Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Mezi nebem a zemí (12) – Je to ve hvìzdách
 
Snad ka¾dému z nás se v ¾ivotì stalo nìco neuvìøitelného, kdy nebyl  a není do dnešních  dnù  schopen si vyjasnit pøíèiny té záhady, která ho potkala. Zpravidla si záhadu rùzných nepochopitelných zázrakù zdùvodníme jednoduchým konstatováním, ¾e tady na zemi  jsou bohu¾el vìci, které jsou mezi nebem a zemí na které svým rozumem nestaèíme a snad nebudeme nikdy staèit. Rozhodnì tyto pøíbìhy jsou víc ne¾ zajímavé a zcela jistì zaujmou mnoho ètenáøù. Proto jsme se rozhodli vás, ètenáøe magazínu SeniorTip, po¾ádat o jejich písemné zpracování a zaslání naší redakci. Jak èasto budou vaše pøíspìvky vycházet bude zále¾et jen na vás jak pilnì budete vzpomínat a psát. Budeme se tìšit na vaše pøíspìvky, které posílejte na info@seniortip.cz . Nemáte-li autorské vlohy nevadí, vaše texty redakènì upravíme tak, aby byly ètivé pøípadnì je doplníme obrázky. Jinak nás a samozøejmì i autory potìší, kdy¾ napíšete za èlánek komentáø jak se vám pøíspìvek líbil èi inspiroval k napsání svých vzpomínek.
Mnozí z ètenáøù si budou pamatovat èlánky dnes ji¾ ne¾ijícího známého moderátora èeskoslovenských otu¾ilcù Vladimíra Kulíèka. Dnes vám pøedstavíme, jak on vidìl pøed sedmi roky jasnovidectví ve hvìzdách.
Za redakci Václav ®idek

 
* * *
 
Je to ve hvìzdách!

Tak u¾ se moc dlouhou dobu nedìjí ¾ádné nepøístojné vìci: Nikdo nikoho nepøepadl ani neokradl, poboèka Èeské spoøitelny v Karlínì nebyla tøikrát vyloupená, na našich silnicích se nepøihodila ani jedna dopravní nehoda a tudí¾ nebyl nikdo zranìn, nato¾ usmrcen, nezøítilo se ¾ádné vojenské letadlo do sídlištì ani policejní vrtulník na plá¾ u Orlíku, nikdo nic nepašoval ani nevyrábìl pokoutnì alkoholické nápoje z lihu, dovezeného jako úplnì jinou látku, struènì vyjádøeno – málem nuda.

Pøed mnoha lety se objevila v novinách Metro zajímavá zpráva. Tyto noviny jsou urèeny hlavnì pro nemajetné, zchudlé zpauperizované a jim na roveò postavené vrstvy, proto¾e jsou zdarma, ale berou si je všichni. Samozøejmì také dùchodci, kteøí sice dostali valorizovaný dùchod k 1.8.1999 pøibli¾nì o 300 Kè, mnozí ale jen o nìjakých 250 Kè a souèasnì jim bylo upraveno nájemné zvýšením o 450 Kè. ®e na ostatní potøeby, hlavnì léky a jiné potøeby se stoupající cenou u¾ nezbude, není potøeba zvláštì zdùrazòovat. Pøesto se našli publicisté tvrdící, ¾e vláda tou valorizací plýtvá zbyteènì, proto¾e inflace nestoupla ještì o potøebných 5% nutných k tomu, aby valorizace byla povinná.

Zpìt ale ke zprávì z novin Metro. Sdìlila, ¾e pan exministr obrany Antonín Baudyš se dal na astrologii a pøedpovídá, ¾e srpnové zatmìní Slunce (11.8.1999) ovlivní nepøíznivì stabilitu Ruska s dopadem na okolní svìt. Dùsledky nebeského jevu se prý projeví plnì v kvìtnu pøíštího roku. Zatmìní je nutno chápat v kontextu s velkou konjunkcí Jupitera a Saturna a s velkým spéliem planet – mnohonásobnou konjunkcí, které nastanou pøíští rok v kvìtnu.
Z toho pan exministr vyvozuje, ¾e srpnové zatmìní se bude týkat pøedevším destabilizace Ruska se všemi dùsledky, které pro to budou vyplývat pro zahranièí. Nezùstalo jen pøi této zprávì.
O dva dny pozdìji se pan exministr objevil osobnì na obrazovce, aby sdìlil, ¾e zatmìní bude trvat 3,5 hodiny a tudí¾ nemilé vìci se potom budou dít následnì po dobu 3,5 roku.
Nìjak pøi té zprávì uniklo, ¾e totální zatmìní nebude v Èeské republice vùbec, jen èásteèné, ¾e to totální nebude nikde trvat více jak 2,5 minuty, i v Praze to èásteèné nepøesáhne 2 hodiny 42 minut a 16,4 sekundy. Ale proè by se mìl pan exministr zabývat takovými prkotinami, stejnì se dá pøedpokládat, ¾e to veøejnost poøádnì neví.

Celé mnì to pøipomnìlo vdovu Cicvárovou: Té jednou námoøní kapitán a velitel lodi sdìlil, jak dlouhý má šíf a ona mu obratem vyvìštila, jaké nemoce prodìlala jeho babièka v dìtství. Jako ka¾dý vìštec a astrolog vìdìla, ¾e je tøeba pøedpovídat vìci nad míru a potom to vìtšinou vyjde.
Vìdìli to i knì¾í, kteøí vykládali nesrozumitelné hýkání vìštkynì Pýthie v Delfách samozøejmì v¾dy tak, aby se jim to hodilo do krámu. Vìdìli to i takové prorocké kapacity, jako byli Izaiáš, Jeremiáš, Ezechiel, Daniel a¾ po Zachariáše a Malachiáše. Pokud si pak nejsem jistý, staèí prorokovat hodnì zmatenì a nejasnì, a» si potom ètenáø vybere a vylo¾í si to jak chce, nebo o to nìkoho po¾ádá a ten to potom vylo¾í zase tak, aby mu to momentálnì vyhovovalo.

