Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Putování za kamennými køí¾i Èeského ráje a Podkrkonoší

Prastaré monolity ve tvaru kamenných køí¾ù, pøípadnì køí¾ových kamenù, o¾ivují po staletí kulturní krajinu témìø všech evropských státù. Na území Èech a Moravy je v souèasné dobì zaznamenáno více ne¾ 2 800 drobných kamenných památek v podobì køí¾ù, køí¾ových kamenù nebo kruhových stél, které jsou rozesety po obcích, uvnitø lesù, pøi cestách i mimo nì.

Setkání s nimi èlovìka èasto donutí zastavit se a pøemýšlet. Co jsou zaè? Proè tu stojí? Komu zále¾elo na tom, aby vyrostly právì tady? Na nìkteré otázky je mo¾né odpovìdìt. Nìkdy však i pøes snahu a zdlouhavé hledání zùstává stále za otazníkem jen další otazník. Téma kamenných køí¾ù a jejich poselství zaøadilo hoøické muzeum právì na dobu adventu, který je èasem pokory, vnitøního klidu a rozjímání.

Výstava Putování za kamennými køí¾i Èeského ráje a Podkrkonoší probíhá v Hoøicích v Podkrkonoší ještì do 27. února pøíštího roku. Z velkého mno¾ství kamenných køí¾ù a køí¾ových kamenù ukazuje výstava v Hoøicích ty nejzajímavìjší. Výstava Putování za kamennými køí¾i Èeského ráje a Podkrkonoší nabízí rovnì¾ inspiraci k výpravám za tajemstvím minulosti. Za cíl si však také klade, probudit zájem o tyto mlèenlivé svìdky minulosti s potøebou drobné památky chránit jako kulturní rozmìr krajiny. Návštìvu Hoøic mohou návštìvníci také spojit s další adventní výstavou muzea – Kouzlo Vánoc aneb jak si zkrášlit èas vánoèní, která pøedstavuje vánoèní tradice na Hoøicku i v celém Podkrkonoší. Výstava Kouzlo Vánoc trvá a¾ do 9. ledna pøíštího roku.

„Drobné kamenné památky nìkdy nazývané jako cyrilometodìjské, smírèí, švédské køí¾e nebo prostì „baby“ mìly zøejmì úlohu pietní, pamìtní, hranièní nebo smírèí. Tradice trvalé vzpomínky v místì neštìstí, úrazu èi náhlého úmrtí je stará jako lidstvo samo. Dodnes rok co rok pøibývají køí¾ky a pomníèky u silnic, pocit pozùstalých, ¾e tragédie navìky nìjak poznamenává krajinu, v nás dosud ¾ije,“ uvádí Martin Witkowski, kurátor výstavy Putování za kamennými køí¾i Èeského ráje a Podkrkonoší.  „Lidskou pozornost dnes nejvíce poutají kamenné památky spojené se starým soudnictvím – jsou to køí¾e smírèí.  Jméno jim daly tzv. smírèí smlouvy, které v období 14 . - 17. století mìly zamezit krevní mstì a odpovídajícím zpùsobem sjednat nenásilné a mimosoudní vyrovnání mezi vrahem a rodinou obìti. V Èechách a na Moravì se k dnešnímu dni podaøilo nalézt asi 55 smírèích smluv, které vedle dalších bodù ukládají høíšníkovi zasadit kamenný køí¾ na místo, kde vra¾du spáchal. Pravdou zùstává, ¾e celá øada dalších smírèích smluv a zápisù o zøízení køí¾e nemluví, vìnuje se pøedevším ekonomickému zajištìní pozùstalých a zaplacení církevních obøadù, které mìly zajistit odpovídací pokání pro høíšníka a posmrtný klid duši zavra¾dìného,“ dodává Martin Witkowski.

Výstava pøedstavuje více ne¾ ètyøicet velkoformátových fotografií nejzajímavìjších støedovìkých a novovìkých kamenných køí¾ù z oblasti Èeského ráje a Podkrkonoší. Fotografie doprovází také pøíbìhy, povìsti a legendy, které pøiblí¾í dùvod vzniku tìchto drobných kamenných památek. Instalaci doplòují i tøi køí¾ové monolity  "in natura" ze sbírek podkrkonošských muzeí.

V oblasti Èeského ráje a Podkrkonoší se dnes nachází více ne¾ sto køí¾ových monolitù, z nich¾ vìtší èást tvoøí køí¾e latinského typu, vysekané z jednoho kusu kamene - nejèastìji z pískovce. Ty nejstarší lze zaøadit do støedovìku. Dokazují to vytesané symboly støedovìkých zbraní - meèe, kuše, dýky, tesáky, široèiny, kopí atd., které mohly poslou¾it jako vra¾edné zbranì. Vyskytují se zde ale také køí¾e s letopoèty, které ukazují na jejich novovìké stáøí.

***
 
Mìstské muzeum v Hoøicích v Podkrkonoší prošlo v letech 2017 – 2019 celkovou rekonstrukcí. Stálá expozice, nazvaná "Od kamene k soše", seznamuje pøíchozí se zdejší bohatou sochaøskou a kamenickou tradicí a díky mno¾ství interaktivních prvkù je zábavná a pouèná pro malé i velké návštìvníky. Hoøice jsou nazývané mìstem kamenné krásy a jsou známé mno¾stvím soch a pomníkù, první sochaøsko-kamenickou školou, slavnými motocyklovými závody, a také krásnou okolní pøírodou. Za návštìvu ve mìstì stojí také Galerie plastik se stálou expozicí èeského sochaøství z poèátku 20. století, Masarykova vì¾ samostatnosti s bohatou sochaøskou výzdobou a expozicí èeského odboje, slou¾ící zároveò jako turistická rozhledna, a dále Museum Czech Road Racing v hoøickém zámku s výstavou Nesmrtelný dvoutakt na závodních okruzích. Ojedinìlou pøírodní galerií jsou Smetanovy sady a dva sochaøské parky, prezentující díla sochaøù z celého svìta vzniklá pøi mezinárodních symposiích v letech 1966 a¾ 1969 a 1989 a¾ dosud. Pøíjemné osvì¾ení v letních dnech poskytuje pøírodní koupalištì na Dachovech s pùvabnou døevìnou architekturou z 20. let minulého století. Zapomenout nelze samozøejmì ani na slavné hoøické trubièky, vyrábìjící se ve mìstì u¾ více ne¾ 200 let.

 
Kateøina Øeháková


Komentáøe
Poslední komentáø: 09.12.2021  07:00
 Datum
Jméno
Téma
 09.12.  07:00 Kvìta
 09.12.  02:35 olga janíèková
 08.12.  21:38 Jaroslava
 08.12.  17:32 Von
 08.12.  13:08 Vesuviana
 08.12.  07:43 Kvìta