Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Martina,
zítra Drahomíra.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zoo Ostrava získala ocenìní za odchov vzácné ¾elvy chrámové
 
V kvìtnu probìhlo vyhlášení soutì¾e o Odchov a stavbu roku v èeských a slovenských zoologických zahradách – Bílý slon 2021. Zoo Ostrava získala ocenìní za odchov ¾elvy chrámové – druhé místo v kategorii Ostatní. Odchov této kriticky ohro¾ené sladkovodní ¾elvy se v loòském roce v Ostravì podaøil úplnì poprvé a je vzácný a unikátní i v tom, ¾e v rámci svìtových zoo je znám pouze z nìkolika málo institucí. Za poslední rok nebyl dokonce zaznamenán v ¾ádné zoo, jen v Zoo Ostrava.
 

Slavnostní pøedání výroèních cen soutì¾e o Odchov a stavbu roku v èeských a slovenských zoologických zahradách – Bílý slon 2021 – se uskuteènilo v Kapucínském klášteøe ve Fulneku. Soutì¾ se koná ji¾ od roku 1994 pod záštitou sdru¾ení Èeská ZOO. Do 28. roèníku se pøihlásilo 12 zoo sdru¾ených v Unii èeských a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) s 54 významnými odchovy. Zoo Ostrava do nìj pøihlásila celkem devìt odchovù, z nich¾ porota ocenila odchov kriticky ohro¾ené ¾elvy chrámové druhým místem v kategorii Ostatní.
 
®elva chrámová (Heosemys annandalii) se vyskytuje na území Thajska, Kambod¾e, Laosu, Vietnamu a Malajsie. ®iví se vodními rostlinami a do vody spadlými plody. V Èerveném seznamu (IUCN) je novì øazena mezi kriticky ohro¾ené druhy, ještì pøed nedávnem patøila „jen“ k ohro¾eným. V buddhistických zemích je vìøící nosí do chrámù, odtud i název ¾elvy. Mniši je vypouštìjí do chrámových jezírek nebo do pøírody, èasto však do nevhodných podmínek, kde ¾elvy pozdìji hynou. Ochotnì také vykupují tato zvíøata i na tr¾ištích, èeho¾ ale zneu¾ívají obchodníci, kteøí ¾elvy zámìrnì chytají a mnichùm prodávají. Vysokému stupni ohro¾ení èelí rovnì¾ kvùli ztrátì pøirozeného prostøedí a proto, ¾e je oblíbenou pochoutkou.

 
Vejce ¾elvy chrámové
 
Zoo Ostrava chová ¾elvy chrámové od roku 2010, kdy získala jednoho samce a dvì samice ze záchranné stanice v Hongkongu, kam se zvíøata dostala jako konfiskáty. Jedna ze samic uhynula po tøech letech, zbylí dva jedinci ¾ijí v zoo dodnes. Další samice byla dovezená z nìmecké zoo v Kolínì nad Rýnem v roce 2015. Všechny tøi ¾elvy mohou návštìvníci vidìt v expozici Sloní d¾ungle v pavilonu slonù. V lednu 2021 pozorovali chovatelé v expozici hrabání jedné ze samic v rašelinovém podkladu. Nato na místì objevili snùšku èítající sedm vajec. Jeliko¾ by pøímo v expozici nebyly zajištìny stabilní podmínky k inkubaci, chovatelé vejce pøemístili do speciální líhnì pro plazy v zázemí zoo. V období 28. dubna a¾ 18. kvìtna 2021 se vylíhla ètyøi mláïata – sameèci. Jejich velikost byla 52 x 34 mm a váha 20 gramù. Mláïata pobývají od vylíhnutí v chovatelském zázemí a prospívají velmi dobøe. Dnes jsou dvakrát tak velká.
 
Mládì ¾elvy chrámové

Aktuálnì se ¾elva chrámová chová jen ve ètyøech evropských zoologických zahradách, šesti severoamerických a deseti asijských. Dle našich informací se je doposud podaøilo rozmno¾it jen ve 3 zoo na celém svìtì. Za poslední rok byl úspìšný odchov pouze v jedné – v Ostravì. Letos se jej však bohu¾el nepodaøí zopakovat – ¾elvy sice nakladly oplozená vejce, ale zárodky se v nich nevyvíjely dobøe a všechny nakonec uhynuly. O to více si chovatelé odchovu i jeho ocenìní vá¾í a doufají, ¾e se ¾elvy v pøíštích letech opìt úspìšnì rozmno¾í.
 
Text: Šárka Nováková
Foto:
Mládì ¾elvy chrámové - foto M.Fugleviè
Vejce ¾elvy chrámové - foto L.Bono
Pøedání ocenìní - foto J.Novák


Komentáøe
Poslední komentáø: 20.10.2022  16:30
 Datum
Jméno
Téma
 20.10.  16:30 von
 20.10.  09:43 Vesuviana
 20.10.  07:46 Pøemek