Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Linda,Samuel,
zítra Adéla.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Výlet za spisovatelem ANTALEM STAŠKEM

Toulaly jsme se s kamarádkou u Vysokého nad Jizerou v horkých srpnových dnech. Našly jsme místa, která nás oslovila a jednoho dne, kdy bylo i v horách pøes 30°C jsme vyšly pìšky z hotelu. Naším cílem byl rodný dùm Antala Staška. Cesta byla ponìkud dlouhá, hrbolatá, plno kamení, samá zatáèka, naštìstí dopoledne bylo trochu chladnìji, nìjaké kilometry jsme ušly.

Antal Stašek, vlastním jménem Antonín Zeman, se narodil 22. èervence 1843 ve Stanovém, èást obec Zlatá Olešnice, zemøel 9. øíjna 1931 v Praze. Byl to èeský spisovatel a právník. Narodil se jako první z deseti dìtí v rodinì písmáka Antonína Zemana st. Rodný dùm dýchá pohodou a klidem. Expozice je vìnovaná spisovateli, jeho¾ poezie i próza se vá¾e k Podkrkonoší. Zobrazoval své románové hrdiny jako jedince, kteøí tápavì hledají své ¾ivotní štìstí a spravedlnost.
  
Ú¾asný byl pan prùvodce, který asi nevìøil vlastním oèím, kdy¾ jsme vstoupily do rodného domu Antala Staška, navíc bez auta. Provedl nás celým domem, podal neskuteènì poutavý, zajímavý výklad, nabídl i malé obèerstvení. V patøe domu slou¾í místní knihovna.

 
    

Pravdìpodobnì mu bylo líto dvou seniorek z cesty, kterou jsme chtìly jít nazpìt, opìt pìšky. Bohu¾el jsou místa, kde není o sobotách a nedìlích dopravní spojení. Navrhl, ¾e na pár minut uzavøe expozici a doveze nás klikatými zatáèkami do Vysokého nad Jizerou. Byla jsem tak pøekvapená, ¾e jsem nejprve odmítla, s tím, ¾e snad kopec vyjdu, vyšplhám se nahoru a dojdu do hotelu.

 
    
 
Nakonec mì pan prùvodce pøesvìdèil, vidìl dámu v letech. Posadila jsem se do auta, pøíjemný a sdílný pan prùvodce pravil „milostivá sedíte mi u volantu“, který byl na pravé stranì. Neuvìdomila jsem si, ¾e auto je z Anglie, kde milý pán ¾il. Hbitì jsem vyskoèila, sedla na druhou stranu a vyjeli jsme.

Na takové setkání se v ¾ivotì nezapomíná, doplním, ¾e pan prùvodce je autor více knih o Británii. Jakmile jsme dorazily do hotelu, pøemýšlely jsme, zda si vùbec pamatujeme knihy spisovatele Antala Staška, z nich¾ jsme mo¾ná nìkteré v mládí èetly. Naštìstí existují i knihovny.

 
Text a foto: Kvìta Roznìtínská
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky


Komentáøe
Poslední komentáø: 01.09.2024  11:18
 Datum
Jméno
Téma
 01.09.  11:18 Von
 01.09.  10:52 Kvìta paní Olze, Vesuvjance
 01.09.  10:29 Vesuviana
 01.09.  10:27 olga janíèková