Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Alena,
zítra Alan.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pøeinformátorka
 
Hrávali jsme si poblí¾ ní, jen¾e jaksi ostra¾itì. Operaèní základna, dokonale odplevelený skalkový Minipentagon, mìl strategickou polohu za plotem tìsnì u køi¾ování dvou silnic.
Udivuje mì v¾dypohotovost, kdy se pleèka vìku neurèitého dokázala vynoøit odnìkud z venkovních útrob a s málem ®i¾kovým pokøikem mávat hùlkou, pøípadnì zahradnickým náèiním (ne)ulièníkùm pøed nosem.
Znát pøespolní její vlohy: být spolehlivou osobou na pravém místì, snad i velitelské nadání, uplatnila by se mo¾ná u hasièù, urèitì na pohotovosti i jako soukromé „oèko“ èi v jiných (státních) slu¾bách.
Bo¾ena Nìmcová skrze pøikázanou èetbu nadlouho nechtìnì pøedestøela národu podobu prototypu B(b)abièky dobraèky. Slávu u¾ nemohla pøíliš zacákat babka vy¾ívající se v úèelovém ztuèòování  Jeníèka a Maøenky.
Staré ¾eny bych spíš chápal nìkde mezi obìma. Zdráhám se vìøit, ¾e se jedna babuška nonstop usmívá, ratolesti, i zlobivé, víská ve vlasech, a z pøívìtivé dobrotivosti by ji nevyvedla ledvinová kolika spolu se zánìtem trojklanného nervu.
Se sebezapøením vstøebávám i model baby Jagy, kterou zlostiplnost nepøechází ani v den výplaty dùchodu nebo na Štìdrý veèer.
Mé dìtství pøefrnklo a s dvacetiletým zpo¾dìním dcera, po další desítce rokù i syn, mi pøiznali, ¾e mívali, pocházejíce kolem, pocit, ¾e budou staøenkou uneseni do místnosti s nìjakou tou píckou... (Tvrdé srdce vìkem asi nezBabièkovatìlo, ale okoralo.)
Obra»me ob¾alovací strachopis. Pøesto¾e se mohlo jednat o vyloupnuté, pøekroucené a zvelièené jen ty spálené rozinky, va¾me si jí. I kdy¾ si musela být vìdoma omezenosti své amatérské profese èasem, prostorem i pomíjivostí, nemálo energie vìnovala ostatním a díky ní se mnozí obèané nestali za¾iva ne¾ivými.
Zde nevystaèíme jenom se zdatnou pamìtí, potøebujeme vládnout duševní zdatností, mít v sobì lékárnické váhy pøi dávkování údajù: v¾dy» nìkdy bývá nutno klad umenšit, zápor znásobit. Z páru levoboèkù lze uèinit ètyøi, ovšem jak nalo¾it s pøíjmy? Pøihorší chlapisku více moc nízký èi pøehnanì vysoký plat?
Pøeinformátorka by vlastnì mìla o svou lidskou matérii peèovat lépe ne¾ o  skalnièky. Zkuste však spojit neskloubitelné - okolí zároveò osoèovat i hýèkat! Ve svìtì bez hranic musí poèítat i s tím, ¾e kdykoli v budoucnu narazí na tuhou skoøepinu oøechu (s témìø rasovì-paragrafovým podtextem): tøeba jak oèeròovat sousedy -- èernochy...?
Kamil Kováø


Komentáøe
Poslední komentáø: 13.01.2008  19:14
 Datum
Jméno
Téma
 13.01.  19:14 vasi.m
 13.01.  11:15 Bobo :-)))
 13.01.  10:32 Kotaèka
 13.01.  10:31 emach
 13.01.  10:11 heroutova.vera
 13.01.  09:41 wiki
 13.01.  07:42 Ludmila