Tìch nebeských úkazù je ka¾dým rokem habadìj, konjunkcí, ¾e by s nimi pytel naplnil, obèas se mezi nimi klidnì najde ta konjunkce vícenásobná. Pokud by èlovìk byl ochoten cestovat po celé zemìkouli, mìl by mo¾nost vidìt totální zatmìní Slunce prakticky ka¾dým rokem – a nic se nestane zvláštního, jenom zase ty èasté vìci na Zemi, jako v¾dycky.
Zmínìná vdova Cicvárová nebyla v dobì „pøedplyšákové“ ještì vdova a mìla významné postavení na bytovém úøadì, kde mìla znaèný vliv na pøidìlování bytù. Tvrdilo se, ¾e má plný šifonér „všimných bonboniér“ a obálky od úplatkù si schovává jako trofeje do spodního šuplíku psacího stolu s poznámkou - kolik, od koho a za co.
Pøešel „plyšák“, Cicvárová odvedle ovdovìla – a dala se na astrologii. Šla na to vìdecky.
Z odborných kní¾ek si vypsala takové ty odborné výrazy jako efemeridy, konjunkce, meridián, aberace, precese, nutace a podobnì, ani¾ by pøesnì vìdìla, co to znamená. Pøedpokládala zcela správnì, ¾e to nebudou vìdìt ani její pøípadní klienti, hlavnì klientky, proto¾e chlapi na ty kecy stejnì tak moc nedají.
Nestaèilo jí dokonce našich devìt planet, pøimyslela si nìkolik dalších a sama si je pojmenovala. Aby byla i technicky vybavená, pou¾ila starou rouru od kamen, kterou peèlivì vycídila a zacílila na stojánku do okna smìrem do nebe.
Kdy¾ se pøihlásila klientka, zadívala se zamyšleným pohledem do nebe a ani jí nevadilo, jestli to bylo ve dne nebo v noci. Pak spustila jako gramofon na elektrický pohon:
„Tak se nám to albedo nìjak tlaèí do aberace, to je nepøíznivé znamení, ale zato zase Hebé stojí v trigonu a brzy bude v hexagonii s Vestou, tak¾e milá paní, v pøíštím roce vás sice èeká øada nepøíjemností, ale nevìšte hlavu, bude tam i hodnì pøíjemných vìcí a úspìchù. Budou také války, velká zemìtøesení, povodnì, ale i hezké poèasí, hlavnì pro vás, milá paní. Dostanu tisícovku.“

 

„To je ale astrolo¾ka, ta Cicvárová,“ øíkají si s obdivem ¾enské z okolí. „V¾dycky jí to vyjde!“
U Cicvárové je zase málem fronta a sbírá obálky do spodního šuplíku dál, jenom s poznámkou, co prorokovala poslednì, aby se náhodou pøíštì neutla.
Zprávy si všiml i Ferda Ajnfach, kterého je nutno jinak alespoò pìtkrát š»ouchnout do ¾eber, aby si nìèeho povšiml. Povídá: „To je ale obrovská škoda, ¾e toho astrologa nenechali ministrem obrany, to by se projevilo na velikých úsporách v nákladech na armádu! Nebyl by tøeba ¾ádný generální štáb, jen málo generálù a dùstojníkù, ¾ádná taktika, staèilo by, aby se pan ministr podíval na nebe a hned by øekl: „Pánové, táhneme na to, pøekroèíme rubikon a znièíme velkou øíši, hvìzdy to øíkají, tak ¾ádné øeèi a jde se na to!“
Nemìjte Ferdovi za zlé, ¾e je povaha jednoduchá, ale myslí to dobøe, kdy¾ se dá ze zatmìní usoudit, jak bude pøíští rok v Rusku, proè by se nedalo z nìjaké konjunkce usoudit, co je tøeba provést v naší armádì, aby to moc nestálo a dobøe fungovala, toti¾ aby se tam tøeba nekradly zbranì. Staèilo by se podívat do nebe, a u¾ tì mám, holomku, ukradl jsi pìt pistolí a dva padáky. A hotovo.

Nedalo mi to. Kdy¾ jsem náhodou potkal Cicvárovou, trochu se s ní znám, zeptal jsem se, co ona soudí o té pøedpovìdi pana ministra, jako o tom Rusku, a tak. Trochu se zamyslela a potom øekla: „U¾ jsem se na to trochu dívala, nemám stejný názor, podle mì to znamená nìco docela jiného. Pøíští rok budou u nás dra¾ší syreèky!“

 
Vladimír Kulíèek
 
***
Ilustrace © Miroslav Šesták a Eva Rydrychová

Zobrazit všechny èlánky autora
 
 

Komentáøe
Poslední komentáø: 02.11.2021  04:27
 Datum
Jméno
Téma
 02.11.  04:27 ÈÁRYFUK
 01.11.  19:54 Evussa Tak, teï u¾ ví jak to doopravdy je, ¾e
 01.11.  19:42 Evussa Tak, teï u¾ ví jak to doopravdy je, ¾e
 31.10.  11:27 Vesuviana díky
 31.10.  09:32 Von