Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Irma,
zítra Denisa.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zoologické zahrady pomáhají polákùm malým
 
Moderní zoologické zahrady se nepodílejí jen na záchranì ohro¾ených exotických druhù zvíøat, ale zapojují se aktivnì i do pomoci èeské, pota¾mo evropské pøírodì. Tato pomoc spoèívá zejména v poskytování v zoo odchovaných mladých jedincù pro vypuštìní do volné pøírody.

V rámci tzv. repatriaèních projektù dochází k posílení oslabené, pøíp. obnovì vymizelé divoké populace daného druhu. Nejèastìji se jedná o dravce a sovy. V minulých týdnech byly ve spolupráci se Zoo Hluboká na jihu Èech vypuštìny kriticky ohro¾ené kachny – 19 mladých polákù malých pùvodem ze Safari Parku Dvùr Králové a Zoo Ostrava.


 


Poláci malí pøed vypuštìním
 
Kriticky ohro¾ený polák malý (Aythya nyroca) patøil døíve k nejhojnìjším kachnám nejen v Èeské republice, ale i ve velké èásti Evropy. Od poloviny minulého století se zaèala drasticky sni¾ovat poèetnost populace související zejména se zmìnami v krajinì – vysušováním mìlkých zarostlých mokøadù. Ty jsou pro hnízdìní tohoto kriticky ohro¾eného druhu zcela stì¾ejní.

Ještì v 70. letech minulého století poláci malí pravidelnì hnízdili v Poodøí, ji¾ních Èechách a na ji¾ní Moravì, ale ji¾ zaèátkem tohoto století u nás jako hnízdící druh zcela vymizeli. Od té doby naštìstí dochází k napravování chyb minulosti – obnovují se pùvodní mokøady a zdá se, ¾e i poláci malí na to rychle reagují a pomalu se stávají souèástí naší hnízdní avifauny. Zatím vzácnì, ale doufejme, ¾e tento trend bude pokraèovat. Pøispìt k tomu mù¾e i posílení divoké populace vypouštìním jedincù odchovaných v zoologických zahradách.

 
 
Dìje se tak od roku 2021. Na vypouštìní mladých polákù do volné pøírody se podílejí hned tøi zoologické zahrady – Zoo Hluboká, Zoo Ostrava a Safari Park ve Dvoøe Králové. Celkem bylo za tuto dobu vypuštìno 39 kachen na nìkolika místech v ji¾ních Èechách. Poslední vypouštìní probìhlo v polovinì srpna letošního roku, vypuštìno bylo 19 polákù (15 z nich odchovaných v Zoo Ostrava).

Aby bylo vypouštìní úspìšné, je tøeba zvolit vhodnou lokalitu, která zabezpeèí ptákùm dostatek potravy a následnì i vhodné podmínky k rozmno¾ování. Proto jsou tito jedinci pøedem oznaèeni, aby mohli být sledováni i po vypuštìní. U potápivých kachen se osvìdèilo oznaèení na zobáku, které je pou¾íváno bezmála 20 let i v jiných evropských zemích. Monitoring provádìjí odborníci z Èeské zemìdìlské univerzity.
 
Vypouštìní polákù malých zachycuje krátké dokumentaèní video.
 
Foto a video autoøi: Michal Podhrázský, Pavel Vlèek

Šárka Nováková, Zoo Ostrava


Komentáøe
Poslední komentáø: 10.09.2024  11:15
 Datum
Jméno
Téma
 10.09.  11:15 Von
 10.09.  09:34 Vesuviana