Umělý vánoční stromek nevoní |
||
Vánoce bez vánočního stromku si
snad ani neumíme představit. Atmosféru vánoc nám
tedy nevykouzlí žádný, ani sebedokonaleji zhotovený
stromek z plastické hmoty, protože mu chybí vůně
jehličí, která patří k opravdové vánoční pohodě |
||
Výše uvedený falešný přístup využívá toho, že kupující ví málo o tom, jak se pěstuje les. Malé stromečky se nasázejí blízko sebe, aby se rychle vytvořil souvislý porost. Smrčky pak rostou rychle do výšky bez postranních větví, které později v řezivu vytvářejí nepříjemné suky. Hustě nasázené stromky se pak odborně prořezávají, jejich hezčí část jde do předvánočního prodeje. Ostatní stromky se ponechávají v lese, kde postupně uschnou a ztrouchniví, což je pro les užitečné. Přirovnejme to k jednocení mrkve či ředkviček při jejich pěstování, tam však tento proces samozřejmě trvá podstatně kratší dobu. Kdo si o Vánocích dopřává exkluzivní jedličky či stříbrné smrky, zaplatí za ně až desetkrát více než za tuzemské probírkové stromky, neboť se pěstují na speciálních plantážích, jejich pěstování je dražší a dovážejí se k nám zejména ze západní Evropy. I když to zní cynicky, známá vánoční vůně je vůní umírajícího stromku. Ten neumře ve chvíli jeho uříznutí, ale postupně, buňka po buňce. Vánoční stromek v domácím teple pomalu usychá a život se z něj vytrácí v podobě libé esence, která neodmyslitelně patří k Vánocům. |
||
Nenechme vánoční stromky vytlačit z
našich pokojů plastikovými atrapami. Ty nevoní, odlučují
nás od přírody a tak jako tak se za pár let stanou
obtížně likvidovatelným odpadem. Bylo by škoda,
kdyby všechny odborně vyřezané stromky z lesnických
prořezávek uschly v lese a nikdo se nepotěšil z
jejich krásy. Nežli poškodit lesní porost neodborným
vyříznutím stromku, což je navíc krádež, je lepší
si jej na letošní Vánoce pořídit legálně. |
||
Výběr stromku |
||
Vánoční stromek nebudeme kupovat příliš brzy, protože čím dříve se uřízne, tím dříve z něho také začne opadávat jehličí. Takový předčasně nakoupený stromek by vám do vánoc téměř uschl a při každém dotyku by ztratil spoustu jehličí. |
||
Při výběru dbáme
vždy o to, aby byl stromek svěže zelený a aby měl pěkný
tvar. Dobrý stromek je dole široký a ke špičce se
pravidelně zužuje. Má být také hustý a bohatě větvený. |
||
Stromeček
v kontejneru |
||
Někteří lidé si přenášejí na vánoce do bytu stromeček pěstovaný v nádobě. Když je nádoba přiměřeně velká a stromek dobře zakořeněný i ošetřovaný, vydrží obvykle několik let. |
||
Kontejner musí mít ve dne několik odtokových otvorů a nad nimi silnější drenážní vrstvu ze střepu, cihlové drti, drobného štěrku nebo hrubé vláknité rašeliny. Při výsadbě do nádoby nesmíme porušit kořenový bal rostliny. Zasadíme ji do těžší hlinité půdy, zeminu dobře utužíme, aby se stromeček nevyvracel, a budeme ji pravidelně zalévat. Kdyby zemina přeschla, začal by stromeček shazovat jehličí. Takto pěstovaný vánoční stromek necháme každoročně co nejdéle venku, až do doby, kdy jej budeme zdobit. |
||
Po Novém roce však stromek raději odstrojíme a umístíme
jej i s nádobou znovu na zahradě. Nesmíme zapomenout
ani na V následující zimě jej před příchodem
trvalých mrazů opět přesadíme do většího květináče
či vědra, abychom ho mohli těsně před vánocemi přenést
znovu do bytu. Při přesazování nesmíme poškodit
ani ty nejjemnější kořínky. Přitom také zjistíme,
jak nám stromek za ten rok povyrostl, obvykle o 10-30
cm podle toho, jak jsme o něj pečovali. |
||
Jana Marečková |
||