Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Daniela,
zítra Irma.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Vojenská ikona Technotrasy slaví 25. výroèí

Muzeum v prvorepublikovém bunkru MO-S5 Na Trati ve Starém Bohumínì slaví 25 let od svého vzniku. Pìchotní srub, o který peèuje Klub vojenské historie Bohumín, je souèástí populární moravskoslezské Technotrasy a ka¾doroènì pøitahuje tisíce návštìvníkù.

 

 

Unikátní památka z roku 1936, která láká milovníky historie a vojenské techniky z celé republiky, stojí v tìsné blízkosti dálnice D1. Pøezdívá se jí „Pìtka“ a pøedstavuje jedineèný pøíklad vojenského in¾enýrství ze tøicátých let 20. století. Stavba atypického opevnìní podle francouzského vzoru trvala pouhých ètrnáct dnù a spotøebovala 4 314 metrù krychlových betonu.

„Díky obìtavé práci èlenù Klubu vojenské historie, kteøí u¾ pìtadvacet let odvádí pøi udr¾ování bunkru skvìlou práci, je srub pøístupný i veøejnosti. O jeho významu svìdèí i to, ¾e je jedním ze zastavení Techotrasy,“ øekl starosta Bohumína Petr Vícha. Pøi pøíle¾itosti jubilea pøedal zástupcùm klubu symbolický šek na 10 tisíc korun, na oplátku od nich pøevzal pamìtní list.


 

 
Pøipomnìl, ¾e mìsto provoz muzea dlouhodobì podporuje, a to nejen finanènì. „Ka¾doroènì poskytujeme klubu dotaci ve výši 150 tisíc korun na jeho èinnost. V posledních letech jsme navíc investovali do vybudování nové pøístupové komunikace, nechali jsme podél ní vysadit hrušòovou alej a zaplatili jsme i pøívod elektøiny do objektu, abychom provozovatelùm usnadnili údr¾bu i prohlídky,“ uvedl.

Oslavy 25. výroèí pojalo muzeum skromnì. Vydalo výroèní turistickou vizitku a na konec prázdnin uspoøádalo speciální veèerní prohlídku opevnìní za svitu petrolejek. „Šlo o milé zpestøením závìru léta, pøedevším pro rodiny s dìtmi. Návštìvníci si prošli muzeum, posedìli u ohništì a opekli si špekáèky,“ popsal pøedseda klubu Pavel Bílek.

 

Doplnil, ¾e prohlídky pìchotního srubu jsou mo¾né o sobotách, nedìlích a státních svátcích, a to a¾ do konce záøí. Mimoøádnì se objekt otevøe návštìvníkùm ještì 28. øíjna. Pak u¾ muzeum èeká zimní pøestávka. Tu klub vyu¾ívá k doplnìní expozic a opravám.
 
Text: Jana Konèítková
Foto: Pavel Èempìl a Jana Konèítková
 
 

Komentáøe
Poslední komentáø: 09.09.2024  20:33
 Datum
Jméno
Téma
 09.09.  20:33 Vesuviana
 09.09.  15:16 Von