|
||||||
Nepøíjemnì
mù¾e skonèit i ochutnávání hub. Vùbec neplatí,
¾e to co je hoøké, je jedovaté a to, co hoøké není,
je jedlé. Hoøké houby mohou skuteènì být jedovaté,
ale to platí i o houbách s pøíjemnou chutí. V¾dy»
nejjedovatìj¹í houba Evropy muchomùrka zelená není
vùbec hoøká a staèí jen kousek ochutnat a vyvolá
prudkou, pøi ochutnání vìt¹ího mno¾ství i
smrtelnou otravu. Staèí, kdy¾ muchomùrku zelenou dr¾íme,
její výtrusy se dostanou na ruce a èlovìk pak nìco
jí èi ochutnává jinou houbu a vznikne velmi vá¾ná
otrava. Výtrusy muchomùrky zelené jsou silnì toxické.
Ochutnávání høibovitých hub je také nevhodné. Èasto
se setkáváme s názory, ¾e satan se pozná podle
toho, ¾e je hoøký. Hoøký je napøíklad høib ¾luèník,
který je docela ne¹kodný. Satan má naopak jemnou chu»
a staèí jen kousíèek ochutnat a cesta z lesa se
mù¾e znaènì zkomplikovat. Dostaví se prudká
otrava, neuti¹itelné prùjmy a zvracení, které trvá
i dva dny. Èlovìk je zcela dehydrován. Takové otravy
mù¾e zpùsobit celá øada høibù, jako jsou høib Le
Galové (viz.obrázek), høib nachový a jiné. |
||||||
|
||||||
Na závìr by mìla být zodpovìzena rovnì¾ èastá otázka, se kterou se v poradnì setkáváme: "Existuje nìjaké pravidlo, podle kterého bezpeènì rozpoznáme jedlé èi jedovaté houby?" Neexistuje! Ka¾dý, kdo chce houby sbírat ke konzumaci, musí je bezpeènì znát a nesmí pøeceòovat své znalosti o nich. Ka¾dý poznávací znak je dùle¾itý a pøi urèování houby musí mít "urèovaný" druh v¹echny rozli¹ovací znaky. Ty najdeme v kvalitních houbaøských atlasech. |
||||||
Mykologická
poradna Vám pøeje pìknou houbaøskou sezonu a zároveò
Vás prosí, abyste zbyteènì nevysbírávali v¹echny
plodnice hub a neodná¹eli domù ty, které nespotøebujete.
Respektujte také zákony a netrhejte vzácné a ohro¾ené
druhy hub, mezi kterými jsou i høibovité! |
||||||
|
||||||
Mykologická poradna, Ostravské muzeum |
||||||
Muchomùrka jízlivá, Høib
Le Galové, |
||||||
Libor Holub |
||||||
|
||||||