo vhodné jak na sezení pod slunečníkem, tak pro zařízení, na kterém budeme připravovat potraviny. Kromě toho je nutná ještě přípravná plocha, kde máme uloženy potraviny určené k úpravě. A také kečup, sůl, pepř, různé dresinky, hořčici, a pokud možno něco nakládané zeleniny, a nástroje, se kterými budeme pracovat, a podobně. Také bychom měli mít na paměti, že na místě, kde budeme chtít usadit své hosty, nesmí táhnout. Zvláště na horách jsou místa, kde se v poledne můžete usmažit na sluníčku, jakmile se však den nachýlí, začne shora z kopců téci studený vzduch.
Pokud nemáme na vybranou a sezení prostě nejde instalovat jinam, je možno vytvořit kolem místa na party nějakou zábranu, např. ze dřeva. A třeba ji zkombinovat s živým plotem. Ostatně, pro naše restaurátory a hoteliéry by nebylo od věci poptat se u odborníků a nechat si zařídit venkovní zahrádku tak, aby se dala rychle a jednoduše zakrýt a zateplit, třeba spuštěním stěn. Dá se tak prodloužit provoz na zahradě. Že by hostům byla zima? Ale ne, když tam budete mít gril, na kterém budete připravovat něco dobrého.
V soukromí je nejlepší použít jednoduchý krb postavený v zahradě. Prodávají se ve světě pod názvem barbecue a tvoří je většinou betonový, pískovcový nebo podobný základ a nad ním komínek, případně stříška. Co je však nutno připomenout? V těchto zařízeních se nikdy, zdůrazňuji nikdy, nepřipravuje jídlo na hořícím dřevě!!! Pro úpravu jídla použijeme dřevěné uhlí, které zapálíme tak, že jej předem polijeme čistým (nikoli denaturovaným a páchnoucím) lihem. Pokud chceme být co nejvíce soběstační a nepoužívat dřevěné uhlí, musíme v grilu nejprve dokonale spálit dostatečné množství tvrdého dřeva a pak nad žhavým popelem lehce grilujeme.
V grilu či barbecue, je jedno, jak tomuto zařízení říkáme a jaký přesně má tvar, potřebujeme však mít vnitřní ohniště. Nejlepší je litinová anebo ocelová vložka se zařízením na uchycení grilovacích jehel a roštů. Pro malinké posezení s přáteli si sice můžete pořídit i stolní litinový gril, ten však připraví jídlo tak pro dvě osoby za půl hodiny. Nejvíce se osvědčila klasická zařízení používající jako palivo dřevěné uhlí. Je však již možno zakoupit i grilovací soupravu na plyn.
Jedna věc je dost podstatná. Jestliže se rozhodnete pořídit si místo pro party v zahradě, poraďte se s někým, kdo o tom něco ví.
600g candát - filet bez kostí a kůže
80g anglické slaniny nakrájené na plátky
sůl, pepř
100g očištěné papriky
100g lilku na plátky
100g cukety na plátky
bazalka, olivový olej a česnek
Návod na přípravu:
Filet nakrájíme na porce a obalíme v plátkách slaniny, okořeníme pepřem, jemně osolíme a grilujeme
Zelenina Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky a okořeníme, pokapeme olejem a grilujeme po jednotlivých kusech. Zeleninu marinujeme v bylinkovém oleji.
Olej Čerstvou bazalku nasekáme a vmícháme do olivového oleje v poměru 3 díly oleje a jeden díl sekané bazalky